Borkai Zsolt, az áldozat

Föld S. Péter 2022. szeptember 17. 07:50 2022. szept. 17. 07:50

Másfél millió forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság a Borkai-ügyben ismertté vált ikerpár egyik tagját, aki a hivatalos megfogalmazás szerint „együtt jachtozott” a volt győri polgármesterrel. A jachtozáson kívül persze más pajzánságok is történtek az Adrián ringatózó bérelt hajón, s mint bebizonyosodott, a most pénzbüntetésre ítélt fiatal hölgy készítette az orgiáról készült, később nyilvánosságra került videókat. (A vád ellene személyes adattal visszaélés volt). Borkai Zsolt szerint ami a jachton történt, vagyis, hogy örömlányokkal szórakoztak, magánéleti dolog, csak rá és a családjára tartozik.

„Nem kárpótol engem az, hogy mit és mennyit fognak kapni. Nem vagyok büszke arra, amit tettem, de ez egy magánéleti dolog, ami csak a családomra és rám tartozott, senki másra.” Így kommentálta Győr egykori fideszes polgármestere a bíróság mostani döntését.

Borkai Zsolt rosszul tudja: ami a hajón történt, nem magánéleti dolog, ebből következően pedig nem csupán rá és a családjára tartozik. Lehetne úgy is, ahogy mondja, például abban az esetben, ha Borkai Zsolt nem a Fidesz egyik prominense lett volna. Nem Magyarország hatodik legnagyobb városának, Győrnek egykori polgármestere, hanem Szabó Bélának hívnák, vagy Kovács Istvánnak, netán Nagy Gézának, Kis Alajosnak, vagyis, egy volna sokunk közül, és nehézgépkezelő lenne egy gyárban, vagy „röhejes” fizetésből, ápolóként dolgozna. 

Alapvetés, hogy földön fekvő, védekezésre képtelen emberbe nem rúgunk bele. (Mellesleg nem földön fekvőbe sem). Ez annyira természetes a normális emberek világában, hogy talán nem is kellene róla beszélni. Mint ahogy az is tény, hogy Borkai Zsolt valóban kiírta magát a politikából, lenullázta magát, megalázott, vesztes ember lett belőle. Csakhogy ugyanez az ember évtizedekig osztotta az észt, párttársaival együtt maga volt a megtestesült morál, kioktatott és lenézett bennünket, többi magyarokat. Egy olyan pártnak a hű szolgája, amely mindig megmondja, hogy mikor vagyunk jók, és mikor rosszak, ki a hazafi, és ki a hazaáruló, mikor vagyunk jó szülők, és mikor vagyunk család.

Az egész ügy 2018 májusában kezdődött. Az Index 2020-as tudósítása szerint Győr egyik milliárdos vállalkozója, Somogyi Zoltán két évvel korábban lefoglalt egy jachtot Horvátországban, hogy egy jó kis bulit csapjon. Somogyiról annyit érdemes tudni, hogy tagja annak a szűk baráti körnek, amely Borkai (akkor még) polgármester közreműködésével olyan értéktelennek látszó földterületet vásárolt fel a város körül, amit aztán aranyáron lehetett eladni a Győrben működő Audinak. Az üzleten milliárdokat kerestek.

A hajós bulin ott volt egy székesfehérvári ikerpár, s mint a későbbi bírósági eljárásban bebizonyosodott – erről szól a másfél milliós büntetés – a lányok vették mobilra az orgia részleteit. Korábban már a Fideszben is híre ment a videónak, Kósa Lajos, valamint Kocsis Máté is ismerte a történteket, Borkai rendőrségi vallomásában pedig arról beszélt, hogy Orbán Viktor szintén tudott a felvételről. Akkor arra a döntésre jutottak, hogy a jobboldali média „blokkolni” fogja a témát.

Ugyancsak az Index említett cikkében olvasható, hogy Kubatov Gábornak, a Fidesz egyik alelnökének gyakorlatilag naprakész információja volt arról, hogy a Borkai megbuktatásán fáradozó „Ördög ügyvédje” blogján mikor, milyen írás jelenik majd meg. A győri polgármester rendőrségi vallomása alapján a pártigazgató még arra is felhívta Borkai figyelmét, hogy nem csak a szexvideó, hanem a korrupciós ügyek is felszínre kerülnek. 

Aki azt kérdezi, hogy miért kell évekkel a történtek után beszélni az akkori ügyről, annak a következőt lehet válaszolni: azért, mert Borkainak a Fidesz olvasatában nem az volt a bűne, hogy örömlányokkal tivornyázott egy jachton az Adrián, hanem abba bukott bele, hogy mindez kiderült. Ha titokban marad, és nem kerül nyilvánosságra a jachton történtekről egy videó, akkor Borkai még ma is polgármester volna Győrben, megbecsült vezetője a Rába-parti városnak. Olyan ember, aki maga a morál, s amit mond, számít.