Egyéni képviselőinek harmadát is lapátra teheti a Fidesz

Föld S. Péter 2024. szeptember 29. 14:30 2024. szept. 29. 14:30

A Szabad Európa fideszes forrásból származó értesülései szerint a mutatott magabiztosság csak álca, mert valójában feszültségek vannak a Fideszben. A portál belső informátorai szerint Orbán Viktor többek munkájával elégedetlen, különösen a fiatal tisztségviselőkkel, akik szerinte még életükben nem dolgoztak keményen, viszont az embereket irritáló, fényűző életet élnek. A miniszterelnök azt szeretné, ha a Fideszben nem lennének a Bese atya-ügyhöz hasonló melegbotrányok, ezért azt javasolja, hogy az érintettek diszkréten jelezzék szexuális orientációjukat, hogy ily módon elkerülhessék a kínos meglepetéseket. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint a „coming outolásról" szóló hír fakenews és marhaság.

Ez persze a sajtófőnök véleménye, a Szabad Európa viszont bizonyára nem maga találta ki a leírtakat. Ezt támasztja alá, hogy Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke a nyár közepén egy balatongyöröki fideszes összejövetelen arról beszélt, hogy a június 9-i választások eredményeként az egyéni képviselőjelölteknek akár a harmadát is lecserélhetik 2026-ra. Vannak közöttük olyanok, akiknek a munkájával elégedetlen a főnök, míg másoknak „mindössze" annyi a bűnük, hogy Orbán szerint nem volt elég látványos és hatékony a mozgósításuk.

Van tehát feszültség, kár is volna tagadni. A gazdaság számai nem jók, legföljebb az ígéretek – jövőre kisebb lesz az infláció és nagyobb a növekedés – szintjén mondhatók elfogadhatónak, ráadásul, ahogyan Orbán Kötcsén fogalmazott, a belpolitikai erőtér is megváltozott. A Fidesz, bár még most is a következő választás esélyese, már távolról sem egyeduralkodó. A NER egykori kedvezményezettjének, Magyar Péternek és a Tisza Pártnak a feltűnésével minden korábbinál nagyobb kihívás előtt áll az Orbán-párt. Ilyen helyzetben fel kell kötni a gatyát és semmit sem szabad a véletlenre bízni.

A Szabad Európának nyilatkozó források szerint elsősorban Győr, Szombathely, Pápa, Érd, Csepel, Szolnok és Budakeszi képviselői és választókerületi elnökei számíthatnak arra, hogy megköszönik a munkájukat és lapátra teszik őket. A 106 jelenlegi képviselőből akár negyvenen is kárvallottjai lehetnek a Fideszben várható tisztogatásnak. Orbán elsősorban nem az idősebb és a középosztályhoz tartozókkal elégedetlen, hanem azokkal a fiatal fideszesekkel, akik döntően 2010 után kerültek valamelyik állami vállalat, minisztérium, vagy háttérintézmény vezető posztjára. A miniszterelnök azt hánytorgatja fel nekik, hogy „soha nem tapasztalták meg, milyen az ellenzéki lét, soha nem gyűjtöttek még kopogtatócédulát, soha nem kampányoltak, igazából soha nem dolgoztak keményen”. Úgy jellemezte a helyzetet, hogy „mi annak idején még a mélygarázsban szálltunk be a liftbe, úgy indultunk el felfelé, ők meg a harmincadik emeleten”. Orbánnak az is fáj, hogy az ifjú titánok közül sokan feltűnően fényűző életmódot folytatnak, ami irritálja a választókat, nem mellesleg neki sem kedvére való. „Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység" - Bástya elvtársnak a Tanúban elhangzott örökérvényű szavai jutnak az ember eszébe. Orbán valóban szerény és visszafogott, a nép egyszerű gyermekének igyekszik láttatni magát, hogy még véletlenül se gondolják róla az emberek, hogy valójában Magyarország egyik leggazdagabb embere. Ezért nem mutatkozik soha a fényűző Hatvanpusztán, s ezért próbálja az egyszerű emberek nyelvezetét használni, és erre igyekszik rávenni azokat is, akik állítása szerint soha nem dolgoztak még keményen.

S bár Havasi Bertalan szerint „nem csupán fake news, marhaság is, amit a coming outtal kapcsolatban írtak" – azt kell mondanunk, hogy ennél azért többről van szó. A Fideszt ugyanis megrengették a párthoz, vagy annak holdudvarához köthető meleg-botrányok. Ezért várja el a kormánypárt a környezetéhez tartozóktól, hogy „valamilyen diszkrét formában közöljék szexuális orientációjukat, hogy a későbbiekben emiatt már ne legyenek támadhatók”.

Bár a szexuális beállítottság normális üzemmenetben magánügy, a Fidesz, amely élharcosa minden másság elleni fellépésnek, rendre kínos helyzetbe kerülhet, ha egyik-másik emberéről kiderül, hogy a saját neméhez vonzódik. Márpedig erre van esély: a köznyelvben számos, a Fidesz első vonalához tartozó politikussal kapcsolatban keltek szárnyra különféle szóbeszédek. 

Lesz hát munka bőven a 2026-os választásig, és a kármentés már el is kezdődött. Igaz, jelenleg még csak a politikai ellenfelek – elsősorban Magyar Péter és a Tisza – lejáratásig jutottak, a megújulás várat magára.

 

 

 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom