Elásta magát Novák Katalin a fideszes közönségnél

Föld S. Péter 2022. november 28. 07:55 2022. nov. 28. 07:55

Kiverte Novák Katalin a biztosítékot a fideszes kommentelőknél. Az államfő a hétvégét Ukrajnában töltötte, s találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel is. Az államfő az első magyar vezető politikus, aki az oroszok Ukrajna elleni agressziójának kezdete óta Kijevbe látogatott, s bár korábban Orbán Viktort is meghívták az ukrán fővárosba, a miniszterelnök – egyedül az uniós országok vezetői közül – nem élt a lehetőséggel. Novák államfő ukrajnai kirándulása nem váltott ki egyöntetű lelkesedést az orosz propagandával etetett Fidesz-tábor körében, az államfő Facebookra feltöltött posztjai alatt sorjáztak az őt bíráló, nem egyszer gyalázkodó megjegyzések.

Novák Katalin államfővé választása után mondott beszédében arról szólt, hogy azt szeretné, ha első hivatali ciklusa végén úgy gondolnának rá, mint aki minden magyar ember köztársasági elnöke. Nos, ez eddig nemigen jött be, az ellenzéki szimpatizánsok Orbán bábjaként tartják számon, ami nem véletlen: Novák Katalin nemrég még a Fidesz egyik alelnöke volt, és a párt kongresszusán hatalmas, OV '22 feliratú fülbevalóval jelent meg. Az ellenzéki szavazóknál eddigi működése azért sem hozott számára sok jó pontot, mert szinte minden elé tett törvényt gyakorlatilag azonnal aláírt, és az oktatás egyre láthatóbb problémáiról sem a pedagógusok valódi érdekképviselőivel, hanem a kormányhoz közeli Nemzeti Pedagógus Kar elnökével tanácskozott.

Fentiek fényében és az előzmények ismeretében érthető, ha az ellenzéki szimpatizánsok gyanakodva fogadják az államfő megnyilvánulásait, így kijevi látogatása mögött is álságosságot sejtenek. Az viszont mindenképpen új elem, hogy a Fidesz szavazói sem álltak mellé, sőt, kifejezetten árulásnak tekintették, hogy nem Putyin Oroszországába, hanem Ukrajnába látogatott, ahol támogatásáról biztosította Zelenszkij elnököt.

„Itt vagyok Kijevben, az ukrán elnök meghívására. Ahol baj van, ott segítünk” – írta Novák Katalin egyik bejegyzésében a Facebookon. Vasárnap estig 1700-an szóltak hozzá, s a többség – nagyon finoman fogalmazva – nem volt különösebben elragadtatva az államfő ukrajnai kirándulásától.

„Ez a fideszes szavazóknak nem fog tetszeni” írta egy kommentelő, s neki lett igaza: a néhány elismerő, az államfő bátorságát dicsérő megjegyzés mellett sorjáztak az őt kritizáló, hol nyomdafestéket nem tűrő, hol pedig politikailag inkorrektnek minősülő megjegyzések. Az alábbiakban idézünk néhányat az orosz propagandát szajkozó sok száz fideszes hozzászólásból, szigorúan ügyelve arra, hogy csak a szalonképes szövegeket másoljuk ide (egyébként szöveghűen).

● Engem nem képvisel, kedves Novák Katalin! Én elutasítom az ukrán rezsimet, elhatárolódom tőle. Csak a saját nevében beszélhet! Magyarok gyílkosaival nem bratyizunk. 

● Na ez az első olyan, amivel abszolút nem értek egyet! Majd ha velünk szemben Magyarokkal normálisak lesznek akkor van miről beszélni! 

● Én támogattam önt, de be kell látnom, sajnos hatalmasat tévedtem nagyon sajnálom. Talán nem utazgatni kéne a világban, hanem a Magyar emberek érdekében kéne itthon munkálkodni azok érdekében akik öszintén hittek, támogatták és megbíztak önben kedves köztársasági elnök asszony. Kérem az ilyen zellerhez való futkosása és dörgölődése meg fotózkodás Urszula banyának a szokása. 

● Hatalmasat csalódtam az elnök asszonyban. Véleményem szerint ez egy teljesen felesleges út és nyilatkozat volt. Diplomatikusan beteget kellett volna jelenteni, ha már meghívták, de hiba volt elmenni és még nagyobb hiba volt ezt nyilatkozni. Szerintem.

● Az UNIO-s pénzt ami nekünk jár, de az Ukránoknak (sic!) adták, azt legyen szíves visszakérni és táskában hazahozni! 

● Nehogy már egy náci szörny állam mellé álljunk, amit az USA hozott létre.. Koszovót is ez a retkes USA hozta létre. 

Én az Ön helyében nem posztolgatnék ilyen videókat.ezerszer bánom, hogy megválasztották, pedig én egy orbanista vagyok... 

Ilyen jellemtelen Köztársasági Elnök soha nem volt. Minek rohan Ukrajnába egy Tánci farokforgatóhoz Magyar nyelvtörvény Turul Madár lerombolása Munkácson. Tessék Elnök asszony felfogni hogy Oroszországtól függünk energiába. Miközbe SZIJJÁRTÓ PÉTER megy Oroszországba energiáért tárgyalni. Ukrajna nem fogja megnyerni ezt a háborút. usa gyarmattá akarja tenni Európát. Az Unió 51. Rabszolga állama lesz!!!! 

Ilyen és ezekhez hasonló szövegek jelentek meg a fideszes hozzászólóktól, akik Novák Katalin ukrajnai látogatását úgy értékelik, hogy az államfő nem Orbán szekerét tolja. Pedig nyilvánvaló, hogy Novák kijevi látogatása – Orbán látványos távolmaradásának fényében – egyfajta munkamegosztásra utal. Akár a jó rendőr, rossz rendőr szerepét is belegondolhatjuk kettőjük viszonyába. Novák Katalin mosolyog, Orbán Viktor harcol, miközben mindketten ugyanazt, az orosz érdekeket kiszolgáló politikai irányvonalat képviselik.