Ember, most menekülök a sajtó elől!

Föld S. Péter 2023. október 17. 07:35 2023. okt. 17. 07:35

Amint arról a Hírklikk is beszámolt, Orbán Viktor ezúttal sem Budapesten ünnepli az '56-os forradalom évfordulóját, hanem – ahogyan egy évvel ezelőtt is – vidékre menekül a forradalom elől. A tavalyi esethez képest most, ha lehet, még súlyosabb a helyzet: Orbánt az idei ünnepen nemcsak a fővárosi polgároknak, hanem – a közmédiát leszámítva – a kormánytól független sajtó olvasóinak, nézőinek is nélkülözniük kell.

Hosszú éveken át természetes volt, hogy Magyarország mindenkori miniszterelnöke Budapesten, ahogyan Orbán elnevezte, a nemzet fővárosában ünnepli az '56-os forradalom évfordulóját. Nem véletlenül: a forradalom Budapestről indult, a sokat hivatkozott pesti srácok pedig azóta legendává nemesedtek. Ehhez képest Orbán a tavalyi ünnepen Zalaegerszegre száműzte magát, a Mindszenty bíboros emlékének őrzésére létrehozott Mindszentyneum avató ünnepségére. Zalai kiruccanását azzal indokolta, hogy vidéken is élnek emberek, és a zalaiak voltak azok, akik utoljára tették le a fegyvert.

Orbán akkor bravúros szónoklatot tartott: az oroszok által vérbe fojtott forradalom évfordulóján sikerült úgy beszélnie, hogy sem a pesti srácokat, sem a forradalmat leverő szovjet (orosz) csapatokat nem említette. Az idén március 15-én, az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóját is vidéken ünnepelte a miniszterelnök. Már amennyiben ünneplésnek lehet nevezni, hogy Orbán rendhagyó irodalomórát tartott Petőfi Sándorról, akiről – jobb későn, mint soha – megtudhattuk, hogy sem katonának, sem férjnek nem volt való. Felesége, Szendrey Júlia sem járt jobban, ő is kapott rendesen a miniszterelnöktől: amit róla mondott, azt a könyvesboltokban csak fóliázva lehetne árusítani: Orbán ugyanis nem kevesebbet állított Petőfi Sándor nejéről, minthogy nadrágot hordott és pipázott.

A két vidéken tartott ünnep után a fővárosiaknak ismét nélkülözniük kell a miniszterelnök személyes jelenlétét. Nem arról van szó, amire logikusan gondolnánk, vagyis, hogy a magát utcai harcosként jellemző miniszterelnök elmenekült volna az őt nem igazán kedvelő fővárosiak elől. Szó sincs ilyenről, az Origo, ez a mindig mindenre kapható eminens diák, meg is indokolta, miért Veszprémben beszél Magyarország miniszterelnöke a nemzeti ünnepen. Azért, így a kormányszócsővé avanzsált portál, mert Veszprémben erős fegyveres ellenállás alakult ki a szovjet csapatokkal szemben. Azt pedig, hogy a beszédet az újságírók is csak a közmédia közvetítésén keresztül élvezhetik, magától Havasi Bertalantól, a miniszterelnök sajtófőnökétől, tudjuk, aki a Telex kérdésére a következőt válaszolta: „A beszédre 15 órakor kerül sor, amit a közmédia közvetít élőben, ezért ezúttal nem lesz sajtóemelvény és -regisztráció sem.” 

Vagyis, a kormánytól független sajtó nem kap arra lehetőséget, hogy személyes benyomásai alapján számoljon be az olvasóknak és a nézőknek a helyszíni tapasztalatairól, kizárólag a közmédia közvetítésére leszünk utalva. Márpedig tudvalevő, hogy az újságíró nem a saját kíváncsisága miatt megy el egy eseményre, hanem azért, hogy az általa képviselt média nézőit, olvasóit tájékoztassa.  

Orbán – ezt persze nem tőle és nem most tudtuk meg – retteg a független sajtótól, és kizárólag szigorúan ellenőrzött, megbízhatóan alákérdező sajtómunkásokkal hajlandó szóba állni. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom