Hamisan játszó Pesti Trombitás

Dr. Dávid Ferenc       2022. március 1. 15:36 2022. márc. 1. 15:36

Egy hónappal ezelőtt a kormány által kitartott Pesti Srácok portálon jelent meg Trombitás Kristóf vezércikke, amely előbb „Ukrajna mellé állni hazaárulás” címmel tündökölt, majd később „Ukrajna mellé állni?” kérdésre szelídült. A hosszú – sok végletes megfogalmazást tartalmazó – jegyzetből fogok szövegrészleteket idézni, amelyek egyértelműen igazolják a magyar külpolitika pálfordulását, illetve azt, hogy mennyire kiszámíthatatlan partner Magyarország a nemzetközi kapcsolatok terén. Hangsúlyozom, a Fidesz-katonaként szolgáló Trombitás dolgozata nem egy senki által nem olvasott portálon jelent meg, hanem a magát keresztény-konzervatívnak nevező jobboldal egyik leglátogatottabb hírfelületén. 

„Most persze néhány holdkóros azt mondja, hogy a Nyugat a szabadságot szándékozott elhozni Ukrajnába és ezt szolgálta a Majdan, meg minden egyéb is. A lónak a faszát. Semmi másról nem szólt ez, mint rideg, hatalmi logikáról és piacszerzésről. Ukrajna nem Európa, bárki bármi is állít, de ezt az USA is tudta pontosan.” (T.K.)

„A Nyugat szeretné Ukrajnának, ennek a nem létező országnak a nyugati részét? Rendben, akkor mi bekebelezzük de facto a keleti részét. De iure meg a Krímet is visszük, ami amúgy mindig is orosz terület volt, csak Hruscsov adta valami kiismerhetetlen logika részeként Ukrajnának. Bárkit meglepett, hogy Oroszországnak egy hibrid háború megfelelő állapot, ha cserébe megtarthatja ütközőzónának Ukrajnát?” (T.K.)

„A rezsicsökkentés pedig addig tartható, ameddig olcsón érkezhet orosz gáz. Sőt, adott esetben még az ukránokat is le tudjuk sarcolni, win-win. Mert egyfelől ne legyen kétségünk: az, hogy momentán az egész balos sajtó kritikátlan ukrán propagandát nyomat az orosz–ukrán konfliktus értelmezésén, az hazaárulás. Balos politikusok Ukrajnát védő megszólalásai: hazaárulás.” (T.K.)

A fenti gondolatok nyilván nem Trombitás tollnok fejéből pattantak ki, hanem a korábbi központi iránymutatás alapján keletkeztek. Tehát február elején az állami költségvetésből jól kistafírozott Pesti Srácok vezércikkéből azt tudhattuk meg, hogy 1.) Ukrajna nem Európa, 2.) nem is létező ország 3.) aki Ukrajnát védi, az hazaáruló. Senki nem cáfolta a szerző állításait. A Fidesz részéről, senki nem mondta, hogy állítsd már le magad kisöcsém!  Ami viszont ennél sokkal lényegesebb, hogy a minap Lengyelország, Szlovákia, valamint Bulgária, Szlovénia, illetve a három balti állam, Észtország, Lettország, Litvánia, tehát eddig összesen nyolc EU-tagország kérte, hogy Ukrajna „azonnali uniós csatlakozási perspektívát” kapjon. Március 1-jén, a délelőtti órákban Magyarország is „észbe kapott” és felzárkózott a kezdeményezéshez, ami mindenképpen örömteli. A hírt bejelentő Szijjártó miniszter egy kicsit persze megcibálta Brüsszelt, de ez a lényegen nem változtat. 

A bennem lévő kisördög azonban nem hagy nyugodni. Akkor mi most egy nem létező és nem is európai ország EU-csatlakozását támogatjuk? Ukrajna egy hónap alatt államiságot szerzett, és elnöke benyújthatta a kontinentális közösséghez való tartozás iránti kérelmét? Ursula von der Leyen asszony pedig nyilván „megbuggyant”, amikor azt nyilatkozta, hogy „szeretnénk, ha Ukrajna az Európai Unió tagja lenne”? Vagy mégsem?

És, hogy mit szól ehhez a hamisan játszó Trombitás? A fentiek ismeretében abszolút lényegtelen.