Így hergeli az olvasókat a lakájmédia

Föld S. Péter 2023. január 10. 07:50 2023. jan. 10. 07:50

„Józsi bácsi holtan feküdt a padlón: migránsok végezhettek a 86 éves nyugdíjassal”. Ez címe a Ripost egyik cikkének, amelynek lényege, hogy a felvidéki, magyarlakta Ajnácskő településen a szomszédok holtan találták a 86 éves Józsi bácsit. Először arra gyanakodtak, hogy az idős nyugdíjas természetes halállal hunyt el, ám a testén „rejtélyes sebeket” találtak, ezért értesítették a rendőrséget.

A Ripost cikke szerint a rendőrség kiszállt, azonnal lezárták a házat és megkezdték a nyomozást. Az írás szerzője, a jónevű F. I. még azt is fontosnak találta közölni a nyilvánossággal, hogy „a helyiek között felröppent egy pletyka is, hogy a bűncselekményt migránsok követték el.” Mindennek alátámasztására egy közelebbről meg nem nevezett helybéli lakos véleményét is idézi a szerző, aki szerint „biztos nem falubeli a tettes. Miért akart volna bárki ártani neki? Többen úgy gondoljuk, hogy a migránsok keze lehet a dologban.”

A cikk – nem az ügy – azonban ezután érdekes fordulatot vesz. Tovább olvasva, ugyanis kiderül, hogy – szemben a helybéli lakos véleményével – nem a „migránsok keze van a dologban.” A rendőrök ugyanis konkrét gyanúsítottakat keresnek, s mint a cikkben is olvasható, a gyilkossággal két helyi lakost gyanúsítanak, akik valószínűleg pénz miatt ölték meg az idős férfit.

Tehát a cikk szerzője és a Ripost szerkesztői tudták, hogy nem migránsok voltak az elkövetők, de ez nem zavarta őket abban, hogy a címben ne ellenük keltsenek gyűlöletet. Persze lehet arról írni, hogy a helyiek körében sokféle pletyka terjed, így az is, hogy migránsok lehettek az idős ember gyilkosai, de ebben az esetben nem a migránsokat vádoló címet kellett volna adni a szomorú és felháborító történetnek.

Ajnácskő – mint írtuk – felvidéki falu, ahol az ott lakó emberek nemigen találkozhattak migránsokkal, idegeneket legföljebb a tévében láthattak. Ettől még persze félhetnek tőlük, a kormányhoz közeli média sokat tett azért, hogy azok is rettegjenek, akiknek erre nincs okuk.

Nem egyedi a lakájmédiának ez a megnyilvánulása, volt már példa hasonlóra, nem is egyszer. Viszont érdemes volna megkérdezni a füllentős „kollégákat”, hogy honnan ez a gyűlölet, miért érzik úgy, hogy muszáj hazudniuk? Túl azon, amit úgyis tudunk: ezért tartják őket. Hazugságra, hírhamisításra, uszításra, elhallgatásra lettek szerződtetve. Azért kapják a fizetésüket, hogy ne arról írjanak, ami van, hanem arról, amit Orbán Viktor és a Fidesz látni és hallani szeretne. Például, hogy Magyarországon működik a jogállam, sajtószabadság van, és demokrácia. Az európai egészségügy és a versenyképes oktatás hiányának épp úgy Brüsszel az oka, mint az Európában éllovas inflációnak, vagyis nem a magyar kormány bénázása, adott esetben mohósága.

A lakájmédia esetében is felnőtt emberekről van szó, akiknek tudniuk kell, ami minden normálisan gondolkodó ember számára nyilvánvaló. Jelesül, hogy semmi sem tart örökké, Orbán hatalma is véget ér egyszer, és lesz idő, amikor majd a lakájmédia lapjait, tévéit sem fogják közpénzből életben tartani. Idővel át kell térni az igazmondásra. Mit mondanak majd akkor ezek a ma még szakmányban hazudozó sajtómunkások? Parancsra tették? Hogyan néznek az olvasók, a nézők szemébe? Sajnáltatják magukat? Szavakat, szánalmas félmondatokat rángatnak elő, amelyekkel azt igyekeznek igazolni, hogy ők valójában belülről bomlasztottak? 

Mit mondanak majd a gyerekeiknek, akik egyszer biztosan megkérdezik: apa, miért hazudtál? Anya, igaz, hogy ti egy időben undorító, gátlástalan gazemberek voltatok?

Lesznek majd kérdések.