Ismét házhoz ment a pofonért a Fidesz médiája

Föld S. Péter 2024. július 17. 07:23 2024. júl. 17. 07:23

„Fenyegető videót töltött fel magáról a merénylet előtt Donald Trump támadója.” Ez a szöveg jelent meg a közmédiához tartozó hirado.hu oldalán, és az erről szóló tudósítás még az esti híradóban is lement. Ekkor már tudni lehetett, hogy kamuvideóról van szó, amellyel egy, a Trump elleni merénylet elkövetőjéhez hasonló kinézetű fiatal férfi viccelte meg a világnak azt a részét, amely vevő az ilyesfajta megtévesztésekre.

Nem jártak jobban az M1 Híradó nézői sem, akiknek azzal kellett szembesülniük, hogy „Thomas Matthew Crooksról máris nyilvánosságra került egy videó is, amelyben fenyegetően azt mondja, gyűlöli a republikánusokat, gyűlöli Trumpot.” A kamu hírt a kormányhoz közeli média jelesei is átvették, így például a tenyek.hu, a hirtv.hu, a pestisracok.hu, a hetek.hu és a ripost.hu is ezzel borzasztotta el a nézőket, olvasókat. 

Mindez nem meglepő, bár nem is mulatságos. A kormányhoz közeli sajtótól – hiába állította róluk Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, hogy náluk van a morális fölény – soha nem állt távol a megtévesztés, az utóbb valótlannak történt híresztelések közlése. Időnként még mai is előfordul, hogy a migráció veszélyeit bemutató „tudósításaikhoz” aláfestésként a 2015-ben tetőzött migránsválság képeit vágják be, olyan felvételeket, amelyeken valóban menekültek ezrei láthatók.

Mondhatnánk, e derék sajtómunkások ezúttal önhibájukon kívül mentek házhoz a pofonért. Mondhatnánk ezt is, de nem mondjuk, mert a közmédia és kormányhoz közeli sajtó „kapzsiságuk és mohóságuk” miatt hajoltak bele ebbe a jobbegyenesbe. Ha kicsit gondolkodtak volna, mielőtt szenzációként közlik a kamu videót és az azzal kapcsolatos „tényeket”, még ebben a lebutított állapotukban is rájöhettek volna, hogy átverésről van szó. A kormányt szolgáló médiánál azonban nem a hitelesség a vezérelv, mert úgy gondolják, hogy a népnek nem igaz történet, hanem hihető mese kell. Ebből a megközelítésből pedig már nem is annyira ördögtől való a gondolat, hogy a magát Thomas Matthew Crooksnak kiadó, vicces kedvében trollkodáshoz folyamodó férfi valójában a háborúpárti gyűlölködés terméke. Mert bár kiderült, hogy az „eredeti” – és időközben lelőtt – merénylő republikánus szimpatizáns, a történetet úgy is lehetett tálalni, hogy a liberálisok uszításának következményeként húzta meg a ravaszt.

Amennyiben az X-re (leánykori nevén: Twitter) feltöltött videó valódinak bizonyul, az jól jött volna a kormánypárti propagandának, mert alátámasztja azt a mantrát, amit fideszes körökben már régóta nyomnak. (Legújabban Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője találta meg az összefüggést a Donald Trump elleni merénylet és a liberálisok gyűlölködése között.)

Az immár hivatalosan is a republikánusok elnökjelöltjének mondható Trump jól jött ki az incidensből. Életben van, már ki is engedték a kórházból és újult erővel, valamint a korábbiaknál jobb eséllyel folytatja a kampányt. Arra, hogy egy ártatlan ember – a családját védő tűzoltó – meghalt, egy másik súlyosan megsebesült, és rajtuk kívül az eredeti Thomas Matthew Crooks is életét vesztette, néhány hónap múlva már csak kevesen fognak emlékezni. Magyarországon sem lett különösebb következménye az ügynek: cikkünk írásakor a hirado.hu-n például még elérhető a szöveg, miszerint „Fenyegető videót töltött fel magáról a merénylet előtt Donald Trump támadója.”

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom