Kilopják a pénzünket – na és?

Németh Péter 2023. augusztus 5. 14:00 2023. aug. 5. 14:00

A Magyar Közlönyben megjelent a rendelet, amely alapján közszolgálati ellenőrzés lesz az önkormányzatoknál. Az ellenőrzés a 2022. január 1-jétől 2023. július 31-ig tartó időszak munkáltatói intézkedéseire terjed ki.

A kormány Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert kérte fel az ellenőrzések elvégzésére. Az ellenőrzést a helyi önkormányzatok polgármesteri hivatalainál és közös önkormányzati hivatalainál végzi a miniszter – írja a Magyar Közlöny.

Az alábbi tárgykörökben vizsgálódnak:

  • a szabadság kiadásának és kivételének gyakorlata a polgármester, valamint a helyi önkormányzat polgármesterei hivatalainál és közös önkormányzati hivatalainál foglalkoztatottak közszolgálati jogviszonyában;
  • a jogviszony megszüntetése, megszűnésével kapcsolatban a szabadság megváltásával kapcsolatos munkáltatói intézkedések gyakorlata;
  • a főpolgármester, a polgármester, a vármegyei önkormányzat közgyűlésének elnöke, valamint a főpolgármester-helyettes, az alpolgármester, a vármegyei önkormányzat közgyűlésének alelnöke díjazása, illetve költségtérítése megállapításának gyakorlata;
  • az idegen nyelv-tudási pótlék megállapításának gyakorlata a polgármester esetében.

 

Az ellenőrzést november 30-ig kell végrehajtania, az eredményeket pedig 2024. január 31-ig kell jelentenie a kormány felé.

Hát ez kemény, mondhatnánk pestiesen.

Ez a kormány tényleg odafigyel mindenre, és persze semleges is, hiszen nem azt írta elő, hogy csak az ellenzék által vezetett önkormányzatokat vizsgálják, hanem valamennyit. És mi ezt el is hisszük. Elhisszük, hogy ebben a hirtelen jött ötletben semmi sandaság nincs, nem a jövő évi választások előtti hadművelet egyik elemével van dolgunk. Áh, dehogy! Egyszerűen rendnek kell lenni. Rendnek még akkor is, ha teli vagyunk bajjal, recseg-ropog a gazdaság, még mindig nem látszunk ki az inflációból, a kormány saját pártáján is vannak bőven vizsgálni való ügyek (Völner-ügy, illetve az egész igazságügyi minisztérium, a Brüsszelbe menekített Varga Judittal együtt), szóval mindezek mellett, muszáj figyelmet fordítani az önkormányzatokra.

Egyesek szerint eljuthatott valami füles az egyik ellenzéki vezetővel kapcsolatban, hogy szabálytalanul vette ki a szabadságát, vagy úgy vett fel idegen nyelv-pótlékot, hogy közben nem is beszél idegen nyelvet, horribile dictu, valakinek sok pénzt adtak szabadság-megváltás címen. És akkor, ha így történt, a szigorú kormány lecsap a szabálytalankodókra. Amit helyesen tesz, így kell ennek működnie. Aki vét a rendeletek ellen, aki szabálytalankodik, az bűnhődjön is.

Bár, hogy miért pont ezek a területek a vizsgálandók, arra nem nagyon találok választ, ha csak el nem fogadom Schmidt Jenő gondolatát, amelyet a Népszavának nyilatkozva fogalmazott meg, vagyis, hogy „nincs ebben semmi rendkívüli, ha ennyi szabadideje van a hazai közszolgálatnak, hát ellenőrizzen. Tab fideszes polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke azt is hozzátette, hogy az ötlet nem is új: a 2019-es önkormányzati választások előtt is elrendeltek hasonló vizsgálatot. Elképzelhető, mondta, hogy néhányan fennakadnak majd a rostán, és akkor nem tudnak elindulni a júniusi választáson.

Ismétlem: nagyon is illő dolog, ha a hatalom ellenőrzi a hatalmon lévőket, csupán annyi ezzel a baj, hogy hiteltelen a kormány szándéka. Éppen azért hiteltelen, mert az összes hatóság, amelynek az lenne a dolga, hogy ellenőrizze a kormányzat intézményeit, az éppen ezt nem teszi meg, az ügyészség nem győzi félretolni az olyan ügyeket, amelyek a NER-csapatát érintik. Egészen nyilvánvaló tehát, hogy mit is akarnak – Gulyás Gergelyen keresztül – elérni Orbánék: újabb olyan skandalumokat kirobbantani, amelyekkel hátrányos helyzetbe hozhatják az ellenzéket a jövő júniusi választások előtt. Nem elég, úgy látszik, hogy Karácsonyt megint bűnözőként tüntetik fel, nem elég, ha a kormánypárti sajtó naponta újabb és újabb támadásokkal próbálja lejáratni a főváros vezetését, muszáj találni még további eseteket, amelyek nem pusztán az ellenzék – Karácsony! – alkalmatlanságát bizonyítják, azt is fel kell mutatni, hogy lopnak, csalnak, hazudnak, felelőtlenül kezelik a közpénzt.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke úgy véli, hogy az egész nem más, mint a figyelem elterelése.

Hát lehet. De azért ennél biztosan többről van szó.

Figyelemelterelésben eddig se voltunk híján, elég csak meghallgatni bármely kormányzati szereplőt. Azt a sok hazugságot, amellyel az ország problémáiról próbálják elterelni a figyelmet. És ahogy ezek a megszólalások is mind hamisak, ez a mostani rendelet is hamis. A szándék, mint fentebb írtam, egyértelmű. Ám mit tegyünk, ha ezt a magyar társadalom többsége nem látja. Nem akarja látni. Úgy látszik, már azt sem, ha kilopják a zsebéből a pénzt.