Mámoros napok

Puzsér Róbert 2021. október 15. 15:17 2021. okt. 15. 15:17

A Rogán Antal által vezetett propagandaminisztérium hetek óta nem találja a pillanatot – a kormánysajtó komisszárjai központi utasítás híján saját szakállukra hebegnek-habognak. Hosszú évek elteltével újra tényleges politikai történések írnak közéletet Magyarországnak. A Fidesz „Stop Karácsony!” című slágere máris elérvénytelenült, s pár nap múlva talán a „Stop Gyurcsány!” című korong is lekerül a lakájmédia lemezjátszóiról.

Márki-Zay Péter messze nem tökéletes jelölt sok ellenzéki magyar szemében: egy piacpárti jobboldali, aki időnként elveti a sulykot, de legalább képes elnézést kérni, aki sokszor a szerepéhez méltatlan, populista kijelentésekkel borzolja a kedélyeket, és akinek az alkui sokszor érthetetlenek – nehéz felfogni például, hogy mi keresnivalója lesz ennek a neoliberális politikusnak az újbalos Párbeszéd frakciójában. Vitathatatlan ugyanakkor, hogy Márki-Zay Péter tiszta kezű ember, akibe jobboldaliként is szorult nyitottság a baloldali és a liberális magyarok iránt, felkészült vezető, akinek piaci tapasztalata is van, és ami igazán fontos: ő az, aki jövő tavasszal képes lehet leváltani Orbán Viktort.

Vele szemben Gyurcsány Ferenc hitvese, Dobrev Klára áll, akinek szintén megvannak a maga személyes kvalitásai: nyelveket beszél, és férjével ellentétben kiváló színész, aki hihetően tud könnyezni a nyilvánosság előtt, amint ezt a DK kongresszusán is bizonyította, jártas az államügyekben, hisz Magyarország egyik legbefolyásosabb politikusdinasztiájába született. Épp ezért ő annak az elitnek az egyik legfontosabb tagja, amely elittel szemben a magyar társadalom jelentős része erős ellenérzéseket táplál – Dobrev Klára nagyon jól ismeri a hatalmat, nem ismeri azonban a hatalmon kívül álló, civil magyarságot, személye pedig garancia arra, hogy újra az a balliberális garnitúra szerezzen döntő befolyást az ország felett, amelyik Orbán Viktor csizmaszárához rugdosta a harmadik köztársaságot.

Ezekben a napokban egy csendes forradalom zajlik Magyarországon. A képlet letisztult: eddig Karácsony Gergely személye fedte el azt az ellenzéken belül húzódó törésvonalat, amely visszalépésével félreérthetetlenül feltárult. Míg az egykori és jelenlegi balliberális politikai elit tagjai Kuncze Gábortól és Göncz Kingától Hiller Istvánon és Demszky Gáboron át Gusztos Péterig és Horváth Csabáig hitvalló gesztusokkal törnek lándzsát Dobrev Klára mellett, addig a kultúra fontos szereplői néhány egykori és mai politikussal kiegészülve tömegesen vizsgálják felül a törzsi ingerültségből táplálkozó polgárháborús logikát, és támogatják Márki-Zay Pétert, mert tudják, hogy Orbán Viktor 2022-es leváltása kifejezetten vele lehetséges, és tudomásul veszik, hogy nem szabad a 2010 előtti adminisztráció restaurációjával próbálkozni, mert azzal a jelenlegi ellenzék újabb kétharmados Fidesz-uralmú ciklusok eljövetelét és Magyarország Európai Unióból való kilépését kockáztatná.

Hallatlanul büszke vagyok Haraszti Miklósra, Ungváry Rudolfra, Kőszeg Ferencre és Ungár Klárára, amiért képesek átlépni az árnyékukat, hogy egy olyan Magyarország megvalósulását segítsék, amely nem az egyik vagy a másik törzsé, hanem a magyaroké. Eljött az erkölcsi forradalom, s akár győz, akár veszít, ami történik, félreérthetetlen üzenet: az ellenzékiek jelentős része véget akar vetni az évszázadok óta tartó közgyűlöletnek – egyre többen vannak azok, akik nem akarnak választani az Orbán-klán és az Apró-klán között. Soha nem álltunk még ilyen sokan a kurzusok közt Magyarországon.