Már saját közönsége előtt is nevetségessé válik a Fidesz

Föld S. Péter 2021. augusztus 2. 08:19 2021. aug. 2. 08:19

Már a Fidesznek is kínos az a hatalmas felháborodás, amely a gyermekvédőnek elkeresztelt, ám valójában a melegeket a pedofilokkal összemosó törvény miatt keletkezett. Azt bizonyára belekalkulálták, hogy lesz tiltakozás, de azt gondolták, hogy – mint annyi más botrány – ez is elalszik majd. Lehet, idővel így lesz, de egyelőre még áll a bál, és a „meleg-törvénnyel” nagyobb bajt hozott a Fidesz a saját fejére, mint amire számított. Az Orbán-párt túltolta a biciklit, a nevetséges magyarázkodásai pedig már a sajátjainak is kellemetlenek.

Egy sor uniós és más nemzetközi szervezet fejezte ki rosszallását, és a Budapestre érkező Forma-1-es világbajnokok is elítélték Orbán Viktor és a Fidesz 133 bátor emberének homofób törvényét. És ez még a kisebbik gond, mert akár még kezelhető is lenne, főként abban az esetben, ha a Fideszben még létezne a valósághoz való viszonyulásnak legalább a minimuma, és Habony Árpád hozná a régi formáját. Ám nem így van, és emiatt az Orbán-párt kommunikációja nemcsak akadozik, de szegényes és szánalmas is egyben.

Ismert prominensek égetik magukat a Fidesz oldalán, igaz, maga Orbán csak marginálisan vesz részt a meleg-ellenes törvény megvédésben. Az eleve vesztettnek látszó csatákban ő nem vállal szerepet, az ilyen hadjáratok levezénylését alsóbb szintekre szokta kiszignálni. Vigyék el alantasai a balhét, ne a Főnök nevéhez és arcához kötődjék a kudarc.

A mostani vélemény-vitézek azonban minden eddigit alulmúlnak. Legutóbb – jobb meggyőződésünk ellenére – Budai Gyulát voltunk kénytelenek idézni, most pedig itt a legújabb hír, miszerint Kovács Zoltán államtitkár is hadrendbe állt az ügyben. Szerinte ugyanis  Lewis Hamiltont és Sebastian Vettelt egy hálózat mozgatja. Ez azért – valljuk be – kommunikációs megközelítésben már tényleg a legalja. Sokat kellett gyakorolni, hogy Kovács államtitkár ezt az ostobaságot röhögés nélkül el tudja mondani, ne piruljon el, és ne látsszon rajta, hogy mennyire szégyenkezik, amiért a Soros-egyetem (ők így nevezik a CEU-t) egykori diákjaként idáig süllyedt.

A Fidesz a meleg-ellenes törvényével szelet vetett és vihart aratott, ráadásul ezt a mostani forgószelet még a szokottnál is primitívebben igyekszik magyarázni. Ez a veszélye ennek a mostani helyzetnek a Fidesz számára. Nemcsak, hogy sokan és jogosan támadják – Cseh Tamással szólva: volt már ilyen és lesz ilyen még – hanem, hogy a saját hívei is látják a kapkodást, a bizonytalanságot és az ezzel elegy színvonaltalan kommunikációt. Saját tábora előtt válik nevetségessé az Orbán-párt, azaz, a melegellenes törvény védelmében megszólalók egy olyan közönség előtt válnak hiteltelenné, amely idáig abban hitt, hogy a Fidesz minden pártok legjobbika. Arról nem is szólva, hogy az Orbán-pártban minden bizonnyal ugyanolyan arányban találhatók melegek, mint minden más politikai tömörülésben. Ez ugyanis a dolgok – vagy fideszül: a teremtett természet – normális rendje.