Budai Gyula megtiltaná, hogy az ellenzék örüljön a magyar sportsikereknek

Föld S. Péter 2021. július 30. 06:56 2021. júl. 30. 06:56

Budai Gyula fideszes képviselő a magyar sportsikerek ellenségeinek nevezi az ellenzéket: a Momentum egy olimpia-gyilkos párt, mert – állítása szerint – mindent elkövetett, hogy Budapest ne rendezhessen olimpiát. Budai képviselő ezért úgy gondolja, hogy Fekete-Győr Andrásnak nincs joga ahhoz, hogy örüljön Milák Kristóf aranyérmének.

A Fidesznek ez a Budai Gyula névre hallgató ökle mindezt annak kapcsán fejtette ki a Facebookon, hogy a Momentum elnöke örülni merészelt a magyar aranyaknak. Nem tisztünk megvédeni a Momentumot, Fekete-Győr Andrást még kevésbé. Azt azonban fontosnak tartjuk, hogy leszámoljunk egy a Fidesz által évek óta terjesztett hazugsággal, amit most legújabban Budai Gyula képviselő ismételten elővezetett. Ez a hazugság nagy vonalakban a következőképpen hangzik: 2017-ben a Momentum által kezdeményezett népszavazással az ellenzék megakadályozta, hogy Budapest olimpiát rendezzen.

Rendet kellene tenni a fejekben és elmondani az embereknek az igazságot. Hiába, hogy már sokszor hallották, nem lehet elégszer elismételni: a budapesti olimpia tervét nem az ellenzék, hanem Orbán Viktor és a Fidesz fúrta meg. Ők vonták vissza az olimpiai jelentkezést, mert megijedtek a népszavazástól. Mely népszavazás egyébként nem arról szólt volna, hogy ne legyen Budapesten olimpia, hanem arról, hogy akarnak-e a magyar főváros lakói olimpiát Budapesten. A kérdésre igennel és nemmel is lehetett volna válaszolni, ám a minden ellenzéki népszavazást megakadályozó kormány nem merte vállalni, hogy a népszavazáson vereséget szenvedjen az álláspontja, inkább visszavonta az olimpiai jelentkezést és a történteket azóta is igyekszik az ellenzék nyakába varrni.

A négy évvel ezelőtti népszavazás eredménye persze borítékolható volt: a budapestiek többsége elutasította volna az olimpiát. Nem azért, mert nem szeretik a sportot, és nem szoktak örülni a magyar sportolók sikereinek. Épp ellenkezőleg: örülünk, ha egy magyar sportoló győz, ezért örvendeztünk Szilágyi Áron és Milák Kristóf aranyérmének, és ezért szomorkodtunk, amiért Hosszú  Katinka formán kívül versenyzett és érem nélkül maradt Tokióban.

A budapestiek és az ellenzék szeretik a sportot, az olimpia rendezését is támogatják, de az utóbbit csak abban az esetben, ha nem kell tartaniuk attól, hogy az ötkarikás versenyekre szánt pénz egy része szokás szerint magánzsebekbe vándorol.

És volna még néhány más feltétel, hogy a budapestiek akarjanak olimpiát rendezni. Meg kellene szüntetni, de legalábbis mérsékelni az országban a szegénységet, különösen a gyerekek nyomorát, működőképessé tenni az egészségügyet, versenyképessé az oktatást.

Egy szabad, boldog, korrupciótól és mélyszegénységtől nem sújtott ország fővárosa örömmel rendezne olimpiát. Bármennyire is szeretnék az elvtársurak, sem Budai Gyula, sem a Fidesz nem tilthatja meg az ellenzéknek, hogy örüljön a magyar sportsikereknek.