Menczer Tamás a Fidesz vállról indítható új kommunikációs csodafegyvere

Föld S. Péter 2024. április 9. 15:20 2024. ápr. 9. 15:20

Nem volt nagy csinnadratta, indoklás még annyi sem: mellőzve minden ilyenkor szokásos formaságot, Hollik István április 3-án a Facebookon jelentette be, hogy már nem ő, hanem Menczer Tamás a Fidesz kommunikációs igazgatója. „A kommunikációs igazgatói feladatokat átadom Menczer Tamás barátomnak, képviselőtársamnak. A lényeg persze nem változik! Nekünk továbbra is Magyarország az első!” – írta posztjában Hollik. 

Arról nem esett szó, hogy Hollik miért távozik az ostromlott vár e fontos őrhelyéről, saját kérésére (ami persze viccnek is gyenge lenne), vagy magasabb helyen döntöttek a menesztéséről. Jellemző, hogy az eddig Szijjártó Péter helyetteseként ismert, s a nyugati nagykövetekkel előszeretettel keménykedő Menczer szintén kerülte a formaságokat: ő is a Facebookon jelentette be, hogy változás következett be a politikai életében. „Nagy megtiszteltetés, hogy Miniszterelnök úr felkérését elfogadva, a jövőben Európa legerősebb és legsikeresebb politikai közösségének, a Fidesz-KDNP-nek a kommunikációs igazgatójaként dolgozhatok!” – írta Menczer a Facebookon.

Akkora a megtiszteltetés, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből biztosan. Menczer nem is ült ölbe tett kézzel a jól megérdemelt babérjain, amilyen gyorsan csak lehetett, igyekezett megszolgálni a belé helyezett bizalmat. Már szombaton jelentkezett egy facebookos videóval, amelyben arról biztosította a magyar embereket, hogy Magyar Péter „baloldali politikus, a dollárbaloldal új politikusa", vagyis, „pontosan olyan, mint Márki-Zay Péter, és pontosan ugyanazok támogatják, akik Márki-Zay Pétert támogatták".

Majd, ha volna valaki, aki nem tudná, hogy mindez miért baj, és miért kell küzdeni ellene, az újdonsült kommunikációs igazgató hozzátette: „soha ne felejtsük el, hogy a baloldal lerombolná Magyarország békéjét és biztonságát, belevinnének minket a háborúba, beengednék a bevándorlókat és ránk szabadítanák a genderpropagandát is”.

A szombatot munkával töltő Menczer vasárnap sem pihent, ezen a napon újabb Facebook poszttal jelentkezett, s ezúttal egy valóságos apokalipszis vízióját tárta a Fidesz megrettent hívei elé: „a kormány és a Fidesz-KDNP naponta támadások kereszttüzében áll” – közölte Menczer, aki szerint azonban pánikra nincs ok, ezért azt javasolta támogatóiknak, hogy „ne védekező testtartást vegyenek fel, hiszen minden okuk megvan arra, hogy egyenes derékkal, fölemelt fejjel és kihúzott mellkassal álljanak”.

Nevének említése nélkül, ironikusan „derék embernek” nevezte Magyar Pétert, és azt sem titkolta el az övéi elől, hogy „egymás után négy választást nyertünk kétharmaddal, ami páratlan Európában és világszinten is... Mi nem lottón nyertük ezt a támogatást” csillogtatta meg sajátos humorát a kommunikációs igazgató, aki azt is megígérte, „nem hagyjuk, hogy mindenfajta izgalmas ember veszélybe sodorja azt, amit közösen elértünk." 

Akit ennyi okosság sem győzött meg, hogy Menczer Tamásnál alkalmasabb embert keresve sem talált volna Orbán a feladatra, azoknak felidézzük Szijjártó volt helyettesének néhány korábbi kijelentését. 2023 júliusában, akkor még, mint a külügyminisztérium államtitkára, LMBTQ-nagyköveteknek nevezte, és bírálta a Pride felvonulás alkalmából azoknak az országoknak a diplomáciai vezetőit, akik felszólaltak a magyar kormány melegellenes retorikája és intézkedései ellen. A tavalyi budapesti Pride idején 38 ország nagykövetsége és kulturális intézete közös közleményben ítélte el az Orbán-kormány homofób és transzfób törvényeit. Menczer akkori Facebook-bejegyzésében igen jelentős empátiáról téve tanúságot, a francia Claire Legrasnél a lángoló autókról, Dag Harteliusnál a svéd bandaháborúkról, Desirée Bonisnál pedig arról érdeklődött, „drogállam-e még” Hollandia.

Ennél is emlékezetesebb egy korábbi, nemzetközi szinten is nagy port kavart füllentése. 2021 januárjában, a Covid tombolásának tetőpontján hősünk – még szintén a külügy államtitkáraként – azt közölte a nyilvánossággal, hogy miután Orbán Viktor bejelentette, hogy hamarosan egymillió adag kínai vakcina érkezhet Magyarországra, égtek a telefonvonalak a magyar külügyminisztériumban. Menczer akkori állítása szerint „néhány órán belül 14 európai ország jelentkezett a kínai gyártónál. Mostanra valószínűleg egész Európa Kínában áll sorban.”

Nem mindenki támasztotta alá az államtitkár szavait. Stella Kyriakides például kifejezetten cáfolta, hogy már 14 európai ország jelentkezett volna a kínai oltásért, sőt, még azt is elárulta, hogy Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely tárgyalt a kínaiakkal a vakcináról. Stella Kyriakides az Európai Unió egészségügyi biztosa, ha valaki, ő biztosan tudott volna arról, hogy Magyarországon kívül más uniós ország is bejelentkezett a kínaiaknál.

Úgyhogy, bár Hollik úr sem volt piskóta, egyértelmű, hogy amikor a nemzetközi helyzet idehaza is fokozódik és Soros György már Magyar Pétert is zsoldjába szegődtette, Menczer Tamástól várható a csodafegyver, amellyel megmenthetik a Fidesz hanyatlásnak indult birodalmát. 

Már csak e csodafegyverben bízhat Orbán és a Fidesz, a régebben bevált hazugságok ugyanis a megváltozott helyzetben hatástalannak bizonyultak. Hiába ekézte Magyart a kormányhoz minden körülmények között lojális sajtómunkások hada, hiába költöttek milliókat a lejáratására, eddig – legalábbis a múlt szombati tüntetésen résztvevők száma ezt bizonyítja – mindez hatástalannak bizonyult. Orbán és körei már csak a csodában bízhatnak, pontosabban, egy csodafegyverben. Ez pedig, miután a kormány teljesítményével nem dicsekedhetnek, nem lehet más, mint a minden korábbinál hatásosabb – értsd: hangosabb és hazugabb – kommunikáció. Új telephelyén mostantól ezt kell szolgálnia és kiszolgálnia Menczernek – éjjel, nappal, minden hullámhosszon.