Miért jön a pápa Magyarországra?

Föld S. Péter 2023. április 24. 06:55 2023. ápr. 24. 06:55

Évek óta csalogatják Orbánék a katolikus egyházfőt Magyarországra, de Ferenc pápa egy rövid, az Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén tett hivatalos látogatást leszámítva, ezidáig nem állt kötélnek. Most azonban végre révbe értek a diplomáciai erőfeszítések és valóra válik Orbán Viktor álma: Ferenc pápa újra hazánkba érkezik. Kis-Rigó László Szeged-csanádi püspök szerint az egyházfőt kicsit félrevezették Magyarországot illetően, és most meglátogatja a magyarországi keresztényeket, katolikusokat. Matteo Bruni szentszéki szóvivő más magyarázatot talált a pápai vizitre. Szerinte Ferenc pápa 2021. szeptemberi látogatása után úgy érezte, több időt akar tölteni a magyarokkal. Nem kizárt az sem, hogy kíváncsi arra, milyen lehet az az ország, ahol az a közíró, aki demens vénembernek nevezi a katolikus egyház fejét, még mindig a miniszterelnök barátja lehet.

„Ferenc pápa felismerte, hogy sok tekintetben kicsit félrevezették Magyarországot illetően, és most visszatér, meglátogatja a magyarországi keresztényeket, katolikusokat” – mondta Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár új podcastjában. Induljunk ki abból, hogy egy pápát nem szabad félrevezetni. Ezért is érthető, ha Ferenc pápa a saját szemével kíván meggyőződni arról, hogy nem igaz, amit neki Magyarországról mondtak. Hogy a kórházakban, rendelőkben hosszúak a várólisták, a kormány nem segíti, hanem szivatja a pedagógusokat, ellehetetlenítette a sztrájkot és a népszavazást, korlátozza a tájékoztatás és a tájékozódás szabadságát.

És persze Bayer Zsolttal is szívesen találkozna az egyházfő, mert azt hallotta róla, hogy rendes keresztény ember, aki egy normális országban soha nem vetemedne arra, hogy a katolikus egyház első emberét demens vénembernek, és genderben hívő argentin marhának nevezze. Meghívói ugyanis nem mondták el neki, hogy a keresztény-konzervatív magyar kormány kedvenc sajtómunkása miként vélekedik Ferenc pápáról, akit nem mellesleg Soros György ügynökének tart. A pápának bizonyára rosszul esett volna, ha ilyet hall, és akkor az őt Magyarországra invitáló urak hiába is magyarázták volna neki, hogy a Zsolti tulajdonképpen jó fiú, akit nem kell mindig komolyan venni. Néha kissé elveti a sulykot, túltolja a biciklit, és akkor olyat mond, ami nem cseng jól a kereszténységet komolyan gondoló emberek fülében.

Ferenc pápa magyarországi meghívói bizonyára azzal sem dicsekedtek el az egyházfő előtt, hogy a magát kereszténynek és konzervatívnak mondó Fidesz valaha egészen furcsa szerzetként indult. Nem egyszerűen istentagadók voltak, hanem olyan mértékben tahók, hogy kigúnyolták a keresztény embereket. Amikor Orbán Viktor, Kövér László és társaik még liberálisnak mondták magukat, ha kereszténydemokrata politikus emelkedett szólásra a magyar parlamentben, Orbánék azt skandálták a plenáris ülésen, hogy „Csuhások, térdre, imához.”

A magyarországi klérus nyilván nem szeretné, ha Ferenc pápa az ilyen történetek hallatán rosszkedvű lenne, ezért aztán azt sem kötötték a pápa orrára, hogy Magyarország mostani, magát kereszténynek és konzervatívnak mondó kormánya igen sajátos módon viszonyul a szent szövegekben pozitívan említett elesettekhez, üldözöttekhez és szegényekhez. Konkrétan: magasról tesz a szegényekre, az elesettekbe belerúg, az üldözötteket pedig ő maga is üldözi. 

A biztonság kedvéért azért azt a Bayer nevűt nem ártana távol tartani az egyházfőtől. Nem venné jól ki magát, ha a Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa egy őszinte pillanatában „argentin libsinek”, vagy éppen „derék liberális, genderben hívő marhának” nevezné az egyházfőt.