Miért moshatták fel Orbánnal a padlót az oroszok?

Föld S. Péter 2023. október 20. 15:05 2023. okt. 20. 15:05

Ország-világ láthatta azt a videót, amelyen az orosz állami televízió munkatársai köznevetség tárgyává tették Magyarország miniszterelnökét. Orbán Viktor, a bátor utcai harcos Vlagyimir Putyin jelenlétében mentális kihívásokkal küzdött, izgett és mozgott, fészkelődött, hol a nyakkendőjét, hol pedig a zakóját igazgatta. Időnként a tollát piszkálta, a jegyzetfüzetéért nyúlt – úgy viselkedett, mint aki nem teljesen egészséges. 

Barátokról, szövetségesekről, számunkra kedves vagy fontos emberekről nem teszünk közzé ilyen dehonesztáló felvételt. Mindenkinek lehet rossz napja, rossz mondata, néhány rossz mozdulata, de ezeket tisztességes szándékkal nem szokás közszemlére tenni. Amit az orosz televíziósok Orbán Viktorral műveltek, az nem szakmai, hanem politikai kérdés. Nyilvánvaló, hogy felsőbb megrendelésre adták közzé ezt az Orbán számára kínos, Magyarország számára pedig szomorú felvételt. Mert miközben nevettünk Orbánon, el kellett gondolkodnunk azon, hogy hová jutottunk. Amit láttunk, az ugyanis csak első látásra volt vicces, második megnézésre már szánalmas és megalázó. Olyan ország lettünk, amelynek miniszterelnökével ezt is meg lehet tenni. 

Orbán amúgy maga ment a házhoz a pofonért. S bár feltehetőleg nem önszántából kereste magának a bajt, ez a rövid, nem egészen egy perces videó arra is jó volt, hogy a Fidesz egyre fogyatkozó, de még mindig jelentős számú szimpatizánsai elgondolkodjanak: vajon az oroszok miért merték megtenni ezt egy uniós ország – amely, nem mellesleg a NATO-nak is tagja – miniszterelnökével. 

A mostani videó csak az első jelzés, amelyet újabbak, e mostani szomorújátéknál súlyosabbak is követhetnek. Valamivel zsarolhatják Orbánt az oroszok, aki ezért egyre mélyebbre süllyed a becstelenség mocsarában. Visszaszólni nem mer Putyinnak, eszébe sem jut, hogy kikérje, amikor egy orosz tankönyvben fasiszta lázadásnak nevezik az '56-os forradalmat. A megszólalást kiszignálta Szijjártó Péter külügyminiszterre, aki nem keménykedett az oroszokkal, megelégedett azzal, hogy heves bokacsattogtatások közepette azt mondja: „Ez annyira képtelenség, hogy nem nyitunk vitát róla.” 

Tényleg nem kell vitát nyitni erről, hanem vissza kell utasítani. Ezt és az összes többi hazugságot. Például azt, hogy Oroszország nem háborút folytat Ukrajna ellen, s ami történik, az ország egy részének megszállása, lakosságának legyilkolása csupán különleges katonai művelet.

Orbánnal most feltörölte a padlót az orosz propaganda. Üzenet volt ebben a normális viszonyok között tisztességtelennek mondható videóban, azt üzenték neki az orosz elvtársak, hogy ez csak az első lépés öcsi: most még vicces kedvünkben vagyunk és beérjük azzal, hogy hülyét csinálunk belőled, de tudunk mi ennél szigorúbbak is lenni. Szolgálj bennünket még szorgalmasabban, ne kívánd megtudni, milyen az, amikor valóban megmérgesedünk.