Miért nem mond le Szarka kancellár?

Föld S. Péter 2020. október 16. 09:08 2020. okt. 16. 09:08

Szarka Gábor kancellárral beszélgetett Rónai Egon csütörtökön este az Egyenes beszédben. A kancellár rögtön az elején elmondta, hogy neki nincs baja azzal, ha a fiatalok lázadnak, ő megérti, hogy a fiatalság szembemegy az idősebb generáció értékrendjével. Neki a mostani lázadás formájával van baja.

Szarka kancellár nem fejtette ki részletesen, hogy milyen lázadást tartana tolerálhatónak, de a szövegkörnyezetből az derült ki, hogy szerinte úgy volna illendő, hogy a fiatalok úgy lázadjanak, hogy azzal ne sértsenek meg senkit. Talán még ennél is jobb volna, ha a lázadás előtt konzultálnának azokkal, akik ellen lázadnának, egyeztetnék elképzeléseiket, megbeszélnék a lázadás részletes menetrendjét, s közösen dolgoznák ki, hogy meddig tartson a lázadás.

Szarka kancellár hangsúlyozta, hogy már nem katona. De – és ezt már mi tesszük hozzá – ezek szerint még nem annyira civil, hogy fel tudná fogni: a lázadás lényege nem az, hogy aki ellen lázadnak, annak jó legyen. Épp ellenkezőleg: a lázadók azt szeretnék, hogy akik ellen lázadnak, ne érezzék úgy, hogy mindent megtehetnek, mondhatnak akármit, akár hazudhatnak is, ha úgy tartja kedvük.

Egon jó volt az Egyenes beszédben, talán csak egyetlen kérdést hiányolhatott a néző. Megkérdezhette volna a gépesített lövészkancellártól, hogy kell-e neki ez az egész macera? Miért vállalta el ezt a lehetetlen helyzetet, és ha azért, mert azt gondolta, hogy meg tudja oldani a problémát, de mostanra rájött, hogy ez részéről lehetetlen, mert a megoldás kulcsa nem az ő kezében van, akkor miért nem vonul vissza, miért nem adja vissza a megbízatását?

Miért nem mond le Szarka kancellár?