Milliárdos nyereség ? Vegyük ki az osztalékot!

Bánó András 2021. június 1. 08:23 2021. jún. 1. 08:23

Nagyapám mesélte még az átkosban, hogy a kapitalizmusban nem kellett mindenkinek dogoznia. Voltak olyan tehetős emberek, akik vagyonukból részvényeket vásároltak szép, nagy mennyiségben, és amikor láblógatás után évente egyszer eljött az osztalékfizetés napja, akkor szépen levágták részvényeikről az osztalékszelvényeket, borítékba tették azokat, és pénzre váltották a papírdarabokat. Az értük kapott összegből azután vígan éltek újabb egy esztendeig.

Így megy ez mostanában is, több példa akad, ha az ember közel áll a miniszterelnökhöz. Itt van például a veje, Tiborcz István, aki a 2019-es eredmény után 2,3 milliárdos osztalékot, a 2020-as eredmény után pedig 1,2 milliárdos osztalékot (kis híján a teljes nyereséget!) vett ki a BDPST nevű cégéből. Így biztosan előbbre lép majd a 100 leggazdagabb magyar listáján, ahol eddig csak a 32. helyen állt.

Valamivel, de csak valamivel szerényebbek Orbán Viktor édesapjának cégéből, a Dolomit KFT-ből kivett osztalékok. Míg a 2019-es eredmények után 1,8 milliárdot vettek ki, a 2020-as eredményeket követően „csak” 1,1 milliárdot.

Mészáros Lőrinc rokonságát sem kell sajnálnunk. Öccse, Mészáros János 693 milliós osztalékhoz jut a Pegazus Trade KFT, a Herceghalom Interat KFT és a Híd-Tám KFT tavalyi nyereségéből.

Mi ebből a tanulság?

Egyszerűen az, hogy piszok peches ma Magyarországon az, aki nem kötődik valamilyen formában a miniszterelnök családjához, vagy baráti köréhez. Sőt, továbbmegyek, az is balszerencsés, aki nem kötődik valahogy a Zuckerbergnél is okosabb gázszerelőhöz, Mészáros Lőrinchez.

Az ugyanis, aki csak bérből és fizetésből él, mint maga a miniszterelnök, ilyen jövedelmekről, ilyen osztalékokról nem is álmodhat.

Legfeljebb álmodozhat…