Nicsak, kibeszél!

Föld S. Péter 2024. május 12. 15:05 2024. máj. 12. 15:05

Mármint a Fidesz egyik alapítója, Orbán régi harcostársa, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az, aki most kibeszél a kánonból. Németh olyanokat mondott a Magyar Atlanti Társaság konferenciáján, amit hivatalban lévő fideszes szájából az utóbbi időkben nemigen hallhattunk. Miközben Orbán és társai háborúpártisággal vádolják és ahol csak lehet, ócsárolják a NATO-t, Németh arról beszélt a keddi konferencián, hogy „ha most nem lennénk NATO-tagok, akkor valószínűleg jelenleg nem Ukrajna védekezne egy orosz támadással szemben, hanem mi.”

Minderre még rátett egy lapáttal: „aki a NATO felelősségét firtatja Ukrajna orosz lerohanása kapcsán, az nem csupán hazugságot terjeszt, de még a magyar érdekkel is ellentétesen cselekszik. Akik ugyanis fenyegetik a magyar szuverenitást: azok az oroszok.” Majd így folytatta: „A NATO – bármit mondjanak is Putyin elnök nagyrabecsült propagandistái – nem oroszellenes szervezet, nem tervezi és soha nem is tervezte megtámadni Oroszországot, viszont képes megvédeni tagjait egy orosz támadástól. Oroszország azért nem tudja katonai eszközökkel korlátozni a magyar szuverenitást, mert NATO-tagok vagyunk. A NATO védelmi szövetség. Az, hogy Oroszország ezt a védelmi szövetséget fenyegetésnek tekinti, pusztán arra bizonyíték, hogy uralmat akar gyakorolni a NATO-tagok – vagy legalábbis a NATO-tagok egy része – felett. ... A NATO nemcsak fizikai biztonságunk garanciája, hanem szuverenitásunké is – ez a szuverenitásvédelmi politika egyik legfontosabb eleme.”

És még egy idézet Németh Zsolttól: „Világossá kell tenni, hogy a NATO-tagság iránti közbizalom megingatására irányuló kommunikáció akkor is a kormány tényleges politikáját támadja, ha retorikailag megpróbálja kormánypártiként hangszerelni magát.”

Akár egy ellenzéki, a Fidesz kommunikációjában háborúpártinak nevezett politikustól is származhatnának ezek a mondatok, hiszen teljességgel ellentmondanak mindannak, amivel Orbán és a Fidesz immár évek óta eteti a magyar közvéleményt. Hogy a NATO háborút akar, sőt, már bele is sodródott a háborúba, és Európában egyedül mi állunk a béke pártján.

Németh Zsolt nem először megy szembe a mainstreammel, tavaly júliusban például a hagyományos tusványosi Fidesz-dzsemborin azzal okozott kisebb kalamajkát, hogy arról beszélt: a magyar diplomácia nagy sikere, hogy a törökök rábólintottak a svéd csatlakozás ratifikációjára. Ez a kijelentés szöges ellentétben állt a magyar külügy hivatalos álláspontjával, Szijjártó Péter akkori véleménye szerint mi szuverén módon döntünk és „csak technikai kérdés, hogy a magyar országgyűlés mikor dönt az ügyben.” Németh megfogalmazását Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője is sérelmezte és gorombaságnak nevezte. Állítása szerint a frakció önállóan dönt, nem a törökökhöz igazodik. 

Németh Zsolt Orbán Viktor egyik legrégebbi harcostársa, s minden ellenkező híreszteléssel szemben, nem a mostani miniszterelnöktől, hanem tőle származik a Fidesz még liberális korszakában született mondás, miszerint agyagba kell döngölni a kommunistákat. Ekkor azonban Németh még fiatal volt és elragadta a hév, azóta viszont az atlanti eszme és úgy általában a NATO-val kapcsolatunk aktív támogatója és védelmezője lett.

Kérdés, hogy a Magyar Atlanti Társaság konferenciáján előadott fenti mondatait Németh egyeztette-e Orbánnal (vagy legalább a Szijjártó vezette külüggyel, ami persze gyakorlatilag ugyanaz), és ha igen, mi a Fidesz célja e láthatóan kettős beszéddel. Ami biztos: Németh Zsolt mostani megszólalását annak fényében kell értékelnünk, hogy Orbán távolról sem annyira NATO-ellenes, mint amilyennek mutatja magát. A miniszterelnök, amikor nem a választók lebutított rétegéhez szól, akkor elismeri, hogy Magyarország biztonságának egyik alapja, hogy tagjai vagyunk a védelmi szervezetnek, a NATO vezetőivel való találkozáskor pedig szívélyesen mosolyog, és soha nem felejti el megemlíteni, mennyire fontos és meghatározó számunkra ez a szövetség.

Németh Zsolt, ha úgy tetszik, nem Orbán véleményének, hanem az orbáni propagandának mondott ellent. Megtehette, mert ami a Magyar Atlanti Társaság konferenciáján elhangzott, az jóval kevesebb emberhez jut el, mint amit Orbán a Kossuth Rádióban és minden más rendelkezésére álló fórumon mondani szokott.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom