Olyan személlyel foglalná el Budapestet a Fidesz, aki képes becsavarni egy villanykörtét

Föld S. Péter 2024. április 12. 15:20 2024. ápr. 12. 15:20

Szentkirályi Alexandra egy videóüzenetben közölte a nyilvánossággal, hogy tud autót vezetni, beszél angolul, és egy villanykörte becsavarása sem állítja megoldhatatlan feladat elé. A Fidesz főpolgármester-jelöltje ezzel Karácsony Gergelynek üzent, és azt kívánta nyomatékosítani, hogy ő sokkal alkalmasabb a feladatra, mint a jelenlegi főpolgármester.

„Három dolog, amit Karácsony Gergely biztosan nem tud utánam csinálni” – ezzel vezette fel a videót Szentkirályi Alexandra, aki Tarlós István regnálása alatt még asszonynevén, Szentkirályi-Bobrovniczky Alexandra néven volt főpolgármester-helyettes. Egy ideje már csak Szentkirályi néven szerepel a közéletben, nyilván mert kormányszóvivőként zsenánt volna, ha minél többen emlékeznek arra, hogy ő Szalay-Bobrovniczky Kristófnak, a kaszinóvállalkozóból honvédelmi miniszterré lett milliárdosnak a felesége. 

A Fidesz a 2019-es önkormányzati fiaskó óta folyamatosan ekézi Karácsonyt és bizonygatja alkalmatlanságát. Orbán Viktor szerint a főpolgármester olyan ember, aki csak a disznótor végére ér oda, de ez nem is baj, mert csak láb alatt lenne. Ráadásul még egy IKEA bútort sem tud összeszerelni, ha erre van szükség, a szomszédba megy segítségért. Szentkirályi Alexandrát még nem láttuk éles helyzetben disznótoron, nem tudhatjuk, hogy élvezné-e, ami ott történni szokott, és arról sincs tudomásunk, hogy boldogulna-e egy IKEA bútor összeszerelésével. Márpedig a Fidesznél az alkalmasság egyik fontos ismérve: hogy a főpolgármester ne nyámnyila, anyámasszony katonája legyen, hanem – még ha nő is az illető – kemény kézzel, férfiasan vezesse a rábízott fővárost. 

A Fidesz budapesti választmánya március közepén döntött arról, hogy Szentkirályit javasolja a párt főpolgármester-jelöltjének, s Szentkirályi ezután a Facebook-oldalán közölte, hogy elfogadja a felkérést. Szerinte ideje lecserélni a lejárt lemezt, mert „a nemzet fővárosa olyan főpolgármestert érdemel, aki nem a kormány ellen harcol, hanem együttműködik a kormánnyal a budapestiek gyarapodásának érdekében”.

Itt azért érdemes megjegyezni, hogy Karácsonynak sem az volt a programja, hogy a kormány ellen harcoljon. A honvédő háborúra Orbán és a Fidesz kényszerítette a városvezetést, annak ellenére, hogy a 2019-es – a Fidesz szempontjából vereséggel végződött – önkormányzati választás éjszakáján a miniszterelnök csalódottan ugyan, de arról beszélt, hogy tudomásul veszik a fővárosiak döntését. Lányos zavarában még azt is megígérte, hogy semmi sem fog épülni a fővárosban, amit az ott élők nem akarnak.

Aztán mindenki láthatta, hogy mi történt: beépítették a Városligetet múzeumokkal, megpróbálták ráerőltetni a kínai egyetem campusát a ferencvárosiakra, legújabban pedig mini-Dubajt építtetnek arab vállalkozókkal Rákosrendezőn. (A hírekben egyre többet szereplő, Mészáros Lőrinc cége által kivitelezett Déli Körvasút is az ott élő emberek akarata ellenére, az ő kárukra valósul meg.)

Szentkirályi és a Fidesz tehát folyamatosan támadja a regnáló – és újra induló – főpolgármestert, miközben a saját programjukról nem mondanak semmit. Az, hogy nem kell harcolni a kormánnyal, egy város vezetéséhez kevés. Szentkirályi beéri azzal, hogy Karácsonyt támadja, vele vitázni nem szeretne – a Fidesz egyébként sem szokott vitázni senkivel. Méltóságukon alulinak tartják, de leginkább a maguk szempontjából veszélyesnek, hogy másokkal szóba álljanak. A diákszervezetek vitájára sem ment el a Fidesz jelöltje, a fiatalok le is csapták a felkínált magas labdát: „Külön köszöntjük a fideszes főpolgármester-jelöltet, akit ma egy Szentkirályi ásványvíz képvisel” – írták ironikusan, miután az általuk szervezett főpolgármester-jelölti vitán csak Karácsony Gergely, a Jobbik jelöltjeként Brenner Koloman, valamint Vitézy Dávid jelent meg.

A Fidesz választási programját nem ismerjük. Amit kommunikálnak az annyi, hogy négyévente kijelentik: folytatjuk. Ezt kínálja a Fidesz Magyarországnak: hogy folytatják, amit eddig csináltak. Nem csoda, hogy Szentkirályi is csak annyit ígért a budapestieknek, hogy képes lesz egyedül becsavarni egy villanykörtét. Ebből kifolyólag még Karácsony másik kihívójával, Vitézy Dáviddal sem kerül összetűzésbe, minden munícióját a jelenlegi főpolgármester támadására tartalékolja.

Szentkirályinak már az indulása is hazugságban fogant: miközben már hónapokkal a hivatalos bejelentés előtt lehetett tudni, hogy a Fidesz őt indítja főpolgármester-jelöltként, az ezzel kapcsolatos kérdésekre rendre azt válaszolta, hogy nem érkezett hozzá ilyen felkérés, ezért ő a kormányszóvivői feladataira fókuszál. Mindez persze már a múlté, mostantól ő is Karácsony lejáratására összpontosít. Ez a Fidesz ajánlata a budapestieknek: hogy leváltják a jelenlegi vezetést, „kitakarítják” a Városházát.

Ígéretnek sok, programnak kevés. Más kérdés, hogy Szentkirályi valóban akar-e főpolgármester lenni Budapesten. A sajtóban is megjelent szóbeszédek szerint ugyanis idővel visszalép Vitézy javára, ily módon a Fidesz egyesítené erőit a főváros visszafoglalására.

Mert Orbánnak és a Fidesznek Budapest is csupán egy hadszíntér: nemcsak Brüsszel elfoglalása fontos nekik, hanem Budapestre, ahogy ők mondják, a nemzet fővárosára is fáj a foguk. Ezért a mostani lejárató kampány a következő hetekben minden bizonnyal fokozódik. Más kérdés, hogy ez mennyire lesz hatásos. Egyelőre a Magyar Péter elleni, milliókkal megtámogatott lejáratás sem járt sikerrel. Hogy Rogán Antal valamelyik újabb ötlete, vagy a kommunikációs igazgatóként hadrendbe állított Menczer Tamás segít-e Szentkirályi Alexandrán, vagy – visszalépése esetén – Vitézy Dávidon, az még a jövő zenéje. 

A felmérések azt igazolják, hogy a budapestiek minden nehézség ellenére kitartanak a jelenlegi főpolgármester mellett, s nem kívánják átengedni a fővárost a Fidesznek. Ha ehhez az kell, még a villanykörték becsavarására is akad majd önként jelentkező.