Orbán Balázs sétány

Dr. Dávid Ferenc       2024. október 26. 11:40 2024. okt. 26. 11:40

2024. október 21. „A kulturális örökség védelméért felelős miniszterként egyik legfontosabb feladatom, hogy megóvjam az értékeinket. Ma elrendeltem a Turul-szobor műemléki védelem alá helyezését” – jelentette be Lázár János.

Ez a döntés arra a XII. kerületi szoborra vonatkozik, amelynek tövében nemzetünk posztfasisztái évről-évre remekül érzik magukat. Itt aztán lehet gátlástalanul „magyarkodni”, úgy, hogy közben a vallási és/vagy nemzeti kisebbségek is megkapják a magukét. Részletekbe nem bonyolódom.

2024. október 23.  A Turul-szobor védelmében együttműködő szervezetek:1956-os Magyarok Világszövetsége, Betyársereg, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Hegyvidéki Trianon Társaság és Farkasvölgyi Baráti Kör, Horthy Miklós Társaság, Légió Hungária, Magyar Életvédők Egyesülete, Magyar Önvédelmi Mozgalom, Magyarok Világszövetsége, Mi Hazánk Ifjai, Mi Hazánk Mozgalom, Nemzetegyesítő Mozgalom, Nemzeti Jogvédő Szolgálat, Szkíta Egyesület, Trianon Társaság, Vitézi Rend. 

Ígérem, többet nem írom le a nevüket, de most muszáj volt, hiszen a fenti lista jól tükrözi, hogy kik is kívánják meggyalázni a meggyilkoltak emlékét. Novák Előd ellenzéki (?) parlamenti képviselő megerősítette és jóváhagyta a kormánypárti Lázár János döntését. Így mondta: „a kutya ugat, a turul marad”. Most már pontosan tudjuk, hogy mi a kijelölt irány.  

2024. október 24. Azt is tudhatjuk, hogy ha egyszer beindul a „nemzeti oldal”, akkor Szentkirályi Alexandra asszony nem ülhet tétlenül otthon. A Fidesz fővárosi önkormányzati frakciójának vezetője az ünnep után is fújja a harci kürtöt. A bukott/visszahívott főpolgármester-jelölt a következőt javasolja. Részlet: „A Fővárosi Közgyűlés elé visszük, hogy a törvényt és a magyar szabadság forradalmát is sértő Horn Gyula sétányt nevezzük át Pesti srácok sétányra, mert a magyar szabadság és a pesti srácok ellen elkövetett, soha meg nem bánt bűnök alól senkit nem lehet felmenteni – Horn Gyulát sem.”

Összegezzük az eddigieket! Az indulatokat kiváltó, sok ember érzéseit mélyen bántó budai szobor – állami engedéllyel – maradhat, a Magyarország volt miniszterelnökéről (1994-1998) elnevezett sétány nem.  (Gondolom, rövidesen a XIII. kerületi Horn-szobor is sorra kerül, előbb-utóbb „forradalmi” kezdeményezés indul eltávolítására). Csak a fiatal olvasók kedvéért és nagyon röviden: Horn Gyula emlékét terem őrzi az Európai Parlament brüsszeli főépületében, Horn Gyula 1990-ben megkapta a Nagy Károly-díjat. A kitüntetettek elit klubjába tartozik – többet között – Kohl kancellár és Mitterand elnök, Vaclav Havel és Ferenc pápa.  Horn Gyula volt külügyminiszter és miniszterelnök nevét viseli egy utca 2001. óta a közép-németországi Wertheim városában.

Akik támogatták, hogy Horn Gyuláról sétányt nevezzenek el, azok a fent felsoroltakat is tudták a volt miniszterelnökről. Egy hosszú és aktív életpálya sok kanyart tartalmazhat, gondoljunk csak Tisza István grófra. Kortársa – a költőzseni /Ady Endre/ – minden rosszat leírt róla, gyújtogató rongyembernek nevezte. Tisza gróf emlékét ma mégis számos szobor és köztér őrzi. Mielőtt bárki nekem támadna, gyorsan rögzítem: távol áll tőlem a két politikus tevékenységének összevetése, értékelése.

A Fidesz fővárosi önkormányzati frakcióvezetője így fejezi be Facebook-bejegyzését: „Tisztelet a hősöknek! Mert hősök, csak a barikádok egyik oldalán álltak és állnak ma is!”  Mielőtt elfelejtem, gyorsan megkérdezem Alexandra asszonytól: a maiak közül Orbán Balázs a barikád melyik oldalán áll?  Csak azért kellene ezt most tisztázni, nehogy ötven-száz év múlva probléma legyen az Orbán Balázs sétány átnevezésekor!

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom