Orbán még nem szólt Böröcznek, hogy vonja vissza a fideszesek által is kritizált lakástörvényt

Föld S. Péter 2021. május 18. 07:44 2021. máj. 18. 07:44

A múlt hét elejéig csak igen kevesen ismerték Böröcz László fideszes képviselő nevét. Hősünk csupán egy volt a 133 bátor embernek nevezett névtelen és arctalan szürke eminenciás közül, ám azóta szárnyára kapta a 15 percre mindenki számára járó világhír. Böröcz ugyanis az a honatya, aki jó fideszes szokás szerint, az éj leple alatt nyújtott be egy már első megközelítésben is igen alávalónak látszó törvénytervezetet. Ennek lényege, hogy az önkormányzatokat köteleznék arra, hogy eladják a tulajdonukban lévő lakásokat. Ez a Rákosi-időkből ismert padláslesöpréshez hasonló megoldás, és mint ilyen, rossz emléket ébreszt az emberekben.

Böröcz László javaslatát még a fideszes polgármesterek közül is sokan bírálták, alapvető kifogásként azt hozták fel vele szemben, hogy ha e javaslatból törvény lesz, akkor azzal megszűnik az önkormányzati lakáspolitika, nem mellesleg pedig, jogilag is necces, ha egy szervezetet arra kényszerítenek, hogy a piaci ár töredékéért váljon meg a vagyonától.

Elsőként Kovács László Budapest XVI. kerületének fideszes polgármestere fejezte ki rosszallását. Arra kérte Böröcz Lászlót, hogy gondolja át, vagy vonja vissza a javaslatát, mert az így, „ebben a formájában egy marhaság.” Bírálta a törvényjavaslatot a székesfehérvári, a balassagyarmati és a székesfehérvári fideszes polgármester is. És akkor azokról a fideszes városvezetőkről még nem is beszéltünk, akik szintén ki vannak akadva, de nem mernek szólni, és abban bíznak, hogy a törvényjavaslat úgyis visszavonásra kerül.

Jelenleg azonban dőreség volna ebben bízni, legalábbis Böröcz László azt nyilatkozta a RTL Klub híradójának, hogy nem áll szándékában visszavonni a javaslatot. Mint mondta, már tucatnyi polgármesterrel beszélt az ügyben, meghallgatta a javaslataikat, amelyek között olyanok is vannak, amelyeket fel lehet használni a törvény szövegében.

Böröcz képviselő tehát úgy tudja, hogy nem kell visszavonnia a törvényjavaslatot. Nem elírás, Böröcz ugyanis nem maga dönt a törvényjavaslat visszavonásáról, vagy esetleges módosításáról. Mint ahogyan arról sem ő döntött, hogy készít egy ilyen javaslatot, amelyet majd benyújt a parlamentnek. Böröcz László – hasonlóan a Fidesz többi, 133 bátor emberéhez –, még az orrát sem meri kifújni Orbán Viktor előzetes beleegyezése, engedélye nélkül. Az úttesten is csak egyeztetés után mernek átkelni, önállóságuk semmi, Orbán és a központ ugyanis nem csupán gondoskodik róluk, de gondolkodik is helyettük. Semjén Zsolt sem a saját ujjából szopja a többnyire éjszaka benyújtott, nemzetmentő agymenéseit, miképp a többi fideszesnek sem lehet önálló, Orbántól független gondolata. Akinek netán mégis lenne, az másnap már nem volna fideszes.

Orbán tehát jelen állás szerint úgy gondolja, hogy Böröcz Lászlónak nem kell sem visszavonnia, sem jelentősen módosítania az önkormányzatokat kirabló, a várbeli csókosokat helyzetbe hozó törvényjavaslatot. Ez persze csak a pillanatnyi állás, és mint minden, idővel ez is változhat,. Orbán Magyarországán ugyanis bármi megtörténhet, és mint tapasztaljuk, többnyire meg is történik.