Orbán nemzeti konzultációval küzd a „jawohl-kormány” ellen

Föld S. Péter 2024. október 25. 16:30 2024. okt. 25. 16:30

Két nappal a nemzeti ünnep után Orbán Viktor ismét a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorának vendége volt, ahol a szokásos, nem kevés riporteri segédlettel, ismét hozta a kötelezőt. Egy alkalommal még az őt kérdező, riporterként foglalkoztatott sajtómunkást is megdicsérte: telitalálat volt a kérdés, mondta Orbán, amikor a stúdióban ülő honfitársa arról érdeklődött, hogy mekkora nyomást gyakorol ránk Brüsszel.

Nagy nyomást gyakorol Brüsszel, ezt régóta tudjuk, de a miniszterelnök nem volt rest, és azt is elmondta, hogy mire gondol. Arra, hogy a brüsszeli bürokraták tarifákkal, vámokkal és büntetésekkel igyekeznek nyomást gyakorolni a magyarokra. Nem véletlenül, persze: Orbán szerint a nyugati világ bajban van, a keleti gazdasági módszereket viszont nem tudjuk átvenni, mert „civilizációsan, kulturálisan más világ”, mi pedig „annyira másfajta emberek vagyunk”. Ha viszont a Nyugattal megyünk, „mi is beleesünk a szakadékba, mi is kihalunk az európai gazdasággal együtt”. Ezen veszélyek elkerülésére állítottak össze egy új, a magyarok testére szabható gazdasági modellt, ami a keresztségben a gazdasági semlegesség nevet kapta. Brüsszelben küzdelem lesz, ehhez kell a magyarok megerősítése, ezért lesz ismét nemzeti konzultáció – mondta Orbán.

Ez lehetett a felvezetés, mert a riporterként foglakoztatott kérdező már alig várta, hogy érdeklődhessen: – Hogyan segíti a kormányt a nemzeti konzultáció? – ez volt a kérdés a miniszterelnökhöz, aki innentől már a kedvenc témájáról beszélhetett. Arról, amivel két nappal korábban, a Millenárison is riogatta a megjelenteket: hogy Brüsszel bábkormányt akar, olyan embereket kíván a magyarok nyakára ültetni, akik feltétel nélkül engedelmeskednek az utasításainak. Állítása szerint Manfred Weber és Ursula von der Leyen bele is mondták az arcába, szemtől szembe, hogy „vége van, maga húzzon el, itt van az új leendő kormányzóerő”

Orbán szerint nyílt helyzet van, Brüsszelben született egy döntés, hogy leváltják Magyarország törvényesen megválasztott kormányát és bólogató bábokat ültetnek a helyére. Jawohl-kormányt – mondta most Orbán. (A németül kevéssé értők, vagy a háborús filmekből kimaradók kedvéért: a jawohl kifejezés ugyanazt jelenti, mint oroszul a Da, vagyis, hogy igenis.)

Ezért kell nemzeti konzultáció, hogy a magyar emberek bölcs döntésével is érvelni lehessen a gazdasági semlegesség mellett. Orbán, akárcsak a korábbi nemzeti konzultációk belengetésekor, ezúttal sem fejtette ki, hogy a konzultációs kérdésekre válaszolók véleménye nemzetközi szinten mennyit nyom a latban. Ő is tudja, amit mindenki más, hogy gyakorlatilag semmit, az összes eddigi, milliárdokat felemésztő nemzeti konzultáció éppúgy propagandafogás volt, mint az, amelyik most következik. 

Belpolitikáról, a 400 forintnál is drágább euróról, valamint a készülő benzináremelésről nem beszélt Orbán, és az elmúlt napok közvélemény-kutatásairól is hallgatott. Igaz, kérdést sem kapott ezzel kapcsolatban, az MTVA jó érzékkel választja ki a miniszterelnököt kérdező személyeket, csakis megbízható, ezerszer bizonyított illetők jöhetnek szóba. Olyanok, akiknek eszük ágában sincs valódi „kérdésekkel provokálni” az amúgy is meglehetősen frusztrált miniszterelnököt. Pedig sokakat érdekelt volna, mi Orbán véleménye arról, hogy a NER korábbi kegyeltje által alapított Tisza Párt két közvélemény-kutatónál is megelőzte a Fideszt, és csak a kormányhoz nagyon közeli Nézőpontnál vezet Orbánék pártja.

Ha Orbán jó passzban van, biztosan jött volna erre egy frappánsnak szánt, valójában az ellenzéket kioktató, pökhendi válasz. A miniszterelnök azonban mostanság nincs jó formában, a közrádió vezetői ezért nem mertek kockáztatni egy valódi, szinte mindenkit érdeklő kérdéssel. Ki tudja, mi lett volna Orbán reakciója? Még az sem kizárt, hogy hebegés és habogás, miáltal a hallgatókban az a látszat keletkezhetett volna, hogy a miniszterelnök már megint hazudik.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom