Orbánék megkapták az utolsó figyelmeztetést!

Ujhelyi István 2021. november 19. 17:17 2021. nov. 19. 17:17

Brüsszeli források egybehangzó állítása szerint, az Európai Bizottság a mai napon fontos levelet küldött az Orbán-kormány számára a jogállamisági mechanizmus megindítása kapcsán – egyfajta utolsó felszólításként. A dokumentumban a Bizottság elnöke számos kérdést intézett a kormányhoz, elsősorban a magyarországi súlyos korrupciós helyzettel, illetve az ezzel összefüggő közbeszerzési gyakorlattal kapcsolatban. Ez gyakorlatilag az Orbánék által rettegett – és a jelenlegi kormányfő korábbi állítása szerint „sikeresen leállított” – jogállamisági mechanizmus elindításának nulladik, kezdő lépése. 

A magyar kormánynak két hónapja lesz arra, hogy az Európai Bizottság számára elégséges és érdemi válaszokat adjon – ismerve azonban eddigi gőgös és maffiaszerű működésüket, az állami szinten szervezett korrupció és jogállamisági dúlás kapcsán nem várható érdemi változás. Amennyiben azonban a Fidesz-elit nem hagy fel az uniós források fékevesztett lerablásával és továbbra is meglopják a magyar embereket azzal, hogy saját rokonságukat és üzleti körüket hizlalják az európai adófizetők pénzével, akkor az Európai Bizottság a jövő év első felében immár minden kétséget kizáróan el fogja indítani az úgynevezett jogállamisági mechanizmust. Azt az eszközt, amely az uniós források végső kedvezményezetteinek – önkormányzatok, civil szervezetek, vállalkozások – szükséges védelme mellett ugyan, de végső esetben csökkentheti vagy akár fel is függesztheti az uniós források kifizetését. 

Ha Orbánék tovább lopnak, Brüsszel el fogja zárni a pénzcsapot előlük. Ez kizárólag az ő bűnük, az ő felelősségük. Nekik ugyanis valójában nem Magyarország az első, hanem a saját bankszámlájuk.