Puskás Aréna – különleges övezet

Sebes György 2021. június 10. 14:00 2021. jún. 10. 14:00

Pontosan egy hónap múlva, a londoni Wembley Stadionban derül ki, melyik csapat lesz az idén a futball Európa-bajnok. A Henri Delaunay Kupát eddig tíz csapat hódította el, legtöbbször – háromszor – a német és a spanyol válogatott. A 24 résztvevő válogatott 11 helyszínen méri össze erejét. Ezúttal Budapest is társházigazda. A Puskás Arénában három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt játszanak.

„Magyarok, magyarok, dobban a szív, / A piros, a fehér, a zöld szín hív.” Ez a refrénje a futball Európa-bajnokság nyitányára készült új, lelkesítő dalnak. Érdemes megnézni az egész klipet, van benne „Ria, ria HungáriaÍ”, meg „Hajrá, magyarok is”. Felbukkannak hazai celebek, például az énekes Varga Miklós, a színész Németh Kristóf, jó néhány visszavonult focista, így Torghelle Sándor, Lisztes Krisztián és az elmaradhatatlan Kabát Péter, továbbá a műsorvezető, Harsányi Levente. Az ő szakmájából van még egy résztvevő, a nyitány Gundel Takács Gáboré, aki mint valódi kikiáltó parodizál egy műsorvezetőt. Tényleg csak az hiányzik, hogy Orbán Viktor dekázzon párat, de azt sajnos már egy korábbi klipben ellőtték, így a miniszterelnököt fájdalmasan nélkülöznünk kell.

Mindenki eldöntheti, hogy ez méltó indítása-e egy nagy sporteseménynek, amelyen – hála a körülmények szerencsés alakulásának – Magyarország is részt vehet. Így szép hazánkat nem érte az a szégyen, ami Azerbajdzsánnal és Romániával megesett, hogy a kivételesen 11 helyszín között ott vannak, de a csapatuk nem jutott ki az eseményre. Budapest abban is jobban teljesít a többi tíz rendező városnál, hogy az egyetlen, ahol telt házat ígértek. Münchenben például – ahol a magyar-német csoportmeccset is rendezik – csak a kapacitás 20 százalékát engedik kihasználni. Bukarestben, Koppenhágában, Glasgowban, Londonban és Rómában a férőhelyek negyedére várnak nézőket. A Bilbao helyett beugró Sevilla 30, míg Amszterdam 33 százalékot vállalt. Bakuban és Szentpéterváron minden második széken lehetnek szurkolók.

A nyitó mérkőzést pénteken Rómában rendezik, a házigazda Olaszország a törökökkel csap össze. A magyar szurkolóknak még várniuk kell, egészen keddig, akkor lesz Budapesten az F csoport első mérkőzése a jelenlegi címvédő, Portugália ellen. De talán nem is baj, hogy a nyitány után pár nap eltelik, mert azok a szerencsés szurkolók, akik jegyhez jutottak, legalább megbarátkozhatnak a belépés nem egyszerű módjával. Ehhez ugyanis nem elég az UEFÁ-tól kapott értesítés, hogy jegyük van, hanem karszalagra is szükségük van. Tegyük hozzá, minden meccsre más színűt adnak, tehát aki mind a négy budapesti találkozót a helyszínen nézheti meg, annak négyszer kell sorba állnia. Három helyszínen juthatnak hozzá a karszalaghoz, akár már a mérkőzés előtti napon is. Ehhez személyazonosságukat igazoló okmányra épp úgy szükségük van, mint a nemkülönben fontos védettségi igazolványra.

A Puskás Arénánál aztán folytatódik az ellenőrzés. Már előre felhívták a figyelmet, hogy a jegytulajdonosok jól teszik, ha feltöltött telefonnal érkeznek. Annak segítségével aktiválják ugyanis a belépőt, majd a forgóajtónál be kell olvasni a telefonon lévő jegyet. Aztán már elvileg csak a helyét kell megkeresnie a mindenre elszánt drukkernek. Igazán örvendetes, hogy a modern technika valamennyi vívmányát felhasználták a jegyek értékesítésekor, de csak remélni lehet, hogy a korszerű berendezések használatában kevéssé jártas emberek is kellemes élményekkel gazdagodnak a stadionban.

Ennél pedig még fontosabb, hogy a tömeges gyülekezésnek ne legyenek súlyos következményei. Tény, hogy elvileg csak – legalább egyszer – beoltott emberek vehetnek részt a találkozókon, de az ördög sosem alszik. A koronavírus ugyanis még mindig jelen van és fertőz is. Amit hivatalosan elismernek, miközben – feltehetően Orbán Viktor személyes kívánságára – telt házat engedélyeztek a budapesti mérkőzésekre. A kormány egyelőre élhet a rendkívüli jogrend előnyeivel, mert még fenntartja a veszélyhelyzetet, de a Puskás Aréna ezek szerint egy különleges övezetnek számít Magyarországon. Csak bízhatunk benne, hogy a magyar, valamint a külföldről is nagy számban érkező szurkolók ellenőrzésével meg tudják akadályozni a nagyobb méretű fertőzést.

Nem véletlen, hogy a most induló sportesemény sportértékével eddig keveset foglalkoztunk. Persze érdekes a csapatok készülődése, a várható taktika, a válogatottak összeállítása, de valódi értékelést inkább majd az esemény után érdemes készíteni. Ehelyütt legyen elég annyi, hogy a magyar együttes olyan csoportba került, amelyben élvezheti a játékot és a részvételt, de csodaszámba menne akár egy pont megszerzése is. A címvédő portugálok után, ugyanis a világbajnok Franciaország következik, majd Münchenben a németek, akik ugyan például a legutóbb VB-n leszerepeltek, de azt is tudjuk róluk, hogy bár a futballt 22 játékos játssza, azért mindig a németek nyernek. Ezt a magyarok sokszor tapasztalhatták, elég csak az 1954-es VB döntőjére gondolni. Pedig ott az Aranycsapat szerepelt, a mai aranylábúak pedig azért nem ugyanolyanok. Így az is nagyon valószínű, hogy a kieséses szakasz egyetlen budapesti mérkőzésén már nem a magyarok játszanak majd.

Az Európa-bajnokság viszont kétségkívül aranybánya egy csomó más szakmának. Mindenekelőtt a hirdetőknek és velük azoknak, akik ilyenkor nagy mennyiségben tudják eladni portékáikat. Így már hetek óta egymást érik azok a reklámok, amelyek a futballal népszerűsítik a termékeket és akciókat. Az pedig valóban csak hab a tortán, hogy az adófizetők pénzéből fenntartott és régóta már csak nevében közszolgálati média erre az eseményre korszerűsítette azt a stúdióját, amelyből az M4 Sport adásait sugározza. Természetesen a nézők érdekében egy, az ígéretek szerint fantasztikus látványvilágot hoztak létre. 1 600 méternyi LED-csík felel a háttér világításért és összesen 16 darab mozgatható LED-oszlopon lehet megmutatni a mérkőzések egyes jeleneteit, valamint a beszélgetések háttereit. Székely Dávid csatornaigazgató azt mondta, olyan szellemi szabadságot ad a díszlet, hogy ettől kezdve csak a felkészültségükön és a kreativitásukon múlik, mit nyújtanak a nézőknek.

Vagyis minden készen áll. A magyarokban „dobban a szív”, s emellett azt is joggal várhatják, hogy a pandémia miatt egy évvel elhalasztott Európa-bajnokság jó focit hoz. Akár a helyszínen, akár a tévében nézik. És még abban is bízunk, hogy a szokásos fociőrület normális keretek között marad és nem lépi túl a Puskás Aréna, valamint az észszerű szurkolás határait.