Stratégiai nyugalom?

Dr. Dávid Ferenc       2022. március 5. 18:30 2022. márc. 5. 18:30

„Nem véletlenül tanácsolom mindenkinek, aki ma közélettel foglalkozik, azt, amit úgy hívunk, hogy stratégiai nyugalom.(…) Lehet okoskodni geopolitikáról, biztonságról, és értem én az egymással szemben álló feleknek az érveit is, de ezek alatt vagy fölött, az érvek alatt vagy fölött ott van az ember, aki meghal. Tehát egy ilyen zaklatott helyzetben könnyű hibázni. Ezért mondom azt, hogy nyugalom, stratégiai nyugalom. Tehát nem szabad semmilyen elkapkodott, gyors, megfontolás, kellő megfontolás nélküli döntést meghozni, mert abból baj lesz. És úgy látom, hogy a baloldal a háború oldalán áll, akkor is, hogyha ezt nem tudja, mert amit ők mondanak, és amit ők akarnak, az belesodor, belevisz bennünket a háborúba.” (Orbán Viktor- Kossuth Rádió)

  1. Azzal kezdem, hogy nem tudom értelmezni a „stratégiai nyugalom” kifejezést. Ellentétpárja lehetne a „taktikai nyugalom”, aminek szintén nem vagyok tisztában a jelentésével. Aztán eszembe jutott, hogy az Orbán-rezsim korszakában már sokszor találkoztunk olyan szóösszetételekkel, amelyeknek az ég adta világon semmi értelme nem volt, például.: „bankárkormány”, „luxusprofit”, „bér-kommandó” stb. Persze, volt ilyen a szocializmusban is; az agyonszajkózott „békeharc” ennek egyik legnevetségesebb díszpéldánya.
  2. Orbán szerint „a baloldal a háború oldalán áll”, ráadásul olyan ütődött, hogy nem is tudja, hová állt! Egy rövid mondatban hazudik és sért a kormányfő. Az ellenzéki összefogás nehezen nevezhető vegytiszta baloldalinak, nem áll a háború oldalán, és természetesen tudatosan, egyértelműen a véres ütközetek és az orosz agresszió ellen foglalt állást. Aki ma a háború oldalán áll, az nyugodtan nevezhető hazaárulónak. Tehát Orbán szavai arra utalnak, hogy vannak ők, a nemzetvédők, és vannak politikai ellenfeleik, akik elárulnák a hazát. Háborús veszélyeztetettségben és parlamenti választások előtt így beszél a „stratégiai nyugalom” szószólója (a magyar kormányfő), aki korábban sikertelen békemissziót teljesített Moszkvában.
  3. Nagyon sokan hallottuk az ukrán nagykövet pénteki drámai beszédét. Nepop Ljubov asszony felindult állapotban kitért Orbán reggeli interjújára, és a magyar kormány feltűnő passzivitására is: „Nagyon sok embernek kellett meghalnia, hogy végre lépjenek. De még mindig lenne mit tenni. Hány embernek kell még meghalnia, hogy lépjenek? Nektek fontosabb a rezsicsökkentés, mint emberek élete?”, majd így szólt: „Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz”.

Nemzetünk vezetőjének egyik legjobb cimborája (az 5. sorszámú tagkönyv tulajdonosa), a magyar szélsőjobboldal hírhedt véleményvezére a következő nyilvános bejegyzést/megjegyzést tette a budapesti ukrán nagykövetre vonatkozóan:

Az ukrán nagykövet asszonyt normális esetben 48 órán belül kellene kitiltani Magyarországról, a magyarsághoz intézett ezen szavaiért: >>Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz. (...) Közeleg 1848. március 15 évfordulója, és rezsicsökkentésről beszéltek? << Mindezt a CNN kamerája előtt, a Political Capital rendezvényén.”

Írta ezt Bayer Zsolt a „stratégiai nyugalom” és Orbán Viktor rendíthetetlen híveként!