Szegény Fradi, szegény Kubatov! (Mi lesz veled FTC ?)

Dr. Dávid Ferenc       2021. július 6. 08:14 2021. júl. 6. 08:14

„Sosem gondoltam volna, hogy a Fradinak egyszer majd saját otthonával kell hadakoznia. Az FTC jelene és jövője valamennyi ferencvárosi lakosnak szívügye. Ez már 122 éve így van. Baranyi Krisztina mégis hátat fordított nekünk. 2020 elején csupán annyit kértünk, hogy az önkormányzatnak befizetett adót a klub kapja vissza. Ezt az összeget utánpótlás-nevelésre és tömegsportra fordítottuk volna, ahogy ezt eddig is tettük. Arra kértük a polgármestert, hogy ne nyerészkedjen az ország legsikeresebb klubján. Végül Baranyi minden támogatást megvont a Fraditól. Eltökélte, hogy kivérezteti a klubot. Látjuk, hogy rá nem számíthat az FTC. Nem számít. Nélküle is folytatjuk a munkát. A sok száz gyerek, aki a Fradinál nevelkedik, minket igazol.” (Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke)

Kubatov arcátlan hazugsága kiborított. A Fradi elnöke ugyanis azt állítja, hogy az általa irányított egyesület adót fizet az önkormányzatnak. Itt és most mindenki előtt legyen világos, hogy a legnépszerűbb magyar klub nem fizet sem építmény-, sem telekadót. Az FTC-hez egyébként dől a pénz, ennek legfőbb haszonélvezője a Ferencvárosi Labdarúgó Zrt. A központi költségvetésből közvetlenül áramló támogatások és segítségek, az adózási szabályok változásai, az adómentesség, valamint az állam által irányított szponzorok mellett, a tévés közvetítési díjszabás és az UEFA nemzetközi szereplésért adott juttatásai szépen növekedtek az elmúlt években.

A leggazdagabb magyar egyesület elnöke (aki „másodállásban” párt alelnök, pártigazgató, országgyűlési képviselő) nagy hangon pénzt követel egy olyan kerülettől, amelyet az elmúlt másfél évben a központi kormányzat szabályosan kifosztott.  Az FTC Zrt. 2020-as mérleg szerinti nyeresége meghaladja az 1,5 milliárd (!) forintot, a cég bevétele több mint 10 milliárd (!) forint, az alkalmazottak száma nagyjából 200 fő, a társaságnál a havi átlagkereset hozzávetőlegesen 3 millió forint. (országos szinten ez az érték bruttó 440 ezer/Ft/hó/fő).

Kubatov személyében támadja a kerület polgármesterét (Baranyi Krisztinát), és azzal vádolja, hogy ki akarja véreztetni a klubot. A fenti számok bizonyítják, hogy Kubatov díjnyertes szélhámos, hiszen az FTC Zrt -nek milliárdos a nyeresége, és fürdik a pénzben, tehát semmi szüksége néhány tízmillió forint önkormányzati támogatásra. Baranyi Krisztina válaszát is érdemes elolvasni: (…) „A Fradi különböző szakosztályai (női torna, jégkorong, kajak-kenu) egyébként a mai napig jelentős támogatást kapnak a kerülettől utánpótlás nevelésre, de úgy látszik, ön erről sem tud, bár ez valóban aprópénznek számít ahhoz a több tízmilliárdhoz képest, amely az önökhöz becsatornázott adófizetői pénzeket jelenti. Tehát valójában soha nem mondhattuk ennyire, hogy a Ferencváros sikere mindannyiunk sikere, hiszen mi fizetjük. Valószínűleg ön azt sem tudja, hogy az FTC (egy sportegyesület) bérköltsége több, mint a teljes apparátusé, amely a 60 ezres Ferencvárost működteti és arról sem hallott, hogy mennyi pénztől fosztott meg bennünket a kormány az elmúlt évben.”

A főváros IX. kerületének 2020. évi elfogadott költségvetése:

16.629.166  ezer Ft költségvetési bevétel

18.618.227 ezer Ft költségvetési kiadás 

- 1.989.061 ezer Ft költségvetési egyenleg

A 200 fős foci részvénytársaság nyereséges, a hatvanezer lakosú kerület büdzséje veszteséget mutat. Az FTC Zrt. 10 milliárdból gazdálkodik, a teljes városrész 18 milliárd forintból. Elgondolkodtató arány.

Az 1899. május 3-án alapított egyesület címerében a kilenc csík – öt zöld, és négy fehér – Budapest IX. kerületét szimbolizálja, a pajzsszerű címer alján található három E betű pedig a klub jelmondatára utal: Erkölcs, Erő, Egyetértés! Kubatov elnök csak az erőt tiszteli és ismeri el, a másik két elvárás számára nem irányadó.