Szijjártó nagyon félti a magyar választás tisztaságát

Föld S. Péter 2022. február 1. 15:05 2022. feb. 1. 15:05

„Nagyon ritka, hogy egy ország kormánya nyíltan patrióta, kimondja, hogy a nemzeti érdekekre fókuszál, hogy a keresztény, hagyományos értékekre alapuló, szuverén politikát folytat. A mi létezésünk és az általunk elért sikerek az élő cáfolatai annak az ideológiai, hegemonisztikus megközelítésnek, hogy a liberális mainstream az egyetlen helyes út" – nyilatkozta Szijjártó Péter néhány napja a Magyar Nemzetnek. Szerinte emiatt külső liberális erők mindent megtesznek annak érdekében, hogy eltávolítsák az Orbán-kormányt.

A külügyminiszter úgy látja, „az EBESZ-t nyomás alá helyezik, hogy a lehető legszélesebb körű, legnagyobb létszámú megfigyelő misszióval vegyen részt a választáson, ami szerinte egy ilyen kísérlet lehet”. Ebből Szijjártó szerint az következik, hogy amennyiben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (a továbbiakban EBESZ) nagy létszámmal és a legszélesebb körű megfigyelő misszióval képviselteti magát a magyarországi parlamenti választáson, azzal beavatkozik a választásba. Az EBESZ, ahogyan azt Szijjártó nagyon helyesen feltételezi, amúgy nem tesz semmit, mert megbízatása kizárólag arra irányul, hogy megfigyelje a történéseket, és ügyeljen arra, hogy a választás valóban tiszta, demokratikus és törvényes legyen.

Szijjártó ezzel azt sugallja, hogy a megfigyelés beleszólás. Vagyis, az nem volna beleszólás a magyar választásba, ha az EBESZ hagyná a fenébe az egészet, és azt üzenné, nem érdekli, hogy a magyar kormány milyen fondorlatokkal igyekszik elcsalni a választást. Rábízná a kormányra, hogy őrködjön ő a választás tisztaságán, méghozzá az ellenzék lehetőségeihez képest sokszoros anyagi és kommunikációs túlerővel. Szijjártó szerint nincs azzal baj, hogy az adófizetők pénzéből fenntartott, közszolgálatinak mondott médiában kizárólag a kormány véleménye jelenhet meg, míg az ellenzéki politikusok neve legföljebb szitokszóként hangozhat el.

A külügyminisztert nem zavarják az átbarkácsolt körzethatárok, amelyekkel a Fidesz-kormány addig ügyeskedett, míg a számára kedvező aránytalanságok ki nem alakultak. Olyannyira sikeres volt ez az akció, hogy egy ellenzéki mandátumhoz ma hozzávetőlegesen 90 ezer szavazat kell, míg egy kormánypártihoz 50 ezer is elegendő. Szijjártó szerint nem a zsák krumplival megvett szerencsétlen kiszolgáltatottak, az egyazon házba bejelentett 200 ukrán állampolgár veszélyezteti a magyar választás tisztaságát. Szerinte az is rendben van, hogy a határon túli magyarok, akiknek döntő többsége rendre a Fideszre szokott szavazni, levélben is voksolhatnak, míg az Orbán kormány elől gazdasági, vagy politikai okokból nyugatra menekült magyaroknak eseteként több száz kilométert is utazniuk kell, hogy élhessenek állampolgári jogaikkal.

Mindez nem zavarja Szijjártót, ő csak azon van kiakadva, hogy az EBESZ épp emiatt fokozottan kíván figyelni a magyar választás tisztaságára.

Szijjártó fordítva ül a lovon, összekeveri az okot az okozattal. Lassan írjuk, hogy a külügyminiszter is megértse: nem az befolyásolja a parlamenti választás eredményét, hogy egy nemzetközi szervezet megfigyeli, milyen körülmények között választanak a magyarok, hanem az, ha kizárólag a kormányon lévőknek kedveznek a szabályok.