Szociáldemokraták Dobrev mögött

Dr. Dávid Ferenc       2021. október 10. 17:50 2021. okt. 10. 17:50

Dobrev mögé gyűlnek, nem követik Karácsonyt az MSZP-sek – tudósít a hvg.hu, majd így folytatja: sorra állnak ki a DK jelöltje mellett, hiába, hogy Márki-Zay javára lépett vissza a saját jelöltjük. Ezt követően, a portál felsorolja azokat az ismert szocialista politikusokat, akik egyértelműsítették, hogy a DK jelöltjét támogatják az előválasztási versenyben. Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszteren és Gőgös Zoltán ex-agrár államtitkáron túl, parlamenti és önkormányzati pozíciót betöltő szocialista politikusok is Dobrev Klárára mellett állnak ki és voksolnak rá.

Nagy meglepetéssel, de még nagyobb örömmel konstatáltam, hogy Nemény András (MSZP elnökségi tag/!/, Szombathely polgármestere), Hiller István (parlamenti alelnök, MSZP választmányi elnök), Szitka Péter (MSZP, Kazincbarcika polgármestere) Fekete Zsolt (MSZP, Salgótarján polgármestere) egyértelmű állásfoglalást tett a DK jelöltje mellett. Ez határozott kiállás és üzenet, ami nyilvánvalóan befolyásolni fogja a baloldali szavazók magatartását.

Fontosak voltak ezek a véleménynyilvánítások, hiszen megjelenésükkel a balliberális tábor esélyei jelentősen javulhatnak, és reménykedhetünk abban is, hogy lesznek követőik az MSZP táborából. Szintén jó hír, hogy a XI. kerület – párbeszédes – ifjú alpolgármestere vasárnap reggel így írt közösségi oldalán: „Jó reggelt! Én már le is adtam a szavazatom a Móricz Zsigmond Körtéren és Dobrev Klárát támogattam az előválasztás második fordulójában.(…) Végezetül: biztos vagyok benne, hogy Klára és Gyurcsány Ferenc elég sok dolgot megbeszélnek egymással. Miért ne tennék? De azt is gondolom, hogy Klára szuverén egyén, aki önmaga is érzi és átlátja annak a pozíciónak a felelősségét, amire vállalkozik.” Barabás Richárd tehát nem sokat vacillált, bevallottan a zöld-szociáldemokrata gondolatot preferálja, és ennek megfelelően szavazott. Nem korlátozta párthatározat, így lelkiismerete és meggyőződése szerint választhatott.

Úgy hiszem, hogy az előválasztás második – miniszterelnök-jelölési – fordulójában a szocialista párt szimpatizánsai nem hagyhatják figyelmen kívül az MSZP Alapszabályának talán legfontosabb pontját, miszerint „A Magyar Szocialista Párt szociáldemokrata párt. A szabadság, az egyenlőség, az igazságosság és a szolidaritás értékei határozzák meg politikánk irányát. (…) A Magyar Szocialista Párt kiemelt fontosságot tulajdonít a demokratikus magyar baloldali hagyományoknak, de építünk a nemzetközi szocialista, szociáldemokrata mozgalmak maradandó elveire, modellértékű eredményeire.” Számomra nem kérdés, hogy e mondatok megfogalmazói és elfogadói a szociáldemokrata értékek valódi tisztelői és hívei. Feltételezem azt is, hogy a párton kívüli szimpatizánsaik egyetértenek ezzel az elköteleződéssel.

Márki-Zay Péter – Dobrev Klára pillanatnyi riválisa – a keresztény-konzervatív értékek markáns képviselője, jobboldali politikus és ezt nagyon tisztességesen, nyíltan vállalja. Csak jót feltételezek Hódmezővásárhely polgármesteréről, de azt semmiképpen, hogy a szociáldemokrata gondolatok és értékek rabja lenne. A napokban – a Juhász Péter közreműködésével – készített hosszú video-interjúja is arról győzött meg, hogy ez az ambiciózus ember sok mindennel „megvádolható”, de baloldali-zöld „elhajlással” biztosan nem. Ebből viszont az következik, hogy a Párbeszéd és a Magyar Szocialista Párt elvhű tagjai és elkötelezett pártolói nem szavazhatnak másra, mint a – szociáldemokrata értékeket is magáénak valló – Demokratikus Koalíció jelöltjére, Dobrev Klárára. Mert ez ilyen egyszerű…..