Szuperbaromság Budapesten

Dr. Dávid Ferenc       2020. szeptember 20. 19:26 2020. szept. 20. 19:26

Magyarországon – és különösen a fővárosban – tombol a járvány. Az ellátást biztosító kórházak nagy terhelésnek vannak kitéve, az orvosok és szakápolók feszített tempóban dolgoznak. A Kormány felemás intézkedésekkel próbálja uralni a helyzetet, a lakosság jelentős része aggódik a munkahelyéért és félti a szeretteit. Átléptük (szombaton) a napi 1.000 új megbetegedési határt, amely lakossá- arányosan magasnak mondható. A szeptember 24-i Szuperkupa-döntő rémesen közeleg, de a németek és a spanyolok eszesebbje már érzi a veszélyt.

 – Az eredetileg háromezres jegykontingensből az FC Sevilla labdarúgóklub 2.500 belépőjegyet visszamondott a jövő csütörtökön Budapesten sorra kerülő, FC Bayern München elleni európai Szuperkupa-mérkőzésre, így csupán ötszáz spanyol szurkoló lesz a Puskás Aréna lelátóin. Ezt valaki jól elszámolta! Ollé!

 – A BL-győztes FC Bayern München labdarúgó-csapata felkínálta szurkolóinak, hogy kifizeti koronavírus-tesztjüket. Ennek ellenére, a szintén háromezres jegykeretből csak 2.100 kelt el. A két klasszis klubnak biztosított hatezres keretnek a fele sem fogyott el: tehát a hangos bajor és a szenvedélyes andalúz szurkolók nagyobb részének még időben megjött az eszük és inkább elkerülik a budapesti járványgócot. A képernyők előtt is lehet szurkolni és tombolni, a fertőzés veszélye nélkül.

 – Vasárnap érkezett a hír: az FC Bayern München labdarúgó csapatának vezetőedzője, Hansi Flick nem ért egyet a meccs budapesti megrendezésével, miután az illetékes német hivatal járványügyi szempontból rizikós területnek minősítette Magyarországot. „Ez is egy olyan dolog, amit az ember nem teljesen ért. De nem mi hozzuk a döntéseket, hanem mások"– utalt a szakember az Európai Labdarúgó Szövetségre (UEFA). A népszerű tréner vélhetően elsősorban nem a szurkolókért, hanem a stábért és a kiváló formában lévő labdarúgóiért aggódik, de ez az ő szemszögéből teljes mértékben érthető és elfogadható. 

A Magyar Orvosi Kamara is különösen kockázatosnak tartja, ha egészségügyi dolgozók tömegrendezvényeken vesznek részt. Ehhez képest meglepő, hogy az Országos Mentőszolgálat engedélyezi, hogy az állományába tartozó dolgozók közül ötszázan ott lehessenek a kupadöntőn. Ilyen jó a létszámhelyzet a mentősöknél, hogy azt is tudják pótolni, ha 500 munkatársnak esetleg azonnal karanténba kell vonulnia? Ebben a drámai helyzetben is csak az MLSZ és az UEFA szempontjai érvényesülnek és nem az egészségügyi megfontolások? Valakit/valakiket fejbe talált egy kemény bőrlabda, és ettől veszett el a józan ítélőképesség?

P.s.: vasárnap este a Chelsea-Liverpool rangadót néztem. A „buta” angolok persze zártkapuk mögött rendezték meg a meccset! És ezek találták fel a labdarúgást?