Túlságosan normális volt a PestiSrácok írása, el is távolították

Föld S. Péter 2024. január 17. 07:40 2024. jan. 17. 07:40

„Igen, teljesen rendben van, hogy azonos nemű párok is nevelnek gyerekeket.” Nem holmi Soros zsoldjában álló portálon, a kormánytól független, a Szuverenitásvédelmi Hivatal figyelmét bizonyára felkeltő média valamelyik újságjában jelent meg ezzel a címmel írás, hanem a hasonló szellemű cikkeket nemigen közlő PestiSrácok felületén volt olvasható vasárnap. Hétfőre azonban eltűnt a Trombitás Kristóf influenszer által jegyzett cikk. Huth Gergely főszerkesztő szerint az írást a szerző kérésére, a méltatlan mocskolódások miatt távolították el.

„Az írást a szerző kérésére, a méltatlan bírálatok és mocskolódás okán töröltük. Vezércikk rovatunkban valóban szerkesztőségi vélemények jelennek meg, de kollégáink és felkért szerzőink tág határok között gyakorolhatják a véleménynyilvánítás szabadságát, így többféle megközelítésnek is helyet adunk egy-egy adott témában." Ezt válaszolta a Telex kérdésére Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője arra a kérdésre, hogy miért törölték a Trombitás Kristóf megafonos influenszer által jegyzett vezércikket, amiben kiállt az azonos neműek gyerekvállalásáért.

Trombitás – aki tavaly egy náci karlendítős fotója kapcsán került be a hírekbe – írását a PestiSrácok olvasói felháborítónak és ostobaságnak nevezték. Volt, aki szerint a szerző egy barom, mások arra biztatták, hogy „a ferde véleményével együtt és az érzékenyítő libsi dumájával menjen a francba”. Néhányan magyartalannak, fals szellemi terméknek nevezték az írást, és még olyan hozzászóló is akadt, aki azt feszegette, hogy kapott-e a közlésért az LMBTQ-lobbitól pénzt az újság.

Trombitás Kristófról annyit érdemes megjegyezni, hogy 2022 augusztusában olyan videókat osztott meg a közösségi médiában, amelyekben azt állította, hogy a klímaváltozás miatt aggódó amerikai sztárok és politikusok hamis információkat terjesztenek. (Utóbb bebizonyosodott, hogy a megafonos influenszer által közzétett videók manipuláltak.) 2022 szeptemberében pedig arról beszélt a közmédiában, hogy a homoszexualitás gyógyítható. Időközben a HVG megtalálta Trombitás köztévés szerződését, amely szerint hetente 1 millió forintért beszélgetett a homoszexualitás gyógyításáról.

Ennyit röviden a PestiSrácok szerzőjéről, aki említett cikkében a többi között arról írt, hogy „két anya vagy két apa sokkal jobb, mintha egy se volna... Fölösleges bármelyik konzervatívnak olyan hülyeségbe ringatnia magát, hogy bizony, a homoszexuálisok, azok valami ellenség.” Trombitás szerint ugyanis „ha az a kérdés, hogy egy gyereknek rideg falak jussanak vagy szerető otthon, akkor én mindig ugyanúgy fogok gondolkozni.” 

Tételezzük fel, hogy a PestiSrácok valóban a Trombitást mocskoló kommentek miatt távolította el a szerző írását a portálról. (Nem ezt gondoljuk, de ettől még feltételezhetjük.) Ha valóban úgy történt, ahogy Huth főszerkesztő állítja, akkor emlékeztetnünk kell az olvasókat arra, hogy a PestiSrácok és a többi, a kormányhoz lojális sajtótermék az elmúlt években sokat tett a közgondolkodás és a közbeszéd eldurvulásáért. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a fagyi visszanyalt, hiszen a PS és mások, például a Mandiner, előszeretettel közlik – az illetők megkérdezése és beleegyezése nélkül – a kormánytól független, annak tevékenységét bíráló szerzők írásait. E cikkek alatt azután – kommenteknek nevezve – elszabadul a pokol. A hozzászólók, névtelenül, vagy álnév mögé bújva, penetráns módon ócsárolják a szerzőket, megkérdőjelezik magyarságukat, elmeállapotukat, magyarán mondva: hazaárulóznak, zsidóznak, anyáznak, ahogy a csövön kifér. Ezen esetekben a Gulyás Gergely által néhány éve morálisan magasabb szinten álló szerkesztőknek eszük ágában sincs korlátozni a mocskolódó hozzászólásokat, fel sem vetődik bennük, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága nem csak a névtelen és arctalan mocskolódókat illeti meg. 

Amennyiben Huth Gergely főszerkesztő igazat állított és valóban nem azért távolították el a karlendítős, a homoszexualitást betegségként tálaló szerző írását, mert nem egyezik a portál és a kormány irányvonalával, akkor azt kell mondanunk, hogy maguknak keresték a bajt: ők és társaik termelték ki ezt a felheccelt, a más véleményeket mereven és durván elutasító közeget. Ők szították éveken keresztül a gyűlöletet mások és a másság ellen, és most úgy tesznek, mintha meglepődnének, amiért az elvetett gyűlöletmag nem csupán szárba szökkent, de, ahogyan most Trombitás és a PestiSrácok saját bőrén tapasztalhatta, termőre is fordult.

Leírtuk már sokszor, de nem lehet elégszer: ha máshonnan nem, a történelemből megtanulható lett volna, hogy a szörnyű szavakból lesznek a rettenetes tettek.