Azért kell Parraghnak évi ötmilliárd forint, hogy a kormánytól függetlennek mondhassa magát

Föld S. Péter 2024. május 15. 15:20 2024. máj. 15. 15:20

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a MOL igazgatósági tagjaként 60 millió forint értékű részvényt kapott a részvényjuttatáson alapuló ösztönzőrendszer keretében. Parragh – más témában – a Népszavának adott interjúban arról beszélt, hogy eltörölhetnék a sokak által nehezményezett kötelező kamarai hozzájárulást, de akkor a kormánynak kellene pótolnia a hiányzó ötmilliárd forintot, ami számukra a kormánytól való függést jelentené.

Ez nem lenne jó, még akkor sem, ha tudjuk, hogy a Parragh vezette kereskedelmi és iparkamarának minden forintra égetően szüksége van. Egy 2021-es adat szerint 2012 óta 60 millió forintot költöttek mentális tréningekre, 18 és félmilliót brazíliai repülőjegyekre, 327,5 millió forintot két médiakampányra, azaz vélhetően saját maguk fényezésére. Mindezt a HVG jóvoltából tudtuk meg, miután közérdekű adatigényléssel kikérték és megkapták a Parragh László vezette szervezet kétmillión felüli költéseit. Azóta ezek az összegek minden bizonnyal növekedtek, arról nem is szólva, hogy exkluzív székházat is bérel az iparkamara, de ennek is megvan a magyarázata: azért bérlik a Bankcenter méregdrága irodáit, mert – mint Parragh László elmondta – időnként a miniszterelnököt is fogadniuk kell.

Ennyit a kormánytól való függetlenségről. 

Ami pedig Parragh úr 60 millió forintos jutalmát illeti, ne irigyeljük tőle: nem egyedül jutott hozzá a sokat érő MOL-részvényekhez, és nem is ő kapta a legtöbbet. Az igazgatótanács tagjai – Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató, Molnár József vezérigazgató, Talal Al Awfi, Bacsa György ügyvezető igazgató, Járai Zsigmond, Martonyi János, Anthony Radev, Martin Roman és Világi Oszkár vezérigazgató-helyettes – szintén mintegy 60 milliós részvénnyel gazdagodtak, egyedül Csányi Sándor, a MOL alelnöke kapott még náluk is többet: őt 73 millió 824 ezer forint értékű részvénnyel jutalmazták.

A kötelező kamarai tagság kérdése több alkalommal is felvetődött az utóbbi években, ám Parragh László idáig a legkülönbözőbb érvekkel söpörte le a kérdést az asztalról. Sőt, olyan is volt, hogy még az amúgy mindenki számára evidens tényt is tagadta: „Kötelező kamarai tagság nincs, van egy ötezer forintos regisztrációs díj, ami, ha belegondolunk, egy olyan kicsi összeg egy vállalkozás tekintetében, ha valaki nem tud egy év alatt ötezer forintot kifizetni, az ne menjen el vállalkozni”. Ezt mondta Parragh László, az iparkamara elnöke 2021-ben az ATV Heti Napló című műsorában. (Másnap az RTL Klub híradójában elnézést kért azoktól, akiket ezzel megsértett.)

Ezúttal, a Népszavának adott interjúban nem tagadta a kötelező kamarai tagdíj létét, ám ezt azzal indokolta, hogy az általa vezetett kamara sokrétű munkát végez, amihez pénz kell. Ilyen szerinte, hogy „a gazdasági szereplők védelme, képviselete szakértői munkát, felméréseket, kutatásokat igényel, ezek mind-mind komoly pénzekbe kerülnek. Mondhatnánk azt a kormánynak, hogy töröljük el a hozzájárulást, és adófizetői pénzből a költségvetés utalja át nekünk az abból egyébként befolyó ötmilliárd forintot. Egyszerűbb lenne az életünk, de akkor felmerül a kérdés, hogy mennyire függenénk a kormánytól. Ez kézi vezérlés felé vihetne bennünket.”

Parraghban fel sem merül, hogy nemcsak a sokak által dézsmának nevezett kamarai tagdíjjal lehetne a kormánytól függetlennek lenni, hanem például úgy is, hogy versenyzünk a vállalkozások kegyeiért. Olyan színvonalas, minden cég számára elérhető szolgáltatásokat, előnyöket kell ajánlani, hogy a vállalkozásoknak megérje kamarai tagnak lenni, és minden külső kényszer nélkül törjék magukat azért, hogy bekerülhessenek a kamara kedvezményezettjei közé.

Parragh László és szervezet jelen viszonyok között úgy független, hogy nem közvetlenül a kormánytól kér és kap pénzt – évi ötmilliárd forintot –, hanem azoktól a vállalkozásoktól, amelyek jelentős adóbefizetéseikkel hozzájárulnak annak az államnak a működéséhez, amelytől Parragh László és a MKIK függetlennek igyekszik mutatni magát.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom