Vidnyánszky, Bayer és a Lenin-fiúk

Föld S. Péter 2020. szeptember 14. 12:00 2020. szept. 14. 12:00

Jól elbeszélgetett Bayer Zsolt Vidnyánszky Attilával a Hír Tv-n futó Bayer-showban. Nincs annál izgalmasabb, mint amikor két ember mindenben egyetért, s ha kell, ha nem, rálicitálnak a másikra. Megtudtuk, hogy mégsem a háttérhatalom, vagy – ellentétben Vidnyánszky minapi közlésével – az Amnesty International mozgatja a lázadó diákokat, hanem a Lenin-fiúk és Szamuely katonái.

Ezt mondta Vidnyánszky Attila, vagyis, számára ilyen egyszerű a képlet, mert mindenre van magyarázat. Nem kell a dolgokat túlspilázni, okokat keresni ott, ahol nincsenek. Ha nem volnának a Lenin fiúk, és Szamuely sem küldte volna holtában a nemzetre a katonáit, akkor most a tiltakozó színművészetis diákok nem tüntetnének, hanem felállva skandálnák Vidnyánszky nevét.

Mondjuk, Bayer mondhatta volna, hogy hát nézz körül Attila, vedd már észre, hogy mi van. Mondhatta volna, de hát ő maga sem tudja, hogy hol él. Leginkább a Budai Várban él, ott lett neki egy kis ügyeskedéssel két örökbérlete. Fel is jelentette önmagát, mert nem igazán szabályos úton jutott az örökbérletekhez, de Bayert ez nem zavarja, mert állítása szerint, rajta kívül mindenki más is törvénytelenül szerzett örök időkre szóló lakhatást a Várban – ez pedig felmenti őt.

Vidnyánszky tehát jól elvan a saját kényszerképzeteivel, mívesen tud beszélni a háttérhatalomról. Fizetett firkászok is szóba kerültek, akik támogatják az egyetemet elfoglalt fiatalokat. Tuggyuk ki fizeti őket.

Volt itt minden, csak egy valami hiányzott: szembenézés a valósággal. De hát erre már jó ideje nincs szükség, Orbán Viktor vagy két évvel ezelőtt kiadta az ukázt az Ericsson új irodaépületének átadásán: a valóságot kell magunk felé hajlítani.

Más sem történik azóta Magyarországon. A helyzet most annyival nehezebb, hogy már nemcsak szélmalmok, de a Lenin fiúk és a Szamuely katonák ellen is harcolni kell.