A kisebbik rossz figyelmébe 2018-ra

Ceglédi Zoltán 2017. december 29. 06:27 2017. dec. 29. 06:27

Ne te mondd magadról. Majd én eldöntöm.

Mit nem mondott még soha Orbán Viktor? Hát azt, hogy nem ők a lehető legjobb megoldás Magyarország számára. Minden fideszes döntés, minden nyilatkozat, akár a tegnapinak szögesen ellentmondó is azzal kerül elénk, hogy a kormánypárti beszélő (mutatott) szándéka és meggyőződése szerint itt most a lehető legjobb párt a lehető legjobb kormánnyal egybefolyva a lehető legjobb kormányzást nyújtja át nemzetiszín pántlikával átkötve a magyar népnek.

Aztán a címzettek egy része azt mondja, hogy kamu, nem szavazok rád, egy másik része azt, hogy ez pont így van, tiéd a rajongó voksom, a harmadik tábor pedig mérlegel, fontolgat, és végül úgy dönt, hogy legyen a Fidesz, egye fene (mert a másik opció a káosz, a migránssimogatás, az ördögi Soros-fiókák dúlása, satöbbi), ezért odaszavaz.

Orbán Viktor soha nem szolgáltat direkt muníciót saját herótozásához. Vannak, akik elvetik, vannak, akik rajongják, és vannak, akik kisebbik rosszként azonosítva szavaznak oda.

Orbán Viktor ellenzékének jelentős része viszont már eleve a kisebbik rosszként tűnik elő. Hát ez most így sikerült, mondja, hát drága demokraták, nem mi vagyunk a legszebbek, legjobbak, legokosabbak, legbecsületesebbek, de kevesebbet lopnánk, mint Mészáros Lőrinc. Szavazz ránk. Szavazz ránk, mert különben fideszes vagy.

Nem vagyunk mi se jók, sőt, rosszak vagyunk, csak kisebbek. Adj nekünk megint hatalmat, hisz legutóbb is milyen jól sikerült, hadd legyünk nagyobbak, mert most a kisebbik rossz vagyunk. Nézd, kötöttünk egy kényszerházasságot, hét év alatt a nyolcadik kanyarban ballagunk lehajtott fejjel, rosszak vagyunk, de nem olyan rosszak, mint Orbán. És most megzsarolunk. Neked egy rossz pártra, sőt, több rossz pártra kell szavaznod. Kisebb tolvajokra, nem annyira elszámolókra, nem annyira rasszista, nem annyira erőszakos csapatra. Nem ez a legjobb, sőt, de hát Orbán nagyon rossz.

Az ellenzéki szereplők esetleges kormányra kerülésére gondolva az aktív szavazóik jelentős része is csak arra a pozitívumra jut, hogy akkor legalább nem Orbán Viktor lenne a miniszterelnök (illetve, és itt most a Jobbikot ajánlgató, sztálincsörcsilező, hibbanó "demokratákra" nézek: van ám olyan Fidesz-Jobbik-konstelláció, ahol de, pont miattatok marad). AZTÁN MAJD LENNE VALAMI. Ugye? Meg HÁT NEM ELÉG EZ? 2014 bebizonyította, hogy nem, nem elég. Nem fognak elmenni elegen, hogy rátok szavazzanak, értsétek már meg, ha szerintetek is rosszak vagytok.

Úgyhogy itt egy tanács 2018-ra, drága ellenzék: ne zsarolj. Ne legyél olyan pofátlan, lusta, mindenbe belecsinálós, hogy neked nem is kell igazán meggyőznöd engem, hogy a legjobb megoldással rendelkezel, hanem elég orbánozni. Orbán Viktor ugyanis elvégzi azt a munkát, ami rajongóinak minden pillanatban a leghelyesebb kormányzás tudatát, ellenfeleinek pedig ugyane állítások lebontásának feladatát adja.

Megtiszteli a szavazóit ezzel. Az ellenzék politikusainak jelentős része meg a cipőorrát nézegetve, mellébeszélve tűnik elő, és visszadobja a munkát és felelősséget rám, hogy a kisebbik rosszat kell választanom, mert különben Orbán. Pedig 2014 tanulsága pontosan az, hogy a baloldali és liberális ellenzéki szavazók jelentős része nem zsarolható. Senki nem fog bemenni a Nem Minden Szalmonellás nevű étterembe, vakon rendelni az étlapról, hiába üvöltik a pincérek a bejáratnál, hogy a szomszédban, a Roy & Ráhel Kifőzdében minden mérgező, itt meg csak pár dolog.

Ha szerinted rossz, amit csinálsz, akkor hagyd abba. Nem kell indulni a választáson. Ha "csak" kisebb rossz, mint a Fidesz (nem egy nagy teljesítmény), akkor is. Vannak elegen nélküled. Ha nem a te megoldásod a legjobb, akkor lépj hátra, fejezd be a politizálást, és búcsúleveledben ajánld figyelmünkbe azt, aki nálad jobb. Ha szerinted is rossz vagy, akkor ne tartsd hatalomban Orbánt azzal, hogy összemocskolod és lehúzod az ellenzéket. Ha szerinted is rossz vagy, akkor ne zsarolj, ne engem tegyél bűnbakká, és ne üvölts a Facebookon az elborult aktivistáiddal, hogy miért nem kampányolok a te rossz, hahó, hát szerinted is rossz pártodnak és politikádnak.

Választást akarsz nyerni. Ha még szerinted se vagy jó, nem fogsz. A kisebbik rossznak csak a szűkülő, kamu ellenzéki skanzen jár. Arról majd legközelebb írok, hogy talán eleve csak erre játszol.