Ki kell állnunk Vona Gáborért

Ceglédi Zoltán 2017. december 8. 05:33 2017. dec. 8. 05:33

Ez van, barátaim. A Jobbikot sem szabad verseny előtt lerúgni a pályáról.

Az elmúlt években elég következetesen tartottam és tartom is a véleményem a Jobbikról. Elvetem a magukat demokratának becéző pártok akár csak hallgatólagos választási együttműködését Vona pártjával, elvetem és mélyen elítélem, amikor egyesek azt a rasszizmust, antiszemitizmust, homofóbiát, erőszakosan szélsőjobboldali politikát mentegetik, amin a Jobbik épült.

Látom a szándékukat az átöltözésre, de ismerem a történelmet is, tudom, Hitler vagy éppen Gömbös Gyula miként mutatta konszolidáltabb arcát, amikor ez kellett, és hogyan ugrott fejest aztán újra a náci borzalomba, amikor ennek látta módját vagy idejét. De gyerünk, gyerünk, Vona Gábor nyomja csak le szépen ezt a választást, veszítse el a vadhajtásokat, küzdjön meg Novák Előd emlékével, Morvai Krisztina árulásával, a Betyársereggel, engedje el szépen Toroczkait, nevezze át a pártot, ahogy azt ígérte. Akkor és csak akkor kezdem el máshonnan szemlélni őket.

Mindez azonban teljesen mindegy akkor, amikor a Fidesz cipősarka alá szorult, valaha független állami szervek indítanak támadást bármelyik párt ellen. Mint most az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Jobbik ellen.

Aki nem tudná: a kezdetektől minimum rosszindulattal, a Jobbik együttműködését szinte kizárva kezdte el vizsgálni az ÁSZ a Jobbik pénzügyeit, roppant szokatlan ütemezéssel és körben, hogy aztán összességében 660 millióra büntessék a pártot. Olyasmiért, amit a Fidesz egészen biztosan (és sokkal durvábban), a többi párt pedig jó eséllyel elkövetett már. Olyan összegre, ami bármikor tönkre tud tenni egy pártot. Olyan módszerrel és időzítéssel, ami lehetetlenné teheti, hogy egyáltalán elinduljon a Jobbik a választáson.

Ilyenkor pedig, mondom, számomra mindegy, hogy a Jobbik mit képvisel. Szeretném, nagyon, ha a választáson nemet mondanának arra a politikára, amiből, megadom, Vona kifelé tart, a Fidesz meg benne dagonyázik. De szavazzák le. Legyen ott a papíron, és hozzanak az emberek egy olyan döntést, hogy nem rá szavaznak. Olyan nincs, hogy annak tapsoljak, amikor a Fidesz egy számomra mégoly antipatikus pártot lehúz a listáról. Mert demokráciát, jogállamot akarok, ahol mindenki elindulhat a választáson, aki megfelel a jogi feltételeknek. A hatalom ne rúgja le a rajtkőről se a kedvencemet, se azt, akit rühellek. Szégyen, gyalázat!

Óriási hiba volt, amit a Fidesz most művelt. Egyrészt maga Orbán mutatta meg, hogy kitől fél igazán, kit akar kinyírni, és ez bizony Vona Gábor és a Jobbik, nem más. Ez a Jobbik szavazótáborát feltüzeli, erősíti, az eleve zajló, baloldali szavazói átáramlását gyorsítja. Másrészt pedig egy mára már romos karantént aztán végleg lebont ezzel, hiszen mandátumot ad még nekem, egy liberálisnak is arra, hogy kiálljak Vona Gábor és a Jobbik mellett. A rohadt életbe már! De akkor is: el a kezekkel a Jobbiktól, tűnjön el a politikából a pártállami erőszak, elfogadhatatlan és tűrhetetlen, ahogy Orbánék ki akarják iktatni a vetélytársukat.