Pár gondolat a Momentum helyzetéről és lehetőségeiről

Ceglédi Zoltán 2018. január 19. 06:20 2018. jan. 19. 06:20

Egyetlen szóban megfogalmazva: őszinteség. Ezt javasolnám.

A tavalyi NOlimpia-kampánynak sokféle tanulsága volt. A fontosabbak közé tartozik, hogy a Fidesz trehány, hatalma megrengethető. Aztán hogy a hagyományos értelemben vett politikai munka mindig jobban meghálálja magát, mint amikor előttem-utánam elemzőt játszanak a politikusok az esti műsorokban. Továbbá itt egy új generáció, ami képviseletét sajátjaitól, saját nyelvén és eszközeivel várná.

A mostanság a Momentum környékéről érkező, kicsit sem pozitív hírek valóságtartalmát nem ismerem, nem is próbálnám szétszálazni, hozzájuk ugyanúgy nincs közöm, ahogy más ellenzéki alakulathoz sem. Így nyilvánosan viszont leírok pár kéretlen tanácsot, észrevételt - ugyanis komolyan hiszem, hogy amennyiben el is bukna ez a kísérlet, arra, amit a Momentum próbált, szüksége van Magyarországnak. Egyszer egy ilyen alakulat emberei fogják vezetni az országot. Szerintem jobban, mint a Fidesz.

Tehát:

1. Őszintén a választási célokról és esélyekről!

Korábban volt itt némi össze-vissza nyilatkozgatás, előbb a 2022-re átdobott célról, majd az egyedüli kormányzásról, most meg a homályos "kormányváltásról". Holott a Momentum deklarált célja, hogy nem a hülyékhez és nem hülyén beszél. Ennek a pártnak komoly és büszkeségre okot adó sikere lenne, ha bekerülne 5,001%-kal a parlamentbe. Ilyen zöldmezős beruházással, ilyen rövid idő alatt ez senkinek sem sikerült még. Ez egy vállalható, őszintén elmondható célkitűzés. Még azoknak is, akiknek a kormányváltás a legfontosabb. Nekik azt, hogy "igen, mi szeretnénk egy önálló frakciót - ha erre képes egy fiatal párt, akkor a 10-20 éve működők a többszörösét is hozhatnák, és Orbán Viktor kisebbségbe kerülne. Mindenki tegye a maga dolgát".

2. Őszintén a képviselt célcsoportról és képviseleti célokról!

A Facebookon a naplementés képekre az van írva, hogy mozdulj ki a komfortzónádból... ugyanez a politikában nem ilyen evidens. Huszonéves, jómódú, urbánus fiatalok is kompetensek és hitelesek egy csomó témában. Friss élményem, hogy a párt szóvivője, Hajnal Miklós például szimpatikusabb, kompaktabb angolul, mint magyarul, hirtelen a helyükre kerülnek nála a gesztusok és fordulatok. Evidens, hogy a felsőoktatás kérdéseit, vagy a brüsszeli döntéshozatalt, csomó generációs élményt, ügyet, problémát ők fogalmazzanak meg. De az aktív időskor jegyében szemetet szedő nagymamát meg a napelemes mini-atomerőművet (WTF?) tök fölösleges idekavarni. A pártot összerakó kapitalista srácok és jogvédő-segítő lányok (most nagyon leegyszerűsítettem a látható rekrutációs törésvonalat, igen) rengeteg kérdésben tudnának megszólalni, melyekről közvetlen tapasztalatuk van, és ez bőven elég lenne az előző pontban megcélzott eredményhez. Már én is csak nagyon görnyedve férnék be a magam bő 38 évével és tompai indulásával abba a keretbe, ahol szerintem nekik dolguk van. És ezzel nincs is semmi baj. Anno a kisgazdák is simán el tudták engedni, hogy rájuk szavazzak, ugye.

3. Őszintén az ígéretekkel és mozgástérről!

Friss hír, hogy a Momentum vasárnapi küldöttgyűlésén 96 százalék támogatta, hogy a küldöttek háromnegyede visszahívhassa a párt jelöltjeként az országgyűlésben mandátumot szerzett képviselőt. A visszahívott országgyűlési képviselő köteles lenne az 30 napon belül lemondani. Nos, az ilyen hülyeségektől kéne tartózkodni. Nem, nem és nem, ha a fejük tetejére szavaznak, akkor se tudnak visszahívni egyetlen képviselőt sem. És ez így van jól! A mandátumszabadság elve egy nagyon fontos jog, korlátozása sokkal inkább illene egy Putyin-imádó autokratához, mint fiatal európai politikusokhoz. Még akkor is, ha tudom, hogy ilyenekkel lehet olcsó és gyors népszerűséget szerezni bizonyos körökben - de azok aztán nem a Momentumra szavaznak.

Röviden: a Momentum, vagy az első kísérlet bukása esetén a következő csapat akkor lehet sikeres, ha őszinte. Őszintén kijelenti és képviseli, hogy a korosztályával van dolga, sok sikert kívánva a nyugdíjasokért harcoló, minimum féltucat pártnak. Nem mások szavazóinak akar tetszeni, hiszen, mint a leírásuk is mutatja, ők mások szavazói, pont. Őszintén elmondja, hogy a parlamenti képviselet a reális célja, nem a parlamenti többségre lő, hanem egy, Fekete-Győr Andrástól maximum Donáth Annáig terjedő frakciója lesz, és ezek a fiatalok ezt és ezt teszik majd az országgyűlésben. Fizikai tény, hogy bár a legnagyobb esélye egy nagypapának van arra, hogy április után (is) miniszterelnök lesz, de előbb-utóbb egy totál más generáció veszi át az ország irányítását. Aki ezzel próbálkozna, annak a fenti három pontot ajánlom kezdésként a figyelmébe. Ha a Momentum az, ha más.