Még mindig hülye vagy, EU

Ceglédi Zoltán 2018. január 12. 08:07 2018. jan. 12. 08:07

Gyere már ide, te barom, vagy kérdezz meg valakit!

A furfangos-leleményes magyar ügyeskedésre büszkén, összekacsintva osztogatják már napok óta a nyugotszenterzsébeti buszmegállóról szóló cikket, merthogy az EU ugye buszmegálló építését nem támogatja, kilátóét még igen, hát baranyai barátaink az uniós pénzből építettek egy "kilátót", ahova be lehet állni, ha esik az eső, és pont ott áll meg a busz.

Félretéve, hogy ugyanezt az ügyeskedést antiszemita polgártársaink a zsidóságnál vádként, a magyaroknál meg erényként szokták azonosítani, szögezzünk le két dolgot: egyrészt, és ez mindenki számára egyértelmű, itt épp arra vagyunk büszkék, hogy átvertük az EU-t. Nagy fel! Másrészt viszont az Európai Unió, és ezt muszáj félévente leírni, egy ignoráns barom.

Azt ugyanis tényleg nehéz vitatni, hogy az EU-s pályázatok kiírói pont úgy tekintenek Magyarországra, mint egy átlagosan hegedűszsuzsoid újlipótvárosi bármire a "Budapest pirossal áthúzva" tábla után. Ott a vidék, a Kert-Magyarország, termeljék meg a mini-háztájiban a kilokalóriát, nekem is van balkonparadicsomom a Pozsonyi úton, hát meg a kilátó, hogy nééééézéééék, néééézééék a szíp tájat!
Anyádat.

És nem tanulnak semmiből. Jó kilenc éve lett botrány abból, hogy 40 centis kilátót építettek 40 milliós uniós forrásból Bodrogkeresztúron. Sebaj. Tyukodon 2013 óta 11 (tizenegy!) kilátó épült, jó részüket a gaztól meg se lehet közelíteni, de 264 milliós uniós pénzt el lehetett rá költeni. Most meg itt van Nyugotszenterzsébet, ahol, adjuk meg, egy hasznos dolog, buszmegálló épült, de megint csak: kilátónak álcázva.

Figyelj, EU, te barom, lassan mondom, mint egy gázárcsökkentő: NEM KELL TÖBB KILÁTÓ. Elég lesz. Csomó mindenre kéne pénz, sőt, Magyarország lényegében ezekből a támogatásokból él, de küldj már ide valakit, vagy kérdezz meg valakit, aki ismeri az országot, hogy megértsd: nem kilátó, megint mondom, nem kilátó kell ebbe a szomorú országba. És ez nem vicc. Az uniós támogatások jelentős része vagy a tolvajokhoz vándorol (mert nem is ellenőrzöd), vagy hülyeségekre megy, vagy kifejezetten árt - esetleg e három kombinációja. Igen, még árthat is: szívesen mesélek olyan alföldi településről a kedves illetékesnek, ahol a térségre jellemző módon szép park volt a központban. De te, hülye EU, te főtér-felújítást támogatsz, mert a nyugati városszerkezetből indulsz ki, hiszen nem járt erre egyetlen embered se. Az eredmény? Tarvágás, akkor ez mostantól nem park, hanem FŐTÉR, ki a fákkal, be a térkövet, nesze EU, küldd a pénzt.

Magyarország kormánya folyamatosan távolodik az Európai Uniótól, és a keletre nyal. Az egyik fontos érv az uniós tagságunk mellett a tény, hogy Putyin életveszélyes metrót, túlárazott és már késő atomerőművet meg a titkosszolgálatát küldi ide, plusz Magomed, míg Brüsszel rengeteg pénzt. De ha hülyén csinálod, ha felülsz a lopott kisvasútra, szád szélén bávatag nyálcsíkot csorgatva, mint egy debil Ödönke, ha nem érted meg, vagy nem érdekel, hogy miként lehet értelmesen átadni ezt a pénzt, akkor magad ellen dolgozol. Akkor még én is hülye baromnak foglak nevezni. Pedig te vagy a legjobb dolog, ami Európával az elmúlt száz évben történt.