Lex Tiborcz: Lehet Más a Penitencia

Ceglédi Zoltán 2018. február 9. 06:31 2018. feb. 9. 06:31

Na, ugye! Lehet majd tenni a korrupt gazemberség ellen.

Régi vita, a nyilvánosságot folyamatosan foglalkoztató kérdés, hogy egy esetleges (a ma ismert számok alapján nem annyira valószínű) kormányváltást követően megtörténhet-e a valódi hatalomátvétel és elszámoltatás is. A pesszimisták arról szoktak beszélni, hogy semmi sem lehetséges, mert Orbán „taposóaknái” mindenhol ott fognak maradni, és ezt megakadályozzák. A felelőtlen fantaszták meg mindenféle átmeneti barkácsolást hallucinálnak akár másfél-két évre, amíg nem is történne valódi kormányzás (szervusz, gyermekéhezés), csak előkészítése az „igazi” választásnak. Amit valószínűleg megnyerne a Fidesz, teszem hozzá halkan.

Létezik aztán a hatékonyságot célzó megközelítés is, erre mutat most példát az LMP. Frissen benyújtott törvényjavaslatuk a fideszes törvényhozáson természetesen nem fog átmenni, ma csak fricskának hat, de ettől még az úgynevezett „korrupciós finanszírozási illeték” ötlete nagyon is fontos. Itt és most a miniszterelnök vejével kapcsolatos uniós vizsgálatra, azaz tízmilliárdos nagyságrendű pénz, mondjuk így, nem túl szabályosnak tűnő elköltésére hívja fel a figyelmet. A témában az LMP-s Hadházy Ákos törvényjavaslata, az Együttből Szigetvári Viktor feljelentése és Gyurcsány Ferenc fideszes vagyonokról szóló kampányvideója pont arra jó, hogy most, a kampány közepén riadóztasson és hozza kellemetlen helyzetbe az uniós pénzt milliárdszám elnyelőket.

Ugyanis hosszabb távon is ez lesz a megoldás. Egy kormányváltás után például már nem titkolják, hanem azonnal átadják a minisztériumok és minden, kormánytól függő szerv az adatokat. Ezekkel az EU-s hatóságok már tudnak dolgozni. A feltárt visszaéléseket szintúgy nem titkolják majd el a magyar hatóságok, és a „korrupciós finanszírozási illetéket” leróva, nézz csak oda, szépen vissza is csoffadnak az oligarcha-vagyonok. Idővel aztán tarthatatlan lesz a nyomozó hatóságok (a belügyminisztert már az új kormánypárt adja), a vádhatóság és a felszabaduló igazságszolgáltatás mai ignoranciája is. El kell járni a saját lábon álló rokonok meg a Tehetséges Polgármesterek ellen is. Pláne, hogy forrás se marad a hátország finanszírozására.

Ez az út. Egy kormányváltás után az új többség alkotja meg a költségvetést. Akit Orbán utóvédként hátrahagy, annak ebben például minimálbéres fizetést és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti csücskébe telepített irodát kijelölve. Meg rahedli új feladatot. Meg mindenféle ellenőrző szervet és szereplőt mellé pakolva. Jól körülrajzolható aztán az is, mibe rakta a fideszes új elit a tőlünk elvett vagyont – egy része pusztán a monopóliumok lebontásával el is illan, trafiktól a kaszinóig. Másik része kiválóan adóztatható, aki ellopott egy teljes iparágat, az milliméterre belőhető egy erre szabott különadóval.

Van itt mód, van itt út. Ezzel kell foglalkozni. Ezzel lehetne szavazókat behozni. A választás előtt két hónappal már nem arról kellene beszélni, hogy ki milyen technikai megoldásokkal és hogyan fogócskázna össze (NEM LESZ közös lista, legyen már világos). Hanem arról, hogy miként lehet itt jobb. Aki küzdeni akar a Fidesz ellen és egyben van javaslata arról is, hogy mi legyen helyette, azt méltatni és támogatni érdemes, mert általa lehet majd egyszer ez egy boldogabb hely. Nem minden szereplő ilyen az ellenzékben, de ki keres, talál, többet is.