CZ vízórát hitelesíttet

Ceglédi Zoltán 2017. december 22. 04:50 2017. dec. 22. 04:50

Arra szavazok, aki ezeket megszünteti. Pont.

CZ, aki vagyok, amolyan közepesnél akkurátusabb humánértelmiségi, a kapott levelet kibontja és értelmezi, és lehetőségeihez mérten az abból fakadó gyakorlati teendőket is elvégzi. CZ a Fővárosi Vízművektől kapott egy levelet, rajta az ő (illetve a lakás tulajdonosa, aki nem ő) úgynevezett üzleti partnerszáma, alatta a készülékhely, ami egy sorszám, és egy fogyasztási hely, ami CZ tartózkodási helye, a lakás. Tárgy: lakás-mellékvízmérő(k) hitelességi ideje.

CZ töpreng egy sort, hogy vajon nála van-e egyáltalán mellékvíz, és ha igen, hány centi lehet, méri-e azt valaki, talán az, ami zuhanyzáskor megáll a kádban, lehet olyan 5-6 centi, nem, csak viccelek, szóval a népnyelven vízórának nevezett cuccot kell újra hitelesíteni. Magyarul lecserélni, mint kiderül. A vízvételezés mérése komoly dolog, fiam! A mérőcserét bárkivel megcsináltathatom, de lehet a vízművek által ajánlott vállalkozó is. Ha viszont nem az utóbbi, mondja a levél, akkor "a lakás-mellékvízmérő üzembe helyezését (műszaki átvételét) és a biztonsági záróelem felhelyezését külön kell igényelnie társaságunktól". Jó, hát akkor az ajánlott vállalkozó legyen, telefonálok időpontért. Mi dolgom van még a levél szerint?

Be kell szereznem a "Mellékvízmérő csere dokumentumot". Ezt letölthetem a vizmuvek.hu oldalról, kérhetem a (most figyelj!) Vízvonal telefonos segítségét, vagy igényelhetem e-mailen (vizvonal@vizmuvek.hu). Kúl. Aztán szerelőt kell választanom és időpontot egyeztetnem. Majd eltávolítani a "biztonsági záróelemet" - és innentől egy merő frászban vagyok, mert ugye, mi a tök az a biztonsági záróelem, ha én valamit eltávolítok a vízóráról, akkor vagy elkezd fröcskölni a falból a víz, mint egy Tom és Jerry rajzfilmben, vagy bedugnak a Lagzi Lajcsi mellé, hogy biztos én is loptam a falból. Majd a szaki.

Akit nagy nehezen meg is tudok rendelni, év végéig van határidő, és bár a levelet állítólag november elején nyomtatták ki, hozzám decemberben került. Sebaj.

Nézzük a letöltött, kinyomtatott, kétoldalas papírt! Ezzel kell várnom a szakit.

Az elején a vízművek írja majd be az üzleti partnerszámot és az iktatószámot, ezzel nincs dolog. Csere oka, beikszelem, hogy hitelességi idő lejárta miatt. Mérő típusa, beikszelem, hogy lakás-mellékvízmérő. Van még olyan opció, hogy locsolási vízmérő, de szerintem a párkányon a bazsalikom ehhez még kevés alibinek, továbbá kútmérő, pláne.

Hogyaszongya, elkülönített vízhasználó adatai. Ez a tulaj, közösen töltjük. Név, cím, értelemszerű. Adatkezelési hozzájárulás, hogy az elkülönített vízhasználó hozzájárul-e adatai felhasználásához szolgáltatási jogviszonyban, igen, nem, hozzájárul-e kutatási és reklámozási céllal, igen, nem. Iksz. Aztán: Elkülönített felhasználói hely adatai. Ez itt a lakás. Csatornázott-e (iksz), cím, készülékhely számok. CZ visszaveszi a másik papírt, beírja róla. Aztán: Felhasználó (bekötési vízmérő fizetője) adatai. Ez meg, képzeljék, a közös képviselő. Közösen töltjük. Név, cím, készülékhely (ez a másik, a ház). Nyilatkozat záróelemről, kétszer, meg a mérőcsere adatairól. Dátum, aláírás. Aztán: Mellévízmérő, biztonsági záróelem eltávolításának dokumentálása. Mérőhely, gyári szám, mérőállás, biztonsági záróelem száma. Ezt majd élesben. Dátum, Elkülönített vízhasználó aláírása, Bekötési vízmérő fizetője aláírása, Vízművek, minősített vállalkozó aláírása.

Ez volt az első oldal. Második oldal:

Mérőcsere dátuma. Mellékvízmérők adatai (mérőcserét végző tölti ki, a biztonsági záróelem számát az üzembe helyezést végző tölti ki), ugorjunk. Mérőcserét végző adatai, megbízott kivitelező tölti ki. Üzembe helyezést végző adatai, értelemszerű. Záradék arról, hogy "jelen dokumentum a korábban azonos fogyasztási helyre megkötött Mellékszolgáltatási szerződés mellékletét képezi". Aztán: Nyilatkozat a mérők állásának és állapotának ellenőrzéséről, a vízmérő működik, a plomba és a záróelem sértetlen, satöbbi. Dátum, elkülönített vízhasználó aláírása.

Aztán a szaki megérkezvén, szerelés közben még mond valamit a hollandiról, ami CZ-nek maximum mártásként ismerős, meg hogy valami itt háromnegyedes, de nem nadrág, ragaszt vonalkód-matricát (!), ír és aláír, idead meg oda mindenféle papírokat. És mindeközben CZ azon mereng, hogy ezt a csapatjátékot, amit tulaj, képviselő, szaki és ő maga előadott a papírozással, ezt a minden oldalról állami (hahh, divatkomcsik, most figyeljetek) szolgáltató miért írta elő neki, pontosabban szólva hogyan lesz állami tulajdonban minden szolgáltatóból nagybetűs Hivatal, ami nem azt kérdi, hogy én mit parancsolok, hanem ő ad parancsot nekem? Hogy miért nem fér bele a rezsicsökibe az, hogy a letöltős "sétáló" (eleve, miért kell ismernem ezt a szót) papír helyett jöjjön a szaki egy darab tablettel, amivel fotót is csinál, rajta alá is írat, és csókolom?

Mindenesetre én arra szavazok, aki azt ígéri, hogy soha többet nem fogom tudni, hogy ki az elkülönített vízhasználó. És nem azért, mert hajléktalan leszek, ugye.