A Covid legfontosabb tünetei attól függnek, hogy oltották-e, és hány adagot kapott

HírKlikk 2021. július 30. 17:03 2021. júl. 30. 17:03

Egyszer vagy kétszer oltott személyek is megbetegedhetnek Covid19-ben. Esetükben fejfájás, torokfájás, tüsszögés és orrfolyás lehet a koronavírussal való megfertőződés jele.

Az Egészségkalauz gyüjtötte össze a covid.joinzoe cikke alapján, hogy  a vakcináció nem jelent 100 százalékos védelmet a Covid19 megbetegedéssel szemben. Vagyis, azok is megbetegedhetnek koronavírus okozta fertőzésben, akik egy vagy mindkét adag védőoltásukat felvették. Ezt alátámasztják a brit és izraeli negyedik pandémiás hullám adatai. Utóbbi szerint a koronavírussal fertőzöttek 40 százaléka az oltott személyek közül kerül ki.

Az oltott személyeknél a tünetek eltérnek a nem oltottaknál tapasztaltaktól. Nagy-Britanniában több millió, Covid19-ben megbetegedett, korábban oltott vagy oltatlan beteg tüneteit regisztrálták a ZOE COVID Study applikációban. Ez alapján ismert, hogy mik a tipikus tünetek vakcinával nem védett személyeknél, valamint egy, illetve mindkét oltáson átesetteknél.

Összességében: az oltott személyek, ha meg is betegednek a Covid19-ben, akkor esetükben a panaszok kevésbé súlyosak, mint az oltatlan Covid-19 betegeknél tapasztalható tünetek. Emellett, az egyszer vagy kétszer oltott személyek kevesebb féle Covid19 tünetről és rövidebb ideig fennálló, hamarabb múló panaszokról számolnak be, mint az oltatlanok.

Az öt vezető Covid19 tünet azoknál, akik két oltást követően megbetegszenek

1. Fejfájás

2. Orrfolyás

3. Tüsszögés

4. Torokfájás

5. Szaglásvesztés

Megjegyzendő, hogy a láz és a légszomj, amik 2020-ban a Covid19 tipikus tünetei voltak, 2021 első felében már a 12., illetve a 29. leggyakoribb tünetek azoknál, akik mindkét adag vakcinájukat felvették. Sőt, esetükben a köhögés is „csak” a 8. helyet foglalja el a gyakorisági sorban.

Az öt vezető Covid19 tünet azoknál, akik egy oltást követően fertőződnek meg

1. Fejfájás

2. Orrfolyás

3. Torokfájás

4. Tüsszögés

5. Hosszan tartó köhögés

Úgy tűnik, hogy azoknál, akiket „csak” egy adag oltás véd, és megbetegszenek Covid19-ben, gyakoribb a hosszú ideig tartó köhögés, mint azoknál, akik két védőoltást követően fertőződnek meg koronavírussal.

Az öt vezető Covid19 tünet nem oltott személyeknél

1. Fejfájás

2. Torokfájás

3. Orrfolyás

4. Láz

5. Hosszan tartó köhögés

Az oltatlan személyeknél a vezető öt tünet között megjelenik a láz is, ami a vakcinával védett személyeknél jóval ritkábban lép fel – írja a portál.