Az a fránya fronthatás

Veress Katka 2020. július 12. 11:25 2020. júl. 12. 11:25

A frontérzékenység mára civilizációs betegségnek is tekinthető. Hazánkban évente, csaknem 100 időjárási front jelentkezik, ami sokak szervezetét megviseli. Leginkább az idősek, a nők, valamilyen krónikus alapbetegségben szenvedők érintettek, de az iskolás korú gyerekek közül is minden ötödik érzékeny az időjárásra.

Vannak emberek¸ akiknek a vegetatív idegrendszere érzékenyen reagál a légköri és hőmérsékleti változásokra. Az ő ingerküszöbük olyan alacsony, hogy a légnyomás- és a hőmérséklet változására fáradtsággal, fejfájással, munkateljesítmény csökkenéssel, koncentráció- és alvászavarokkal reagálnak.

Mások kifejezetten érzékenyek az időjárás változásaira, fennálló betegségük, mint például a szív- és keringési zavarok, reumás panaszok, fájdalmak fokozódhatnak.

Mi a front?

A front egy meteorológiai fogalom, amely két ellentétes tulajdonságú légtömeg találkozását jelenti. Egy front akár több száz, sőt, akár több ezer kilométer hosszú területet is érinthet. A frontok hatására az érintett területen az időjárás hirtelen és lényegesen megváltozik. Süllyed a légnyomás, megemelkedik a levegő páratartalma, a szélirány megfordul, illetve felerősödik.

Melegfront

A melegfront nem jár heves időjárás változással, általában csupán csendes esőzés kíséri. A melegfrontra jellemző tünetek már a front érkezése előtt pár órával jelentkezhetnek, amikor az idő még kellemes.

Ilyen tünet például:

  • levertség;
  • ingerlékenység;
  • ideges nyugtalanság;
  • szorongás;
  • alvási zavarok;
  • depresszió;
  • szédülés;
  • fejfájás.

Melegfront idején gyakrabban fordulnak elő közlekedési balesetek, szívinfarktus, szívroham.

Hidegfront

A hidegfront feltűnőbb, erőteljesebb időjárás változással jár, általában szélvihar, zápor, illetve zivatar kíséri. A hidegfrontra jellemző, hogy az arra érzékenyek elsősorban a front átvonulása után érzékelik a tüneteket, görcsök, asztmás rohamok, emelkedett vérnyomás, fejfájás, alvási zavar jelentkezhet.

Kettős fronthatás

Kettős fronthatás esetén a hideg- és a melegfrontok egyszerre vannak jelen a légkörben. A tünetek mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyek esetében egyaránt jelentkeznek. Jellemző panaszok a fejfájás, levertség, álmatlanság, ingerlékenység, lassúbb reakció, csökkent koncentráló képesség, de felerősödhet a depresszióra való hajlam kialakulása is. Kettős fronthatás esetén, felerősödnek a reumatikus és a görcsös fájdalmak is.

Mi magunk is tehetünk annak érdekében, hogy az időjárásra való érzékenységünket mérsékeljük.

Mit tegyen, hogy könnyebben elviselje az időjárási frontokat?

  • mozogjon rendszeresen korának és egészségi állapotának megfelelően, lehetőleg a szabadban;
  • kövesse az orvosmeteorológia jelentéseket, hogy előre fel tudja magát készíteni egy érkező időjárási frontra;
  • érdeklődjön orvosánál, patikusánál, hogy ingerlékenység, nyugtalanság esetén milyen nyugtató hatású, gyógynövényekből készült teákat, és gyógyhatású készítményeket alkalmazhat;
  • rendszeres szaunázás, hideg-meleg váltott zuhany segít a szervezet állóképességének megőrzésében;.
  • táplálkozzon egészségesen.

 

A hideg időjárás esetén a reumásoknak célszerű a meleg és száraz lakásban tartózkodni. Szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők a hő-háztartásuk és fizikai erőnlétük támogatásával csökkenthetik a kedvezőtlen hatásokat. A hideg hatásainak kivédésére mindig takarjuk kezünket, nyakunkat és arcunkat, mert ezek a legérzékenyebbek a hidegre.

 A zivatar elkerülése érdekében célszerű a házban tartózkodni, és a zivatarok elmúltával is csak pár órás késéssel szellőztetni a lakást, amikorra már lecsökkent a pollenkoncentráció.  

Hidegfrontra érzékenyek esetében például a kalcium, magnézium, E-, D-, B1- vitamin szedése lehet jótékony hatású. 

A lelki betegségek esetén segíthet a fényterápia és a fizikai mozgás.

A melegfrontra érzékenyek esetén segíthet például a C-, A-vitamin, szódabikarbóna, foszfor, kálium nagyobb mennyiségű bevitele.

Mivel a stressz és a legyengült immunrendszer a frontérzékenység alapvető rizikófaktora, a kiegyensúlyozott, egészséges, mozgással teli életmód az egyik leghatékonyabb megelőzési módja a problémáknak.