Az első, embereken is tesztelt Covid-vakcina ígéretesnek tűnik

HírKlikk 2020. június 7. 19:25 2020. jún. 7. 19:25

A 108 személy bevonásával végzett vizsgálatban a – kínai kutatók által kifejlesztett – kísérleti vakcina biztonságos és jól tolerálható módon volt képes immunválaszt eredményezni a SARS-CoV-2-vel szemben.

Biztató eredményeket mutatott az egészséges önkéntesek részvételével folytatott nyílt jelölésű vizsgálat, a beadást követő 28 nap alatt – habár a végső eredmény csak hat hónap elteltével lesz kimondható. Ugyancsak a további kutatások feladata lesz annak megállapítása is, hogy a létrejött immunválasz elegendő-e a SARS-CoV-2-infekció kivédésére – olvasható az otsz portál szemléjében.

Jelenleg szerte a világban közel száz vakcinával folynak a tesztelések, viszont a kínai az egyetlen amelyet embereken is kipróbáltak már, ráadásul Vuhanból származó egészséges, 18-60 év közötti önkénteseken.

A résztvevők jól tolerálták a vakcinát, a beadás után eltelt 28 napban súlyos mellékhatás nem fordult elő. A beadást követő két héten belül pedig a vakcina minden dózisa bizonyos szintű immunválaszt váltott ki, amelynek értékelését az adenovírus 5-ös típusával szemben korábban már kialakult immunitás is befolyásolhatja – írja a napi.hu.

Az eredmények mindenesetre ígéretesek, azonban hosszú még az út, amíg a mindennapokban is használható oltóanyag lesz belőle.