Ne legyen halálos ünnep a szilveszter

Valentin 2019. december 31. 11:37 2019. dec. 31. 11:37

A szilveszter során természetes, hogy az ember koccint egy-egy pohár alkohollal, de fontos mértéket tartani, mert a túlzásba vitt ivászat azonnali és súlyos következményekkel járhat.

A mértéktelen alkoholfogyasztás ugyanis alkoholmérgezéssel járhat. A tünetek között szerepel többek között a mentális zavar, a bódulat, az eszméletvesztés, a kóma, a hányás, különböző rohamok, lassú vagy rendszertelen légzés, kékes árnyalatú bőr, sápadtság, hideg bőr, alacsony testhőmérséklet.

Hogy a mérgezés kinél, mikor következik be, testsúlytól és egyéb paraméterektől is függ: mindenkinél különböző mennyiségű alkohol fogyasztása idézheti elő. Az alkoholmérgezés a vér alkoholszintjének mérésével fejezhető ki.

E szerint 0,5-1,5 ezrelék véralkoholszintnél ittasságról, 1,5-2,5 ezrelék esetén részegségről, 2,5-4 ezrelék véralkoholszint esetében alkoholmérgezésről beszélünk. 2,5-3,5 ezreléknél az érintett egyre inkább elveszti a tudatát, és mind nehezebben ébreszthető fel, akkor is zavart tudatállapottal. 3,5-4 ezrelék véralkoholszintnél a mérgezett már eszméletét veszti, kómába esik, és semmilyen ingerre nem reagál, valamint a reflexei is megszűnnek.

A légzése fokozatosan lelassul, és az agyban oxigénhiány lép fel, amely odáig vezethet, hogy az agy leblokkolja azokat a testi funkciókat, amelyek a légzést és a szívritmust szabályozzák. Ezáltal szív- és agykárosodás léphet fel.    

Ha ilyenkor nem kap az érintett személy azonnali orvosi ellátást, beállhat a halál. Az akut és a krónikus alkoholmérgezést kapott személyeket azonnali orvosi ellátásban kell részesíteni.

Sokan „csak” másnaposak lesznek az italozás miatt, de jó, ha tudjuk, hogy a másnaposság általában arra figyelmezteti az embert, hogy ha iszik is, csak mértéktartással tegye, hiszen a szervezet ezt nem tolerálja jól.

Az életkor az egyik legfontosabb tényező, amely fokozza ennek a negatív hatásait. Az öregedő szervezet ugyanis rosszabbul tűri a mérgezéseket, mivel a máj alkohollebontó kapacitása csökken a korral. Az alkoholt lebontó enzim mennyisége egyre kevesebb lesz az évek múltával, ráadásul az izomtömeg csökken, a testzsír arány pedig növekszik, ami szintén hozzájárul az alkohol hatásának növekedéséhez.

Az idős emberek gyakran több olyan gyógyszert szednek, amely gátolja az alkohol lebontását. A kor előrehaladtával a májban felhalmozódnak különböző anyagok – például az acetaldehid –, amelyek az alkohollebontás melléktermékei. Ezek szintén hozzájárulnak, hogy a másnaposság komolyabb legyen.

Másnaposság esetén jó, ha fekszünk, alszunk, sok vizet iszunk és csillapítjuk a fejfájást, de a legjobb, ha elkerüljük ezt a kellemetlen állapotot azzal, hogy odafigyelünk, miből és mennyit iszunk.