A társasházakban élő milliókért

Kész Zoltán 2017. december 1. 12:33 2017. dec. 1. 12:33

Elkezdődött a kampány, egyre nagyobb a csatazaj, de miközben mindenki a győzelemre - vagy legalább a tisztes helytállásra - hajt, ne felejtsük el azokat, akikért az egész történik: a választókat. Közülük van egy több mint hárommilliós réteg, a társasházakban, szövetkezeti ingatlanokban lakók, akiket cserbenhagyott a Fidesz.

Vannak más, hasonlóan népes csoportok, akiket megloptak, elvették a jogaikat, korlátozták és megbélyegezték őket, ám a tömbházak lakóinak ellehetetlenítéséhez nem fűződik politikai vagy gazdasági érdek. Nem a magánnyugdíj-megtakarításuk, takarékszövetkezetük, trafikjuk, termőföldjük, korengedményes vagy rokkantnyugdíjuk kellett, nem a szerzési vágy motiválta a Fideszt, hanem a hanyag embertelenség.

Úgy látszik, ezek az emberek nem fontosak a Fidesznek, ezért hagyja jelenlegi formájában a törvényi szabályozást, amely azoknak kedvez, akik nem fizetik a közös költséget, a közüzemi számlákat, és azokat bünteti, akik betartják a közösségi szabályokat. Lehet, hogy a Fidesznek ez így megfelel, de a választóiknak biztosan nem. Ezért fordultak hozzám és más ellenzéki politikusokhoz, és ezért nyújtottam be a témában határozati javaslatot a parlamentnek.

Azt szeretném, ha a kormány leülne a társasházi, lakásszövetkezeti érdekvédelmi szervezetekkel, meghallgatná őket, és kidolgozna egy, az érintettek által elfogadható jogszabályt.

Én tárgyaltam nem egy érintettel, közös képviselőkkel, lakásszövetkezeti elnökökkel, például a 64 társasházat és mintegy 4000 lakástulajdonost tömörítő Társasházak Veszprémi Egyesületével. Tudom, hogy már korábban is megfogalmaztak javaslatokat, de a kormány nem vette figyelembe azokat. Pedig jogos elvárás például, hogy a társasházi lakások adásvételi szerződésének legyen kötelező melléklete egy tehermentességi igazolás, amelyet a közös képviselő adna ki. Vagy hogy a lakásszövetkezetek a társasházi lakóközösségek érdekeinek érvényesítéséért végzett munkájuk során illetékmentességben részesüljenek.

Jelenleg ugyanis ők előlegezik meg a végrehajtások költségeit, annak ellenére, hogy ha elkel az ingatlan, ők az utolsók, akiket kártalanítanak. Így akkora adósságot görgetnek maguk előtt, amely ma vagy holnap a létüket veszélyezteti. Ha pedig a lakásszövetkezetek tönkremennek, még a jelenlegi védelmet sem kaphatják meg a lakótelepi lakásokban élő milliók.

Az új szabályozás azonban nem lehet szenvtelen! Meg kell vizsgálni, hogy az adós miért nem fizet: számításból vagy valóban nehéz szociális helyzetben van-e? Ha valaki segítségre szorul, az állam kötelessége, hogy a hóna alá nyúljon, de a tisztességesen fizetőket semmilyen körülmények között nem érheti kár.

Azt várom a parlamenti pártoktól - kormány- és ellenzéki oldalról egyaránt -, hogy támogassák ezt a javaslatot. Ez a törvénymódosítás nem növeli a költségvetési hiányt, úgy segít több mint hárommillió emberen, hogy gyakorlatilag nem kerül semmibe.