Fogadóórai történetek

Kész Zoltán 2018. február 1. 08:39 2018. feb. 1. 08:39

El kell mondjam önöknek: felemelő érzés képviselőnek lenni! A kormánypárti vádakat megszoktam, a hatalom zsebmédiájának mocskolódását ellenzéki tevékenységem elismerésének tekintem, hiszen arra lőnek, akitől félnek, de a választópolgárokkal találkozni felemelő érzés.

Az egyik falusi kocsmában egy úr azzal fogadott, neki ne magyarázzak, senki sem független, én sem lehetek az. Mondtam neki, hogy igaza van, értékektől például nem vagyok független, számos dolgot tisztelek a baloldaliakban, a jobboldalban, és a liberálisok sem állnak messze tőlem, de egyik oldal pártjához sem csatlakozom. Lehet, hogy nem győztem meg, pedig hosszan és jót vitatkoztunk, de azt hiszem, a tiszteletét elnyertem. Ezt abból gondolom, hogy meghívott és megmutatta a malacait, mert nemrég ellett Zsuzsi, a koca. Nem sajnáltam, hogy sáros lett a cipőm, mert tudtam, hogy nagy megtiszteltetésben van részem: befogadott. Köszönöm.

Egy másik illető nem akart hinni a szemének, hogy a képviselő csöngetett be hozzá csak azért, hogy megkérdezze: mi újság önöknél? Az, ahogy beszólt a feleségének - gyere ki gyorsan, a parlamenti képviselőnk van itt - nos, az megint nagyon szívet melengető helyzet volt.

A fogadóóráimon sokan fordulnak hozzám segítségül, amikor a normális ügymenetben falakba ütköznek.

Legutóbb azonban azért jött egy nyugdíjas hölgy, hogy felajánlja a segítségét: ötezer forint értékben hozott Erzsébet-utalványt, hogy hozzájáruljon a kampányhoz. Megható. A találkozó után küldött váratlan leveléből kiderült, hogy nemcsak lelkes, de nagyon következetes segítő lesz. Azt írta, kötelességének érzi, hogy másokat meggyőzzön.

Idézek a leveléből: 1. Az alap az, hogy elmegyek szavazni. 2. Számba veszem szóba jöhető barátaimat, ismerőseimet, megkérdezem tőlük, mit tesznek azért, hogy az általuk is nemkívánatosnak tartott helyzet megszűnjön? 3. Felajánlom segítségemet egy ellenzéki képviselőjelöltnek, hogy aláírásokat gyűjtök számára (február 19-től indul). 4. Lehetőségeim függvényében anyagilag is támogatom a jelölt kampányát, és erre az opcióra az aláírásgyűjtésnél is felhívom a szimpatizánsok figyelmét. 5. Delegáltként részt veszek a választás napján a törvényesség ellenőrzésében. Ezeket a lépéseket fogom megtenni. ÉS TI???"

Fogadóóráról indult a hajmáskéri gyorsvonatok megállításáért már aláírásgyűjtésnél járó ügyünk is. Helyiek panaszolták, hogy a szombathelyi viszonylatban közlekedő, eddig megálló vonatok immár átrobognak a településen, holott van, aki Ajkáról jár be dolgozni a polgármesteri hivatalba, mások kezelésre járnak a vasi megyeszékhelyre, ők mind átszállásra és hosszas várakozásra kényszerülnek Veszprémben. Az illetékes minisztérium szerint az utasszám nem indokolja a szerelvények megállítását, a helyiek és környékbeliek azonban mást mondanak, jelenleg nagyjából félezren írták alá az íveket. A legpikánsabb a történetben, hogy szakemberek szerint másutt létezik úgynevezett ideiglenes megálló státus is. Ha ebbe sorolnak egy települést, akkor a vonatoknak csak abban az esetben kellene megállniuk, ha váltottak jegyet odáig, illetve ha az ottani állomás jelezte érkezés előtt, hogy van felszálló. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy az esetek többségében jelenleg is megállnak itt a gyorsvonatok a szembejövő szerelvény miatt, csak éppen tilos a fel-, illetve leszállás. A kezdeményezés mögé sokan odaálltak, például a térség egy korábbi fideszes képviselője is.

Egy másik fogadóórai látogató nem akarta megállítani a vonatokat, csak lelki munícióért jött. Beszélgetni akart, optimizmusért jött, hogy segítsek eloszlatni a pártok széthúzásából fakadó pesszimizmusát. Biztosan tudom, hogy sikerrel jártam. Nemcsak azért, mert látom a megváltozott Facebook-aktivitását, hanem mert azóta kis közösséget szervezett a településén. Olyan kis ellenzéki, lokálpatrióta asztaltársaságot, amely megbeszéli a helyi ügyeket, az országos lehetőségeket, és ami a legfontosabb: a változás érdekében szükséges saját teendőit.

Mert ne legyen kétségünk, a Fidesz-aktivisták megszervezték magukat, és folyamatosan kapják a gyűlölet szörnyű munícióját. Mi sem várhatjuk a fotelból a változást. Éppen ezért felemelő érzés, hogy az említett illető legutóbb engem is meghívott egy ilyen szűk körű megbeszélésre.

Örömmel látom, hogy ennek mára valódi rendszere alakult ki. Szívesen megyek ilyen kis közösségekbe, mert nincs hatékonyabb meggyőzés az érvelésen alapuló józan, nyitott vitánál. Erre a helyi pártsajtó nem biztosít teret, és a fideszes jelölt sem lesz hajlandó szemtől szembeni vitára, ez szinte biztos. Bátorítok hát mindenkit, hogy szervezzen össze 5-10-15 barátot, ismerőst, akik kíváncsiak a képviselőjük véleményére, és találkozzunk. Küldjenek üzenetet a Facebook-oldalunkra és igyekszünk megszervezni a találkozót.

Megtiszteltetésnek veszek minden meghívást, és ne felejtsék: míg a fideszes párttitkár a Fideszt képviseli a településeken, addig én önöket a parlamentben.