Cserbenhagyta a kormány Hajmáskért

Kész Zoltán 2018. január 20. 09:00 2018. jan. 20. 09:00

Egyszerű, de annál fontosabb kéréssel fordultak hozzám a hajmáskéri polgárok: szeretnének átszállás és többórás várakozás nélkül eljutni Szombathelyre, ahol többen fontos kórházi kezelésben részesülnek. A Budapest-Szombathely vonalon közlekedő gyorsvonatok ugyanis átrobognak a településen, de felszállni a helyiek nem tudnak. A lakosok most aláírásokat gyűjtenek, hogy a kormány végre foglalkozzon az ügyükkel.

Magyarországon számtalan olyan dologra van pénz, ami az égvilágon semmit sem ér. Van pénz teletömni Mészáros Lőrinc zsebeit például, de iskolafelújításra nincsen. Van pénz stadionokat építeni, de a kórházakra nem jut. Az állami cégek vezetőinek fizetése az egekbe szökik, az állami alkalmazottak alig élnek meg a bérükből. A "nemzeti tőkésosztályt" (értsd: fideszes strómanok seregét) minden eszközzel támogatja a kormány, de a nyugdíjminimum nem emelkedett lassan egy évtizede. A Felcsúton milliárdokból épült Pancho Aréna és az Orbán család hatvanpusztai kastélyegyüttese mellett festői kisvasút robog, de a közel kétszer akkora Hajmáskéren nem áll meg a gyorsvonat.

Folyamatosan dolgozom azon, hogy a választókerületemben élők kéréseit meghallgassa a kormány, de a helikopterrel közlekedő, kastélylakó fideszes politikusok inkább elfordítják a fejüket. Amikor Hajmáskér ügyében az illetékes minisztériumhoz fordultam, ők az utasszám csökkenésével indokolták a megálló megszüntetését. Számokat, statisztikákat küldtek annak alátámasztására, hogy jó döntés volt kihagyni Hajmáskért a Szombathelyre tartó járat menetrendjéből. Azt írják, pár száz utas miatt nem éri meg lelassítani a vonatközlekedést az egyébként is túlterhelt, egypályás vonalon. Szerintem meg nekünk nem éri meg egy olyan kormány, amelyik nem teljesíti az előírt feladatait, sem az oktatásban, sem az egészségügyben, sem a közlekedés területén.


Miközben a magát nemzetinek valló kormány a saját állampolgárai érdekét nem akarja figyelembe venni, külföldi hatalmakat hűségesen kiszolgál. Nem csak Paks 2-re gondolok, amivel Orbán Viktor nyilvánvalóan Putyin kegyeit keresi. Építünk magyar pénzből vasutat a kínaiaknak a Budapest-Belgrád vonalon és újítunk fel sínpályát a szlovénoknak Koper kikötője és Divaca között. Mindezért a magyar emberek, köztük a Hajmáskéren élők fizetnek, mégis a Fidesz úgy érzi, nekik nem jár a kényelmes és gyors közlekedés. Pedig az itt élő emberek problémája az említett hatalmas projektekre fordított pénz töredékéből orvosolható lenne, ha a Fidesz nem csak egy szűk kör zsebeinek megtömésével foglalkozna.

Nemhiába volt szüksége Orbán Viktornak arra, hogy a teljes vidéki sajtót lerombolja és a strómanjaival felvásároltassa. Így az ehhez hasonló ügyeket, amikor a kormány elhanyagolja a kötelességeit és cserbenhagyja a polgárokat, könnyebb eltussolni. Most ezt nem fogjuk hagyni, sem én, sem Hajmáskér lakosai, akik úgy döntöttek, hogy saját kezükbe veszik a sorsukat, és megkezdték az aláírásgyűjtést azért, hogy megálljon a vonat náluk is. Szomorú, hogy azt kell mondanom, manapság már egy ilyen jó szándékú, helyi érdekű civil kezdeményezéshez is bátorságra van szükség az Orbán-rezsimben. Azonban büszke vagyok arra, hogy az Országgyűlésben ilyen tettre kész és tisztességes lokálpatriótákat képviselhetek. Kérek mindenkit, hogy segítse az ügyüket és támogassa az aláírásgyűjtést!