Álhírekkel támadja Finnországot az Orbán-rezsim

Kész Zoltán 2017. december 9. 10:59 2017. dec. 9. 10:59

A pártállami diktatúrákban bevett gyakorlat, hogy a nyomorgó népnek megpróbálja bemesélni a propaganda, milyen nagy a jólét. Ezt csinálja az Orbán-rezsim, amikor légből kapott álhírekkel próbálja lejáratni a világszerte elismerésnek örvendő finn oktatási modellt. Ne hagyjuk magunkat átverni!

Finnország oktatási rendszeréről érdemes tudni, hogy a szakértők és a nemzetközi felmérések szerint is a világ élvonalába tartozik. Ők sokkal több pénzt költenek oktatásra, mint mi, a tanári pálya versenyképes és vonzó karriert kínál, a rendszer a magyarhoz képest kötetlenebb, rugalmasabb a diákok számára. A fél világ irigyli ezt a modellt és mintaként tekint rá. Az elhibázott fideszes oktatáspolitika kritikusai is gyakran emlegetik pozitív példaként, ezért lehet akkora tüske a kormánypárt szemében, hogy beindították miatta a hazugsággyárat.

Ugyanis kitalálták, megírták és lehozták a világ leggazdagabb gázszerelőjének az újságjaiban ezt a hazug álhírt a Helsinki utcáin randalírozó vérszomjas kisiskolásokról, akik két katedrális felgyújtása közben a szüleik fegyvereivel lövöldöznek egymásra. Nekünk pedig szerencsésnek kellene éreznünk magunkat, hogy a mi gyerekeink Magyarországon járhatnak iskolába Finnország helyett. Ezeket az abszurd, komolytalan kijelentéseket ráadásul közpénzen terjeszti a Fidesz.

Ha csak a kormányzat szennylapjaiból tájékozódik valaki, úgy érezheti, a finnek rendkívül irigyelnek minket. Aki látott belülről iskolát, beszélt pedagógussal vagy diákkal Magyarországon, az ezt nem veszi be. Nem hiszem, hogy a finnek beíratnák a gyerekeiket bármelyik Klik által fenntartott intézménybe. Olyan iskolába, ahol omlik a homlokzatról a vakolat és penészes a mosdó. Ahol hideg van, mert a Klik megint nem tudta kifizetni a fűtésszámlát, ugyanis kellett a pénz a pofátlanul magas vezetői fizetésekre. Ahol a szülőknek is be kell szállniuk anyagilag a tanszervásárlásba, sőt, akár az épületfelújításba is. Közben a gyerekek és a tanárok egyaránt túl vannak terhelve, utóbbiak ráadásul súlyosan alulfizetettek. Az iskoláknak az államosított tankönyvpiac silány, selejtes termékeit kell kötelezően használniuk. A nyelvoktatás minősége alacsony, a digitális kompetenciákat sok helyen hírből sem ismerik.

Erről kellene beszélni, nem pedig kitalált finn utcai zavargásokról. Persze a kormány hallani sem akar a problémákról, őket ez nem különösebben érdekli. Orbán Viktornak még a dédunokái is svájci magániskolába járhatnak abból a pénzből, amit a magyar emberektől ellopott, na meg abból, amit a Roszatom a zsebébe tömött. A többi nem számít.

Az oktatási rendszer fejlesztése a nemzet jövőjének záloga. Higgadt szakmai vitára lenne szükség a rémhírkeltés helyett, de a Fidesz inkább Putyinhoz méltó módszerekkel, álhírekkel és propagandával próbálja megcáfolni a kritikákat. Ezért van az, hogy a mi gyermekeink és a következő generációk az Orbán-rezsim igazi károsultjai.