A DK-nak és a Momentumnak jelenleg semmi dolga nincs egymással

HírKlikk 2023. november 25. 08:20 2023. nov. 25. 08:20

Donáth Anna a Momentum „arca” sokak számára érthetetlen módon támadta meg a DK-t azzal, hogy a Fideszhez hasonlóan a Demokratikus Koalíció is a „hazugságon alapuló politikai kultúrát” képviseli, „akadálya a kormányváltásnak”. A Momentum küldöttgyűlésén még azzal is megfejelte ezt, kijelentette, hogy a DK „gúzsba köti az ellenzéket”.

"A Válasz Online-on megjelent írásom mondanivalója nem a DK-ról szólt, hanem sokkal-sokkal fontosabb dolgokról, engem nem a Demokratikus Koalíció érdekel, hanem, hogy hogyan lehet kormányt váltani" – nyilatkozta Donáth a Népszavának.

„Meggyőződésem, hogy addig nem fogunk kormányt váltani, amíg az ellenzéki együttműködés hiteltelen a választók szemében.”

Hozzátette, a tavalyi parlamenti választás éjszakája máig átélhető, eleven emlék. „A Momentumon és Karácsony Gergelyen kívül a mai napig nem hajlandó senki felelősséget vállalni azért, hogy az ellenzéki együttműködés kudarcot vallott. Itt neveztem nevén a Demokratikus Koalíciót, és mindenkit, aki ehhez némán, cinkosan asszisztál.”

A Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője szerint ez az egyik nagy gátja a kormányváltásnak.

A Momentum színes közösség. Ha megkérdeznénk a tagságot, akkor 80 százalékuk egyetértene velem, de biztosan akadnak, akik máshogyan gondolják – mondta arról, hogy vannak momentumosok, akik nem kifejezetten örültek az írásának.

„Büszkék vagyunk arra, hogy nálunk elfér a kritika. Nincs olyan közösség, ahol mindig mindenki egyetért mindennel. Még egy család sem így működik. Azt viszont elmondhatom, hogy az, amit megírtam és az, amiről beszélek, nem Donáth Anna egyszemélyes véleménye, hanem a Momentum közössége elsöprő többségének véleménye.”

Hozzátette, nem mindenkinek szól az üzenetük, nem mindenkinek lesz szimpatikus az ajánlatuk.

„Engem egyetlen adat fog érdekelni: jövő év június 9-én az EP-választáson ki fog derülni, hogy a választók mekkora része nyitott a Momentum politikai ajánlatára. Lehet méregetni pillanatképeket, de a tendenciákat érdemes nézni.”

Donáth Anna a lapnak azt is elmondta, ha kell, újra és újra el fogja ismételni: nem a DK-ról, hanem a DK által képviselt politikai kultúráról beszél. „A hazugságról és a felelősségvállalás hiányáról. Ebből van elege az emberek nagy részének. Kimondtam azt, amit mindenki tud, de soha senki nem mondott ki.”

„Én most teszek egy ajánlatot a Demokratikus Koalíciónak is. A DK és a vezetése számoljon el a politikájával, a lelkiismeretével, a gyakorlatával és főleg a fideszes kétharmadokkal.”

A politikus megismételte, a DK stratégiájával nem alakulhat ki bizalmi partnerségi viszony az ellenzéki pártok között, „de, ha Gyurcsány Ferenc be tud hozni még másfél millió választót a DK oldalára, akkor azt fogom mondani, hogy tévedtem. Vele ellentétben én képes vagyok erre.”

Donáth Anna szerint bármennyire is lesújtó a véleményük, együttműködési kényszerben vannak. „Tudom, hogy Magyarországon ettől elszoktak az emberek, de a politika a kompromisszumok művészete. Az Európai Parlamentben rengeteg olyan emberrel kell kompromisszumot kötnöm, akivel politikailag vagy morális értelemben nem mindenben értek egyet.”

Rámutatott vannak szövetségeseik, Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester és Hadházy Ákos független parlamenti képviselő.

„Döntsék el a választók, versenyeztessük meg a politikai ajánlatainkat. A DK-nak és nekünk, a Momentumnak jelenleg semmi dolgunk nincs egymással országos politikai pártként.”

A témával a Hírklikk is foglalkozott, Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke a KlikkTV Mélyvíz című műsorában úgy fogalmazott, hogy miközben az ország bajban van, egy éve gazdasági recesszió van, több mint egy éve Európa-bajnokok vagyunk az inflációban, csökkent a reálbér, ezer sebből vérzik az oktatás, az egészségügy, a közigazgatás és most a vízellátás is, egy ilyen helyzetben felmerül a kérdés, hogy miért és miért most kellett a momentumos Donáth Anna kemény kritikájának megjelennie. Mint mondta, nem azzal kellene szórakozni most, hogy hazudott-e Gyurcsány, hanem azzal, hogy Orbán elárulta az Európai Uniót, a szövetségeseit, hogy ott vigyorgott a háborús bűnös Putyinnal és már nincs, aki szóba álljon vele.

Csintalan Sándor, az MSZP poltikusa ugyanebben a műsorban feltette a kérdést: „a 2022-es választási vereség után az ellenzék adós maradt az analízissel. Amit most Donáth Anna elmondott, ezt most kell elmondani?”. A közéleti szereplő szerint erre abban a számvetési időszakban kellett volna sort keríteni, amelynek a tavaly áprilisi vereséget kellett volna követnie.

Közben egy friss kutatás szerint közös indulással legyőzhető lenne a Fidesz az EP-választáson

Az ellenzéki pártok még mindig a 2022-es országgyűlési választási vereség okain és okozóin vitatkoznak, miközben a Szociális Demokráciáért Intézet megbízásából a Závecz Research 2023. október 29. és november 8. között felvett, 1000 fő személyes megkérdezésén alapuló kutatása ismét megerősítette, hogy az ellenzéki szavazók az együttes fellépésben látják a kormány leváltásának lehetőségét.

A kutatás szerint, ha a 2022-es országgyűlési választáson együttesen induló demokratikus pártok a 2024-es Európai Parlament-i választáson is egy listán indulnak, akkor a mai támogatottsági szintek mellett is megnyerik a választást és az EP-mandátumok többségét.

A felmérés szerint a választópolgárok 35 százaléka a 2022-es országgyűlési választáson együtt induló demokratikus ellenzéki pártok listájára adná szavazatát. A FIDESZ-KDNP listáját a választópolgárok 34 százaléka választaná. Hat százalékos támogatottságot érne el a Mi Hazánk listája.

Ily módon az ellenzéki lista 11 képviselőt küldhetne Brüsszelbe, a FIDESZ-KDNP közös lista 9 mandátumot érne, a Mi Hazánk választóit egy politikusuk képviselné az Európai Parlamentben.

Amennyiben külön-külön állítanak listát a demokratikus ellenzéki pártok, akkor a Demokratikus Koalíció 3, a Momentum és az MSZP 1-1 képviselői mandátumra számíthat. A többi ellenzéki párt nem nyer mandátumot. 15 politikus képviselheti a Fidesz-KDNP, 1 a Mi Hazánk támogatóit Brüsszelben.

A számok világosan mutatják, hogy a kormánypárt elemi érdeke, hogy a demokratikus ellenzéki pártok ne egyezzenek meg a közös indulásban.

 

 

 

Forrás: Népszava