A nap grafikonja: egy hangyányit javult ugyan a magyar ipari adat, de az EU ismét elhúzott 

NVZS 2024. október 16. 14:30 2024. okt. 16. 14:30

Van némi jó hír is a friss ipari adatban: mérséklődött a tavalyi augusztushoz viszonyított kibocsátás-visszaesés mértéke. Ám rossz hírből sokkal több akad: a hazai gazdaság motorjainak számító autógyártás és az újabb „üdvöske”, az akkumulátorgyártás gyorsított ütemben folytatja a mélyrepülést. Általában véve is több feldolgozóipari alágban csökkent a termelés volumene, mint amit egy hónapja láttunk. Plusz: romlottak a rendelésállományra vonatkozó adatok is. És ez még nem elég: az egy évvel korábbihoz képest, augusztusban az uniós ranglista végén tanyázunk, csak két – nálunk is rosszabb teljesítményt produkáló – ország előz meg minket.  

Az idén augusztusban az ipari termelés volumene 9,5, munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójában. Ez némileg jobb teljesítmény, mint amit júliusban mértek, akkor ugyanis a mínusz még 6,1 százalékos volt. Nagyjából itt azonban véget is ér a jó (vagy talán inkább a kevésbé rossz) eredmények sorolása. 

A Központi Statisztikai Hivatal kedden kibocsátott – második becslésen alapuló – gyorstájékoztatója kifejezetten kedvezőtlen képet fest. Ilyen az is, hogy a feldolgozóipari alágak közül csak háromban nőtt, miközben tízben visszaesett a termelés – júliusban még hétben volt növekedés és „csak” hatban regisztráltak kibocsátás-zsugorodást. Folytatva a negatív fejlemények sorát: a legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 23 százalékát képviselő járműgyártás volumene 12,4 százalékkal zsugorodott az előző év azonos hónapjához mérten, miközben júliusban – az előző év júliusához viszonyítva még csak –10 százalékos volt ez az ütem. A járműgyártásban a közúti gépjármű gyártása 16,5, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 8,8 százalékkal csökkent augusztusban. 

Nem számolhatunk be jó hírekről a kormány „nünükéje”, az akkumulátorgyártás kapcsán sem. A 11 százalékos feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása ugyanis 15,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a két legjelentősebb súlyú alágazat közül pedig az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 24,0 (!) százalékkal zuhant be, ami mintegy 10 százalékponttal nagyobb visszaesést jelent a júliusi 14,9 százalékhoz képest.  Mindez azt mutatja, hogy továbbra is nagyon súlyos problémákkal küszködik a kormány által agyontámogatott jármű-, és persze az akkumulátorgyártás is.

A hó/hó alapon mért kibocsátás terén sem sikerült javítani az előzőhöz képest, sőt! A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024. júliusához viszonyítva ugyanis 0,5 százalékkal mérséklődött – szemben az előző havi stagnálással.

Lehet persze arra hivatkozni – ahogy a kormány prominensei meg is teszik –, hogy az uniós, és ezen belül is kiemelve a német gazdaság húzza lefelé a magyart, de ha megnézzük a KSH-val az Eurostat által egy napon kibocsátott uniós ipari termelési adatokat, akkor azt látjuk, hogy a sor végén kullogunk a teljesítményt illetően. Íme a fájó igazság:

Forrás: Eurostat

Jól látható, hogy a harmadik leggyengébben teljesítő ország Magyarország, csak Luxemburg (-11,7) és Észtország (-6 százalék) teljesített rosszabbul nálunk. Németország pedig előttünk a negyedik. Az EU-27-ek átlaga +0,2 százalék volt, az élen pedig – egészen kiugró teljesítménnyel, 15,8 százalékos növekedéssel – Írország áll.  

Csekély vígasz csupán, hogy valamelyest jobb a pozíciónk, ha az előző havi teljesítménnyel hasonlítjuk össze a friss adatot, s ennek alapján nézzük az uniós listát. Itt ugyanis valamelyest jobban álljuk a sarat a többiekkel: hátulról a 8. helyre volt elég a -0,5 százalékos magyar ipari termelői kibocsátás. 

Forrás: Eurostat

Az már csak hab a tortán, hogy nem csak az ipari termelési adat adott egy pofont a gazdasági növekedési vágyálmoknak: szintén kedden jelent meg az építőipar augusztusi adatait tartalmazó KSH-gyorstájékoztató, s az abban foglaltaknak sem örülhettek túlzottan a kormány illetékesei. Tovább romlott ugyanis az ágazat teljesítménye. A termelés volumene a nyers adatok szerint 6,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, de a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján is 2,1 százalékos volt a zsugorodás üteme.

Ennyit az idei optimista növekedési tervekről...

Igaz, már Orbán is csak 3-6 éves időtávlatokban mer jó növekedési eredményeket belengetni. Kérdés, hol lesz már akkor ő, a kormánya és a gazdaságpolitikája.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom