Felfüggesztenék Magyarország schengeni tagságát holland képviselők

HírKlikk 2024. október 16. 17:00 2024. okt. 16. 17:00

Túl sok orosz állampolgár érkezik Magyarországra a holland parlamenti képviselők egy része szerint, és nem tartják elég szigorúnak a magyar határellenőrzést. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azonban a legtöbb uniós tagország elégedett lenne, ha úgy védené a belső határait, mint Magyarország.

Ideiglenesen fel kellene függeszteni Magyarország tagságát a schengeni egyezmény nyitott határokra vonatkozó megegyezéséből – idézi a DutchNews két holland párt álláspontját. A Kereszténydemokrata Tömörülés és a progresszív-liberális D66 képviselői amiatt aggódnak, hogy Magyarországra túl sok orosz állampolgár érkezik megfelelő ellenőrzés nélkül, innen pedig további európai uniós tagállamokba utazhatnak. A D66 képviselője, Jan Paternotte szerint Magyarország vörös szőnyeget terít a beérkező oroszok elé, és amíg ez így marad, addig vissza kellene állítani a határellenőrzést. A kereszténydemokraták vezetője, Henri Bontenbal szerint pedig már több tagállamnak elege van Magyarország oroszbarát politikájából.

A két párt képviselői arra kérték Dick Shoof miniszterelnököt, hogy az Európai Tanács eheti ülésén hozza szóba Magyarország tagságának felfüggesztését. Ha a holland parlament többsége egyetért a kezdeményezéssel, akkor a csütörtökön és pénteken esedékes csúcstalálkozón valóban beszélhetnek erről a tagállami vezetők.

A hírszerzés is aggódik

A holland titkosszolgálatok már többször figyelmeztettek arra a veszélyre, amelyet az orosz kibertámadások jelentenek a nyugati országok kormányainak informatikai rendszereire. A holland katonai hírszerzés igazgatója, Peter Reesink pedig elmondta: Hollandia vonzó célpont az orosz kémek számára, különösen az Északi-tengeri adatközpontok és a Nemzetközi Büntetőbíróság székhelye miatt. A hágai központú intézmény jelenleg is több vizsgálatot folytat azzal kapcsolatban, hogy orosz katonák követtek-e el háborús bűnöket Ukrajna területén.

Gulyás Gergelyt is kérdezték a szerdai kormányinfón Magyarország esetleges kizárásáról a schengeni övezetből. A miniszter szerint ez nem lehetséges, mert ehhez az övezet tagországainak nagy többségének kellene egyetértenie. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy vélte, a magyar határellenőrzés például szolgálhat az unió legtöbb tagállamának. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom