Az Ungár Péter mögött lévő társaság lassan megszűnik közösségként létezni

NVZS 2024. augusztus 27. 07:00 2024. aug. 27. 07:00

Ebben a pártban már nincs több, inkább végjátéknak látom azt, ami történik – mondott gyorsvéleményt Horn Gábor arról, ami az LMP- Magyarország Zöld Pártja háza táján zajlik. A Republikon Intézet vezetője szerint igenis nagy szükség lenne egy valódi zöldpártra Magyarországon, „de a tétek ma máshol vannak: akarod-e Orbán világát, vagy nem – az, hogy Orbánban vagy nem benne gondolkodom, az erőteljesebb összetartó erő, mint a zöld alternatíva, a polgári liberalizmus vagy a baloldali eszme”.

Sorra érik a csapások az LMP-Magyarország Zöld Pártját: nem elég, hogy csúfosan leszerepeltek a júniusi önkormányzati választáson, s – még a Fidesz közvetett támogatásával – sem sikerült az évek óta Schmidt Mária fideszes ideológus fia, Ungár Péter által irányított, magát zöldnek nevező pártnak leváltania a főváros éléről a zöldpolitikus Karácsony Gergelyt, most sorra távoznak legnevesebb politikusai, megelégelve az Ungár által kijelölt irányvonalat. Vélhetően sokat nyomott a latban a kilépők számára a Telexnek adott Ungár-interjú, amelyben a többi között arról értekezett, hogy „Én személyesen és az LMP kicsekkolt az intézményes ellenzékből. Érdekes kérdés, hogy akkor mi vagyunk, de nem vagyunk többé része ennek az ellenzéknek.” Ungár szerint abból a szempontból még ellenzéki pártnak tekinthető az LMP, hogy kritikus a kormányzattal, de „nem tagja az ellenzéki kávéháznak, ahonnan mindig is kinéztek minket. A kérdés inkább az, hogy mit csináltunk ott ennyi ideig. Szerintem ez a fő hitelességi probléma.

Majd megtartották a párt tisztújító kongresszusát, amelyen új országos elnökséget választottak. Titkárnak Vida Attilát, elnökségi tagoknak Baloghné Bartus Viktóriát, Hohn Krisztinát, Kanász-Nagy Mátét és Tóth Áront választották a küldöttek. Ungár Péter mellett társelnök lett Szabó-Kellner Katalin, aki eddig önkormányzati képviselő volt a főváros XX. kerületében. Két éves távlatban gondolkodnak ezzel az elnökséggel.

A korábbi társelnök, és volt frakcióvezető-helyettes, Schmuck Erzsébet ugyanakkor kilépett a pártból. Facebook-bejegyzése szerint sem a pártvezetés, sem a tagság nem vont le semmilyen következtetést abból, hogy az EP-választáson mindössze 0,87 százalékot kaptak, a kongresszus egyik meghirdetett és az országos elnökség által megszavazott napirendi pontja pedig szégyent hozott az LMP- Magyarország Zöld Pártja nevére, hiszen az Európai Zöld Pártok szövetségéből történő kilépést tartalmazta. Vitézy főpolgármester-jelöltsége kapcsán pedig azt írta: „Ungár kezdeményezésére a párt dupla vagy semmit játszott. Veszített. Az utolsó két nap, amikor Bayer Zsolt és vezető fideszes politikusok kampányoltak Vitézy mellett, számomra rémálom volt. Az LMP, mint ellenzéki párt ezzel megsemmisült.”

Még aznap az egyik alapító, Vágó Gábor is bejelentette kilépését, majd a parlamenti frakció egy másik tagja, Keresztes László Lóránt is tudatta, hogy 14 és fél év után távozott az LMP-ből. Mint a Facebookon írta: „Nagy baj, hogy ez a párt akkor vesztette el az irányát és szinte teljes társadalmi támogatottságát, amikor a legnagyobb szükség lenne Magyarországon egy működőképes zöld pártra. Ezért viszont hiba kizárólag külső szereplőket és a körülményeket okolni. Az pedig elfogadhatatlan, hogy a pártvezetés kulcsszereplői részéről nem történt meg a szembenézés és nem vállalták a felelősséget a választás után"

Vajon az tudatos stratégia, hogy Ungár teljesen megsemmisítse az LMP-t, és benavigálja a Fidesz-akolba? Ha nem, akkor mi történik a párttal? S mi lehet a jövője? Horn Gábort kérdeztük.

Nem látok összeesküvés elméleteket, inkább azt, hogy ebben már nincs több. Végjátéknak látom azt, ami zajlik, de nem azért, mintha komoly ide-odaterelési koncepció lenne mögötte” – szögezte le, hozzátéve: az LMP esetében nem ez az első ilyen helyzet, viszont ez most már leginkább a vég kezdte. Ez a folyamat annak a belátása, hogy a kísérlet nem sikerült. Mint megjegyezte: láttunk már szerencsére/sajnos politikai pártokat eltűnni a porondról, „az eltűnés az LMP esetében pedig most zajlik...az Ungár mögött lévő társaság szépen lassan megszűnik közösségként létezni”.

A Republikon Intézet vezetője azt fejtegette, hogy az LMP vezetése nem tudott szembenézni a választási eredményekkel, Ungár helyzetértékelése pedig egyáltalán nem találó. „Ha nem az ellenzék része a párt, akkor valójában mi? Hiszen köztes út nincs, az ugyanis a civil élet”. 

A társadalomban nem látok igényt, nem látok szükséget arra, amit az LMP kínál” – mutatott rá. Ami a fővárosban még LMP, az valójában már nem ez a párt, hanem Vitézy Dávid, aki amúgy pedig a legkevésbé sem zöldpolitikai szereplő. Az LMP 5 tagú parlamenti frakciójából meg, ha bárki kilép, az máris megszűnik. Arról nem is szólva, hogy az LMP kizárólag az ellenzéki létnek köszönheti, hogy bent van az Országgyűlésben – emlékeztetett a politológus, aki szerint ugyanakkor igenis szükség lenne egy tisztességes zöld párta. Ha lenne, az egy 5-6-7 százalékos párt lehetne – vélekedett.

Ugyanúgy, mint a liberálisok esetében – vetettük közbe. A korábbi liberális politikus szerint arra némileg még nagyobb igény lenne. „De a tétek ma máshol vannak: akarod-e Orbán világát, vagy nem – az, hogy Orbánban vagy nem benne gondolkodom, az erősebb összetartó erő, mint a zöld alternatíva, a polgári liberalizmus vagy a baloldali eszme” – szögezte le, azt fejtegetve, hogy ezért azután a kisebb politikai közösségek a senki földjére kerülnek. A szavazónak ugyanis erőteljesebb az igénye arra, hogy menessze Orbánt, mint hogy legyen egy nagyon komoly zöld előretörés, holott erre tényleg nagy szükség lenne, de nincs jelen sem erőben, sem megfelelő határozottsággal. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom