Boris Becker, Fucsovics barátnője és a ló másik oldala

Föld S. Péter 2021. július 9. 12:43 2021. júl. 9. 12:43

Tisztes műbotrány kerekedett Boris Becker egy ártatlan mondatából. A korábbi kiváló teniszező a BBC szakkomentátoraként nézte a szerb Novak Djokovics és a magyar Fucsovics Márton wimbledoni mérkőzését, s amikor az adásrendező Fucsovics Márton barátnőjét, a kedveséért szurkoló Böszörményi Anettet mutatta, Becker a következőt mondta, „Úgy hírlik, a magyar hölgyek a legszebbek. Nos, ezt nem tudom, de ő mindenesetre nagyon csinos.”

Ez a mondat vágta ki a biztosítékot a szentfazekaknál, emiatt kezdtek el szörnyűlködni. Hogy hát ez így maga a szexizmus, mert hogy jön ahhoz bárki, különösen egy férfi, hogy azt mondja egy nőről, hogy csinos.

Irgum és burgum, szedte és vedte. A Women in Sport and Perception Agency (ez egy a sportban való egyenlőséggel foglalkozó szervezet Nagy-Britanniában) is elítélte Becker megjegyzését, szerintük ugyanis egy ilyen megszólalás nem helyénvaló. A szervezet elnöke Stephanie Hilborne a Daily Mailben pedig arról írt az eset kapcsán, hogy „ha két férfi így beszél egy hölgyről, ráadásul élő adásban, az már túl sok”.

Szerencsére a BBC megvédte az egykori teniszbajnokot, mondván, az idézett szövegben nem volt semmi bántó. Ez a legkevesebb, amit erről a – mondvacsinált – ügyről mondani lehet. Mert ha vannak, akik sokat ártanak a női egyenjogúságnak, akkor a Stephanie Hilbornehoz hasonló személyek és a Women in Sport and Perception Agency-ra hajazó szervezetek. Az ilyen vélemények ugyanis felülírják a normalitást, valamint azt, amit a zaklatásról gondolunk, idézőjelbe teszik a hétköznapi emberi viszonyokat és semmi mást nem szolgálnak, minthogy valakik fontosnak érezhessék magukat.

Ha Stephanie Hilborne és a Women in Sport and Perception Agency valóban fontosnak tartják a nők egyenjogúságát, és nemcsak a műbalhék szintjén foglalkoznak a témával, akkor javasolnánk nekik egy virtuális látogatást a magyar parlamentben. Kövér László megszólalásaira hívnánk fel a figyelmüket, vagy éppen a szintén fideszes illetőségű Varga Istvánéra, aki szerint, ha a nők több gyereket szülnének, akkor nem verné őket a férjük. Vagy finomabb ebédet főznének, és minden másban is jobban a kedvükben járnának, tegyük hozzá.

Ugyancsak a felháborodott Women in Sport and Perception figyelmébe ajánljuk az egykor szintén narancsos színekben vitézkedő vak komondoros képviselő esetét, aki oly módon fegyelmezte meg élettársát, hogy annak eltörött az arccsontja.

Volna hát min háborogni. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a nőkre időnként valóban tesznek szexista megjegyzéseket a férfiak. Boris Becker kedves mondata azonban feltehetőleg Fucsovics Márton barátnőjében, Böszörményi Anettben sem keltett rossz érzéseket. Sőt, meg merem kockáztatni, jólesett neki, hogy az egykori nagy bajnok csinosnak nevezte.

Egyébként alaposan megnéztem a fotót, amin Fucsovics Márton látható, kedvese, Böszörményi Anett társaságában. Szerintem Fucsovics egy jóképű – ráadásul igen sikeres – fiatalember, semmi rendkívüli nincs abban, hogy egy valóban csinos lány a barátnője.